Αφράτα ντόνατς με ζάχαρη άχνη

31 Οκτωβρίου 2015

Υλικά

  • Για τα ντόνατς

  • 500γρ. αλεύρι 55%

  • 40γρ. μαγιά νωπή

  • 200ml γάλα πλήρες, χλιαρό

  • 70γρ. βούτυρο 82% μαλακό

  • 4 κρόκους αβγών

  • 2 αβγά

  • 90ml κρέμα γάλακτος 35%

  • 40γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • αλάτι στη μύτη 1 κουτ. γλυκού (1 γρ.)

 

Διαδικασία


Βήμα 1

Σε ένα σκεύος, ρίχνετε το γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει. Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να γίνουν ζύμη. Αφήνετε αυτή τη ζύμη (προζύμι) για 15 λεπτά σκεπασμένη.

Βήμα 2

Τη βάζετε στον κάδο του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά ρυθμίζοντας την ταχύτητα στη μεσαία σκάλα. Ανακατεύετε με το γάτζο μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Τη σκεπάζετε πάλι και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να πάρει το διπλάσιο όγκο.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, τη βάζετε σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 2cm και την κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. Ύστερα κόβετε από το κέντρο και αφαιρείτε ένα μικρό κύκλο διαμ. 1εκ. Εναλλακτικά κόβετε τετράγωνα κομμάτια, 5x5εκ. περίπου.

Βήμα 4

Στρώνετε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε τα κομμάτια. Μην τα βάλετε πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι σπορέλαιο (180°C) και αφού φουσκώσουν τα ντόνατς, τα τηγανίζετε. Τα αφήνετε για 2 λεπτά σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και έπειτα τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.

 

 

http://www.olivemagazine.gr/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ