Κανταΐφι

13 Νοεμβρίου 2015
Λαχταριστό και αρωματικό.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 330 γρ νερό
  • 450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • στικ κανέλας
  • φλούδα από 1 λεμόνι (χωρίς το άσπρο πικρό μέρος)

Για τη σος

  • φλ του καφέ γάλα
  • φλ του καφέ κονιάκ
  • φλ του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το κανταΐφι

  • φύλλο κανταΐφι 450 γρ 
  • 300 γρ καρύδι
  • κ.γ κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 350 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας λιωμένο
  • φυστίκι Αιγίνης λεπτοκομμένο προαιρετικά για διακόσμηση

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνοντας σε βρασμό. Όταν πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά. 
  • Για να φτιάξουμε το κανταΐφι αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει. Θέλουμε γενικά να μην στεγνώσει οπότε καλό είναι να το ανοίξουμε τελευταία στιγμή και όσο σχηματίζουμε το ένα να κρατάμε το υπόλοιπο κάτω από μια νωπή πετσέτα.
  • Τρίβουμε το καρύδι με την κανέλα και το γαρύφαλλο στο μούλτι.
  • Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι 25 x 35 εκ. που θα βάλουμε μέσα το γλυκό μας.
  • Χωρίζουμε το φύλλο σε 12-14 κομμάτια. Παίρνουμε κάθε ένα και το απλώνουμε στον πάγκο. Με ένα πινέλο απλώνουμε αρκετό βούτυρο πάνω του. Στην μια άκρη βάζουμε από το μείγμα με το καρύδι και τα μπαχαρικά και τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά όμως. Τοποθετούμε στο ταψί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. 
  • Αν έχει μείνει βούτυρο στο τέλος που καλό θα είναι να μην έχει μείνει το αλείφουμε πάνω από το κανταΐφι. Σκορπίζουμε από πάνω το φuστίκι..
  • Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μια ώρα και δέκα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα και καλό θα είναι η σχάρα να είναι αρκετά ψηλά για να ψηθεί καλά από κάτω.
  • Ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Τα τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κουβερτούρα να λιώσει. Μόλις βγουν τα κανταΐφια από το φούρνο ζεστά-ζεστά περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας.
  • Σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστό το γλυκό σε δύο δόσεις. Στη δεύτερη δόση δίνουμε περισσότερη προσοχή στις κορυφές του κανταϊφιού.

 

http://akispetretzikis.com/ 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ