Είμαι έγκυος: Μπορώ να πάρω αντιβιοτικό;

6 Νοεμβρίου 2015

Όλες οι έγκυες φοβούνται το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν και να αναγκαστούν να πάρουν φάρμακα, η χρήση των οποίων πρέπει ως γνωστόν να αποφεύγεται στη διάρκεια της κύησης.

Και αυτό γιατί το έμβρυο αναπόφευκτα θα πάρει κάποια μικρή ποσότητα από αυτά, ενώ η επίδρασή τους στην ανάπτυξή του είναι άγνωστη.

Ωστόσο, περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να πάρει κατόπιν ιατρικής οδηγίας, είτε αζιθρομυκίνη, είτε κλαριθρομυκίνη, δύο αντιβιοτικά που ανήκουν στις μακρολίδες.

Οι μακρολίδες είναι μαζί με την πενικιλίνη, μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στον γενικό πληθυσμό, αλλά και στην εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εδώ και χρόνια διαφωνούν για το αν οι ίδιες οι λοιμώξεις ή οι μακρολίδες που χορηγούνται για την αντιμετώπισή τους θέτουν τις γυναίκες και το έμβρυο σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, περιλαμβανομένων των γεννητικών ελλειμμάτων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ θέλησαν να υπολογίσουν τον κίνδυνο μειζόνων συγγενών δυσπλασιών μετά από την έκθεση του εμβρύου στις δύο συγκεκριμένες μακρολίδες.

Η Δρ Ανικ Μπεραρντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 135.000 κυήσεις από την επαρχία του Κεμπέκ. Περίπου το 2% των γυναικών είχαν πάρει με συνταγή γιατρού μακρολίδες, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Μείζονα γενετικά ελλείμματα εντοπίστηκαν στο 10% των βρεφών.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης κατηγορίας αντιβιοτικών και του κινδύνου γενετικών ελλειμμάτων. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι αντίθετες απόψεις πηγάζουν από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ότι η αζιθρομυκίνη χορηγείται για την θεραπεία των χλαμυδίων, λοίμωξη που έχει σχετιστεί με γεννητικές ανωμαλίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pharmacoepidemiology and Drug Safety, τα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών στο κυοφορούμενο έμβρυο. onmed

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
vage***** ****
23:30 Τρίτη 18/04/2017
Για σας θα ήθελα την βοήθεια σας Η κοπέλα μου έχει 4 μέρες καθυστέρηση εχεις πόνους στην κοιλιά κ στην μέση την 4 μέρα έβγαλε ενα ροζ υγρό κ πιο μετα λίγο αίμα δεν έχουμε κάνει σεχ είχαμε μονο μια επαφή με τα σωματικα οργανα υπάρχει πιθανότητα να ειναι έγκυος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ