Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης

9 Νοεμβρίου 2015

Ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε και το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο τίθεται σε διαβούλευση για τις επόμενες δέκα ημέρες και επεκτείνεται πλέον και στα ομόφυλα ζευγάρια. 

Όπως είπε ο Υπουργός, η εξαίρεσή τους είχε καταλήξει και σε καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με αυτό, ρυθμίζονται επίσης και οι οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της συμβίωσης .Τα μέρη για παράδειγμα δεν μπορούν να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους σε αποκτήματα και γενικά καταβάλλεται μία προσπάθεια να υπάρξει γενικότερη προστασία όπως και στα ζευγάρια που έχουν επιλέξει τον γάμο.
Ωστόσο δεν προβλέπονται θέματα υιοθεσιών από αυτά τα ζευγάρια κάτι που όπως είπε όμως ο κ. Παρασκευόπουλος θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω.

Σε άλλες διατάξεις σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας με αντικείμενο την αποτελεσματικότερη προστασία όσων υφίστανται ρατσιστικές συμπεριφορές.

Αλλαγές σημειώνονται και στη θεμελίωση των ρατσιστικών εγκλημάτων: «δεν αρκούμαστε στο κίνητρο αλλά σε αντικειμενικά στοιχεία, όπως φυλή, θρησκεία και λοιπά που μπορεί να είναι το αίτιο της εγκληματικής δράσης», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Επίσης προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συλλογής τροφίμων και άλλων όπως αίμα, αν αποκλείονται κάποιοι για λόγους φυλής ή θρησκευτικής πίστης, τότε θα υπάρχει ειδικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος διότι «έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». 

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπονται βελτιώσεις σε ρυθμίσεις για τις αποφυλακίσεις των αναπήρων όταν είναι η αναπηρία πρόσκαιρη αλλά και των ανηλίκων που εκτίουν ποινές σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Περί Τύπου

Στο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές και για τα εγκλήματα περί Τύπου. Προβλέπεται ότι για την καταβολή αποζημιώσεων σε άτομα που έχουν προσβληθεί θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης εκ μέρους του εντύπου μέσα σε προθεσμία 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Επιπλέον καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ.

Οσον αφορά στο βραχιολάκι, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για τη φοίτηση κρατουμένων αλλά και για την απόλυση αναπήρων κρατουμένων ή άλλων περιπτώσεων.

Στο εξής δεν θα απαιτείται η κρίση του ανακριτή για για χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού σε υπόδικους αλλά θα αρκεί η τοποθέτηση του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο προΐσταται εισαγγελέας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ