Στο "κόκκινο" τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

28 Ιουνίου 2013


Με 300 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα «τρέχουν» τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση είναι χαοτική, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους ξεπερνά κάθε δυνατότητα κάλυψής τους.


Πιο ευχαριστημένοι πάροχοι είναι οι φαρμακοποιοί, καθώς ο Οργανισμός είναι συνεπής στις πληρωμές του. Το... σερί, ωστόσο, έσπασε και τους οφείλει 200 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές του περασμένου Μαρτίου.

Κάθε μήνα που καθυστερεί να πληρώσει, προστίθενται στο χρέος 200 εκατομμύρια προς τους φαρμακοποιούς, 40 εκατομμύρια προς τις ιδιωτικές κλινικές και 50 εκατομμύρια προς γιατρούς - διαγνωστικά κέντρα και μικροβιολογικά εργαστήρια.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των εσόδων: Με βάση το αρχικό πλάνο, ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει έσοδα 4,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, φτάνοντας στα 4 δισ. Εάν η κατάσταση στην οικονομία συνεχίσει να εξελίσσεται δυσμενώς, δεν αποκλείεται νέα αναθεώρηση στα 3,6 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του Οργανισμού για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,2 δισ. ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί απειλούν με κινητοποιήσεις και οι ιδιωτικές κλινικές με επίσχεση παροχής υπηρεσιών. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) πραγματοποιεί δημοσκόπηση μεταξύ των μελών της, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο αναστολής παροχής υπηρεσιών προς τον Οργανισμό.

Δεν έχουν νόημα οι κινητοποιήσεις στην παρούσα φάση, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τη βοήθεια των γιατρών, εν όψει της επίσκεψης και της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα: «Είναι ώρα να συνεργαστούμε όλοι για το καλό του τόπου και των πολιτών, κυρίως των πιο αδύναμων από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα για το τι θα γίνει με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό.

Πηγή: Το Έθνος

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ