Κέικ μπαχαρικών

13 Νοεμβρίου 2015
Αρωματικό και  χειμωνιάτικο κέικ, τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.

Συστατικά
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 260 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • σπόρους από 6 λοβούς κάρδαμο
  • 1/2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
  •  12 κόκους μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
  • 160 γρ. γάλα φρέσκο
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την σάλτσα λεμονιού με μπαχαρικά

  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από ένα κίτρινο λεμόνι
  • 4 σπόρους κάρδαμο
  • 1/3 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. κόρν φλάουρ
  • 1 κ.γ. γλυκόζη
  • λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, προαιρετικά για καλύτερο χρώμα

Για διακόσμηση

  • αμύγδαλο φιλέ, ή φυστίκι Αιγίνης

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

  • Βάζουμε στο μούλτι 100 γρμ. από τη ζάχαρη της συνταγής, τους σπόρους κάρδαμο, τους σπόρους κόλιανδρο, το πιπέρι, και τα αλέθουμε πολύ καλά.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, και το αλάτι, να αφρατέψει πολύ καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, κατόπιν το μίγμα ζάχαρη-μπαχαρικά και το τζίντζερ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ. Ξεκινάμε με το αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι πάντα. Όλα αυτά ανακατεύοντας στην μέτρια ταχύτητα, να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 στροφές στην γρήγορη ταχύτητα. Δεν ανακατεύουμε με το μίξερ πολύ τα κέικ γενικά για να είναι όσο το δυνατόν πιο τριφτά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C. βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, ή καλαμάκι, καρφώνοντάς το στο κέντρο του κέικ, και να βαίνει εντελώς στεγνό.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε, και το τοποθετούμε σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα λεμονιού με μπαχαρικά

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τους σπόρους κάρδαμου, και του κόλιανδρου. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά.Το μείγμα λόγω του λεμονιού θα κόψει αλλά μη σας απασχολεί.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε δυο κουταλιές κρύο γάλα, και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά, να πήξει ελαφρώς η σάλτσα μας.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τους σπόρους κάρδαμο, του κόλιανδρου τους αφήνουμε, και προσθέτουμε την γλυκόζη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί, και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
  • Περιχύνουμε με την σάλτσα όλη την επιφάνεια του κέικ.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω με το αμύγδαλο, ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

akispetretzikis.com

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ