Πόσο φτωχά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τους Έλληνες - Τι έδειξε νέα έρευνα

11 Νοεμβρίου 2015

Λιγότερα χρήματα αναμένεται να ξοδέψουν τα ελληνικά νοικοκυριά φέτος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίαςDeloitte που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, σε Ελλάδα και Ρωσία πρόκειται να καταγράφουν οι μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες κατά την διάρκεια των εορτών. Αντίθετα, περισσότερα αναμένεται να ξοδέψουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί.

Η συνολική μείωση, ωστόσο, θα σημειώσει επιβράδυνση συγκριτικά με πέρυσι, υποδεικνύοντας κάποια βελτίωση του κλίματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος κατά 0,28% στα περίπου 513 ευρώ ανά οικογένεια.

Η μείωση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών κατά 3% που καταγράφηκε πέρυσι, καθώς βελτιώνεται γενικά η αντίληψη των καταναλωτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η φετινή υποχώρηση στην Ευρώπη φαίνεται να οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ κατά μέσο όρο, τη Ρωσία όπου τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν 217 ευρώ, δηλαδή 6,96% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, και την Πορτογαλία όπου οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 5,5% στα 315 ευρώ.

Οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες θα μειωθούν επίσης στην Ιταλία – κατά 3,08% - αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2% στην Ισπανία, σύμφωνα με την Deloitte.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα ξοδέψουν κατά μέσο 884 ευρώ (αύξηση 0,68% συγκριτικά με πέρυσι), στη Δανία 617 ευρώ (αύξηση 5,21%), στη Γαλλία 577 ευρώ (αύξηση 0,23%) και στη Γερμανία 423 ευρώ (αύξηση 0,87%).

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω έρευνα, συμμετείχαν 14.065 άτομα σε 14 χώρες της Ευρώπης.  

www.star.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ