Nευρική βουλιμία: Σημάδια ότι μια γυναίκα έχει πρόβλημα

<div class="k2IntroText">
<p style="text-align: justify;"><span>Η νευρική βουλιμία είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες στα τελευταία χρόνια της εφηβείας και χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερφαγίας, συνήθως κρυφά, κατά τη διάρκεια των οποίων καταναλώνονται φαγητά που θεωρούνται &lt;&lt;απαγορευμένα&gt;&gt; σε κάποιον που θέλει να ελέγξει το βάρος του. Φαγητά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπερφαγίας είναι μπισκότα, σοκολάτες, γαριδάκια, παγωτό κ.α. Η κατανάλωση φαγητού συνεχίζεται μέχρι να σταματήσει η ορμή, να μειωθεί η ένταση, να επιτευχθεί αίσθημα κορεσμού (σε σημείο πόνου). Τα υπερφαγικά επεισόδια συνοδεύονται από αντισταθμιστικές μεθόδους, όπως η πρόκληση εμετού ή η λήψη καθαρτικών ή διουρητικών προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους. Ο ασθενής είναι είτε φυσιολογικού βάρους είτε υπέρβαρος.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span>Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr \</span></p>
<div class="k2IntroText">
<p><span><span>Μια από τις διαταραγμένες σχέσεις  με το φαγητό ορίζεται ως Βουλιμία και είναι η υπερβολική αύξηση της όρεξης με την απουσία πληρότητας. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου στα άτομα  που πάσχουν από βουλιμία παρατηρείτε η απουσία ελέγχου ‘του πόσο τρώει κάποιος’ . Η βουλιμία συντακτικά είναι μια σύνθετη   ‘λέξη’ του "βούς &amp; λιμός = βόδι &amp; πείνα" δηλαδή έτοιμός να καταβροχθίσει ολόκληρο βόδι, ασυγκράτητα με λαιμαργία. Οι πάσχοντες τρώνε τεράστιες ποσότητες φαγητού κάθε είδους. Καθώς έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου άτομα έχουν καταναλώσει ωμό κρέας, φαγητό από τα σκουπίδια με αποτέλεσμα μερικές φορές  να βλάπτουν τον οργανισμό τους.</span></span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p> </p>
<p><span><span>Το βάρος των ατόμων που πάσχουν από βουλιμία συνήθως είναι φυσιολογικό. Παρόλα αυτά ασχολούνται συνέχεις με την εικόνα σώματος και πάντα σκέπτονται το φαγητό. Νιώθουν πεινασμένοι, σκέπτονται το σχήμα του κορμιού τους και νιώθουν το βάρος τους να αυξάνεται συνεχώς. </span><br /><span>Τα άτομα αυτά δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει σύγχυση των συναισθημάτων . δηλ  νιώθουν ‘χοντροί’, αίσθημα πάχους, το αίσθημα ευτυχίας – λύπης είναι διαστρεβλωμένο και συνδεδεμένο μόνο με την εικόνα σώματος και το βάρος. </span><br /><span>Με δύο λέξεις θα λέγαμε πως η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή  και αυτό γιατί η υπερκατανάλωση, η διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και η χρήση εκκαθαριστικών μεθόδων ή μη αποτελούν μερικά από τα συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής. Μπορεί να ξεκινάει από μερικά πολυφαγίκα επεισόδια μα η εξέλιξη της συνδέεται με την αναζήτηση τρόπου και τεχνικής ανακούφισης και μείωση της ένοχης που αισθάνονται μετά το βουλιμικό επεισόδιο. Με εκκαθάριση με την χρήση  είτε καθαρκτικών είτε αυτοπροσκαλούμενου εμετού είτε με όποια άλλη τεχνική, το άτομο μπορεί να φτάνει σε σημείο να κινδυνεύει η ζωή του λόγο χημικής ανισορροπίας, κόπωσης, τάσης για λιποθυμία, σοβαρή αιμορραγία κ.α. που μπορεί να προκληθούν. Η εκκαθάριση είναι μερικοί από τους τρόπους οπού το άτομο νιώθει  ανακούφιση μετά από ένα βουλητικό επεισόδιο. Σταδιακά όμως γίνεται ένας τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων. Όμως προοδευτικά αν υπάρχει διάρκεια &amp; συχνότητα των βουλιμικών επεισοδίων η βαρύτητα της κατάστασης θα φτάσει σε μορφή κλινικής διατροφικής διαταραχής .</span><br /><br /><span><strong>Μερικά από τα συμπτώματα της βουλιμίας: </strong></span><br /></span></p>
<ul>
<li><span>Συχνότητα βουλιμιών επεισοδίων 2-3φορές την εβδομάδα.</span></li>
<li><span>Υπερβολική κατανάλωση φαγητού.</span></li>
<li><span>Απουσία αισθήματος κορεσμού ‘πάντα αισθάνονται πεινασμένοι’.</span></li>
<li><span>Εκκαθάριση μέσω καθαριστικών ή εμετού.</span></li>
<li><span>Η αποφυγή γευμάτων , έλεγχος της πείνας μέσω κατανάλωσης αναψυκτικών ή καφέ.</span></li>
<li><span>Υπερβολική γυμναστική μετά το βουλιμικό επεισόδιο</span></li>
</ul>
<p><span><br /><span><strong>Η βουλιμία είναι μια ψυχολογική ασθένεια και μερικά από τα συμπτώματα που συνυπάρχουν συνδέονται :</strong></span><br /></span></p>
<ul>
<li><span>από ντροπή και ενοχή,</span></li>
<li><span>μυστικότητα,</span></li>
<li><span>υπερβολικό φόβο αύξηση βάρους,</span></li>
<li><span>υπερβολική ανησυχία για την εικόνα σώματος,</span></li>
<li><span>μειωμένη εγκράτεια,</span></li>
<li><span>απουσία πειθαρχίας</span></li>
</ul>
<p><span><span><span>Πριν από ένα βουλιμικό επεισόδιο τα άτομα αισθάνεται τεράστια ένταση  και με την πρώτη μπουκιά επέρχεται η ανακούφιση για πολύ μικρού χρονικό διάστημα ακολουθεί αίσθημα ενοχής  -απελπισίας-. Η ακριβώς επόμενη σκέψη είναι πως θα ξανά νιώσει και πάλι ανακούφιση, έτσι και οδηγείται με ανησυχία και πάλι όμως στην εκκαθάριση. Η εκκαθάριση όπως και ο εμετός  είναι αναποτελεσματικά  όσο αφορά τον έλεγχο του βάρους. Οι περισσότερές θερμίδες έχουν είδη απορροφηθεί πριν την χρήση των καθαρκτικών. Μετά από μια εκκαθαριστική τεχνική στο άτομο προκαλείται πολύ πόνο τον οποίο πιστεύει πως του αξίζει. Παρόλα αυτά το επαναλαμβάνει πολλές φορές μέσα σε  μια εβδομάδα ακόμα και μέσα σε μια μέρα. Και όλο αυτό για να αισθανθεί ανακούφιση και ελευθερία από τις θερμίδες που κατανάλωσε. Σχεδόν πάντα σκέφτονται και αποφασίζουν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, στην πράξη όμως οι υποσχέσεις δεν μπορούν τηρηθούν και τα άτομα νιώθουν αβοήθητα. </span></span></span></p>
</div>
<p style="text-align: justify;"><span><br /></span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p style="text-align: justify;"><span>Οι παρεμβάσεις για τη νευρική βουλιμία περιλαμβάνουν τη διαχείριση των υπερφαγικών επεισοδίων με διατροφικές παρεμβάσεις, αυτοέλεγχο και συγκεκριμένες συμπεριφοριστικές τεχνικές.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span>Το διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει τα εξής:</span></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span><span>Κατανάλωση 3 ισορροπημένων γευμάτων ημερησίως</span>, που θα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, με έμφαση σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να επέλθει διατροφική αποκατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας τα οποία είναι πλουσιότερα σε μέταλλα και δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Επιπλέον, κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, προϊόντων ολικής αλέσεως, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και επαρκούς ποσότητας λιπαρών για την πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων.</span></li>
<li><span><span>Κατανάλωση 2-3 μικρών σνακ ημερησίως</span>, που θα αποτελούνται από φρούτα ή λαχανικά σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης που προέρχεται από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή τυρί ή γιαούρτι.</span></li>
<li><span><span>Η κατανάλωση των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται κάθε 3 ώρες</span>, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Η λήψη γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθάει τα άτομα με νευρική βουλιμία να ελέγξουν τα υπερφαγικά επεισόδια.</span></li>
<li><span><span>Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει 20 γρ. πρωτεϊνών</span>, τα οποία θα προέρχονται από ψάρι, κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.</span></li>
<li><span><span>Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα "ωφέλιμων λιπαρών"</span> όπως λιπαρά ψάρια(σαρδέλα, σολομός), ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα), σπόρους (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο) και, φυσικά, ελαιόλαδο.</span></li>
<li><span><span>Κατανάλωση 2-3 φρέσκων φρούτων ημερησίως.</span> Τα φρούτα παρέχουν περισσότερα πεπτικά ένζυμα από κάθε άλλη τροφή επειδή τα καταναλώνουμε ωμά. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συμβάλλουν στη διατήρηση της αλκαλικής ισορροπίας του σώματος.</span></li>
<li><span><span>Κατανάλωση άφθονων λαχανικών.</span> Τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες για ενέργεια και είναι πλούσια πηγή μετάλλων και βιταμινών. Όπως και τα φρούτα παρέχουν ένζυμα και συμβάλλουν στη διατήρηση της αλκαλικής ισορροπίας του σώματος.</span></li>
<li><span><span>Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη</span>, για να επιτευχθεί αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και ελέγχει την υπερφαγία. Μερικές από τις τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη είναι ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, η βρώμη και οι σπόροι.</span></li>
<li><span><span>Κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού.</span> Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης στο πρωινό βοηθάει στη μείωση της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας. Η μη κατανάλωση πρωινού μειώνει το μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πείνας το απόγευμα και το βράδυ.</span></li>
<li><span><span>Μείωση ή αποφυγή απλών σακχάρων,</span> επεξεργασμένων τροφών, προϊόντων από λευκό αλεύρι και διεγερτικών ουσιών όπως τσάι, καφές και αλκοόλ.</span></li>
<li><span><span>Επαρκής κατανάλωση νερού (1-2 lt ημερησίως).</span> Πολλά άτομα δεν μπορούν να διαχωρίσουν το αίσθημα της πείνας από το αίσθημα της δίψας και στρέφονται προς το φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα είναι αφυδατωμένα. Απαιτείται προσοχή όμως στην ποσότητα του νερού που θα καταναλωθεί, γιατί άτομα που πάσχουν από νευρική βουλιμία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού για να προκαλέσουν τον εμετό.</span></li>
<li><span><span>Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής,</span> εφόσον κρίνεται αναγκαίο και έχουν συστηθεί από διαιτολόγο ή γιατρό.</span></li>
</ul>
<div style="text-align: justify;">
<p><span>Εν κατακλείδι στόχος της διατροφικής παρέμβασης είναι :</span></p>
</div>
<ul>
<li style="text-align: justify;"><span>Να βοηθήσει τον ασθενή να επιλέγει από μόνος του ισορροπημένα γεύματα που θα περιέχουν τροφές από όλες τις ομάδες.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span>Να μάθει πως να ανταποκρίνεται στα φυσιολογικά μηνύματα της πείνας.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span>Να ενημερωθεί σχετικά με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, το ενεργειακό ισοζύγιο, τις επιπτώσεις της ασιτίας, τις σωματικές επιπτώσεις των εκκαθαριστικών μεθόδων, και τις διαστρεβλωμένες απόψεις για τη δίαιτα και τον έλεγχο του βάρους.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span><span>Να βοηθήσει το ασθενή να απενοχοποιήσει τα "απαγορευμένα τρόφιμα" και να βρει τρόπους επίλυσης καθημερινών προβλημάτων που έχουν σχέση με το φαγητό.<span id="_plain_text_marker"> </span></span></span></li>
</ul>
</div>

Σχετικά άρθρα