Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ταιριάζουμε και η σχέση μας αξίζει;

Πρόσφατα χώρισα από το αγόρι μου. Ήμουν υπερβολικά ερωτευμένη μαζί του και μου άρεσαν τα πάντα πάνω του, αν και μου φερόταν άσχημα.

Αφού χωρίσαμε, γνώρισα έναν άλλο άντρα στην ηλικία του (29 ετών) με το ίδιο επάγγελμα και του μοιάζει και εμφανισιακά. Μου είπε ότι του άρεσα πάρα πολύ και ίσως με έχει ερωτευτεί.

Μήπως θέλω να εκδικηθώ τον πρώην;

Φαίνεται να ταιριάζουμε όσο αφορά στον χαρακτήρα αλλά με προβληματίζει η διαφορά ηλικίας. Θέλουμε και οι δύο κάτι σοβαρό αλλά εγώ δεν θέλω γάμους και τέτοια. Επίσης, δεν ξέρω αν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο θέμα των ενδιαφερόντων.

Μήπως τον επέλεξα γιατί μοιάζει με τον πρώην; Μήπως θέλω να εκδικηθώ τον προηγούμενο; Αυτό που σίγουρα θέλω είναι να μην τον κοροϊδέψω.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος Όλγα Κωνσταντίνου

Φαίνεται σαν να υπάρχουν κομμάτια του εαυτού σας που να έχουν δεύτερες ή τρίτες σκέψεις για τη νέα σας αυτή σχέση. Όλες αυτές οι σκέψεις ακούγονται πολύ καθαρά. Φαίνεται να είναι απόλυτα συνειδητές και σας οδηγούν σε σκέψεις για το κατά πόσο ταιριάζετε με αυτό τον άνθρωπο ή συνεχίζετε να ενδιαφέρεσθε για τον πρώην σας.

Αξίζατε την προηγούμενη σχέση;

Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτά που σκέφτεστε και γράφετε είναι ότι η νέα σας σχέση διαφέρει από την προηγούμενη στο ότι αυτός είναι υπερβολικά καλός μαζί σας. Αναρωτιέμαι λοιπόν, για το κατά πόσο η καλή συμπεριφορά ενός συντρόφου είναι κάτι που δεν το έχετε συνηθίσει ή θεωρείτε ότι δεν αξίζετε να σας συμπεριφέρονται με έναν καλό τρόπο.

Ίσως έχετε μάθει ότι αυτό που αξίζετε είναι να σας συμπεριφέρονται άσχημα και να νιώθετε ότι υποφέρετε όταν σας συμβαίνει αυτό από τη μια αλλά από την άλλη να σας φαίνεται οικείο και ασφαλές να σας συμπεριφέρονται άσχημα. Σε κάθε περίπτωση, θα σας πρότεινα να μείνετε σε αυτή τη σχέση με αυτή την αμφιθυμία που περιγράφετε.

Απελευθερωθείτε

Αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει την καθημερινότητα με αυτό τον άνθρωπο που είναι πολύ καλός μαζί σας, που σας φροντίζει, που σας φέρεται καλά και δείτε πώς θα εξελιχθούν οι σκέψεις σας για το κατά πόσο ταιριάζετε μαζί του, θέλετε να εκδικηθείτε τον πρώην σας ή θέλετε να το κοροϊδέψετε.

Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι και εκείνος όπως και εσείς είναι ενήλικος, συναινεί σε μια σχέση και μπαίνει σε αυτή όχι  μόνο με το ενδεχόμενο ότι όλα θα πάνε καλά αλλά και με το ενδεχόμενο του μην προχωρήσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμεί.

Δρ. Όλγα Κωνσταντίνου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
210 6654090

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός και επανασύνδεση: Γιατί θέλω να γυρίσω πίσω;

Τα πιο αποτελεσματικά βήματα για να τον ξεπεράσεις: Το… έχεις;

Προδοσία στη σχέση: Γιατί η εμπιστοσύνη είναι τόσο πολύτιμη;

Πρέπει να λέμε ψέματα για το «καλό» της σχέσης μας;

Σχετικά άρθρα