Γλυκά ψωμάκια με πορτοκάλι και γλυκάνισο

3 Νοεμβρίου 2015
Συστατικά

Για το προζύμι

  • 170 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 110 γρ. νερό (στους 25-30C)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή

Για τη ζύμη

  • 520 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. μέλι
  • 65 γρ. ηλιέλαιο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. νερό (20C)
  • 150 γρ. αυγά (3 αυγά)
  • 50 γρ. κρόκους (2 κρόκοι)
  • το προζύμι

Επιπλέον υλικά

  • 30 γρ. ανθόνερο
  • 80 γρ. καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού
  • 7 γρ. σπόρους γλυκάνισου (2 κ.γ)

Για την επικάλυψη

  • 50 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για το προζύμι

  • Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.

Για τη ζύμη

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ με το γάτζο μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  • Προσθέτουμε τα επιπλέον υλικά μας σιγά σιγά στη ζυμωμένη ζύμη μας. Μόλις ενωθούν καλά και αυτά, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα ή να διπλασιαστεί σε μέγεθος σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 100 γρ. και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και παίρνουμε τις μισές μπαλίτσες μας και τις βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα και με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις άκρες στα 5 από τις άκρες προς το κέντρο (θέλουμε να βγει σχήμα περίπου όπως ένας αστερίας).
  • Επαναλαμβάνουμε και με το δεύτερο ταψί.
  • Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 45 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Ψήνουμε μέχρι η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους να φτάσει τους 100 βαθμούς περίπου και απ’έξω να είναι χρυσαφιά. Αυτό θα πάρει περίπου 12-14 λεπτά.
  • Τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με  ζάχαρη.

 

 

 

http://akispetretzikis.com/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ