Σταθάκης: Έτοιμες οι προτάσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας

3 Νοεμβρίου 2015

Υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία, με δέσμη προτάσεων από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με έγγραφο απάντησής του στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Το πλάνο της κυβέρνησης έχει προετοιμάζει το έδαφος για τη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και θα αναμένεται να αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

    Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

    κοινωνικά κριτήρια για τον ρυθμό αποπληρωμής των δανείων

    δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, «από την πλευρά μας έχει ήδη γίνει εκτενής προετοιμασία με μια δέσμη προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών, με τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Ο υπουργός, τονίζει παράλληλα, πως θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για την εφαρμογή της συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα εντός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ο υπουργός,  ξεχωρίζει ό,τι το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκαν και αναλήφθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, στον οποίο θα μπορούν πλέον να συμπεριλαμβάνονται και οφειλές προς το Δημόσιο.

Στο κείμενο, επισημαίνεται πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων και ότι επανενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών με τη λειτουργία 30 κέντρων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα έτσι ώστε να ενθαρρύνεται είτε ο προ-πτωχευτικός συμβιβασμός είτε η συντόμευση της πτωχευτικής διαδικασίας.

 

 

http://www.kontranews.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ