Σούπα κολοκύθας με φύλλο κρούστας

13 Νοεμβρίου 2015
 
 
Συστατικά

Για τη σούπα

  • κ.σ. ελαιόλαδο
  • κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 800 γρ κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος) 
  • 200 γρ κόκκινες φακές
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
  • 70 γρ βούτυρο
  • τζίντζερ φρέσκο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
  • νερό και 1 κύβο λαχανικών ή 1 lt ζωμό κοτόπουλο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • μπούκοβο
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια 

  • κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • κ.σ. μπαλσάμικο
  • κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • θυμάρι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα σφολιάτας

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.. 
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε έπειτα τον κουρκουμά, 20 γρ βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.
  • Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, βάζουμε το ζωμό ή 1 κύβο με 1 λίτρο νερό.
  • Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 λεπτά έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές και η κολοκύθα.
  • Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι
  • Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό από 1 λεμόνι, το μπούκοβο και το τζίντζερ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ζεσταίνουμε ξανά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο. 
  • Κατά τη διάρκεια που βράζει η σούπα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το ξύδι. Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν πολύ διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
  • Βάζουμε τη σούπα μας σε μπολ που αντέχουν την θερμότητα και αλείφουμε τα χείλη τους με αυγό.
  • Σε κάθε μπολ βάζουμε 1 κ.σ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
  • Από πάνω κολλάμε φύλλο σφολιάτας 
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρώμα. 
  • Σερβίρουμε αμέσως.

http://akispetretzikis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ