Light: Mανιτάρια στιφάδο

16 Νοεμβρίου 2015

 260 θερμίδες  


Προϋπόθεση: Aν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, δοκιμάστε το στιφάδο των χορτοφάγων. Aυτό μπορεί να γίνει με μανιτάρια, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες. Ένα τέτοιο στιφάδο δεν έχει ζωικά λιπαρά, είναι χαμηλό σε θερμίδες και είναι εξίσου εύγευστο με το κουνέλι ή με το μοσχάρι στιφάδο. Για να γίνει το στιφάδο σας ελαφρύ, μην τηγανίζετε τα μανιτάρια πριν τα μαγειρέψετε με τα κρεμμύδια. Mπορείτε μόνο να τα σοτάρετε στο λάδι και στη συνέχεια να τα σβήσετε με λίγο ξίδι ή κρασί. 

Ένα πιάτο “δυνατό”, που σε χορταίνει, σου δίνει την αίσθηση ότι “έχεις φάει, βρε παιδί μου”, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα πιάτο αποκλειστικά χορτοφαγικό, κατάλληλο για ειδικές “τάσεις”, “προτιμήσεις”, “δίαιτες”.

Υλικά 

  • 1/2 φλυτζάνι (120 ml – 110 γρ) ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκάρια)
  • 1 κιλό μανιτάρια ανάμεικτα
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. ολόκληρο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.γ. ροζ πιπέρι (ολόκληρους κόκκους)
  • 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. φρεσκο δενδρολίβανο
  • 1/2 φλυτζάνι (120 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. (45 ml) μπαλσάμικο
  • αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
  • 1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση 

1) Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Θα τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα.
2) Καθαρίζουμε και φρέσκα μανιτάρια.
3) Συγκεντρώνουμε όλα τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, να μη τα ψάχνουμε τελευταία στιγμή. Προτίμησα να βάλω αντί για μπαχάρι, σπόρους κέδρος και αντί για 1/2 κουταλάκι, ενάμιση. Ακόμη, αντί για 1/2 κ.γ. ροζ πιπέρι, έβαλα δύο γεμάτες Το αποτέλεσμα ήταν π ε ρ ί φ η μ ο…
4) Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια. Μέγεθος μικρού αυγού. Εάν τα κόψετε μικρότερα, φοβάμαι ότι θα ...χαθούν μέσα στο φαγητό.
5) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Μόλις ζεστάνει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και, ανακατεύοντας, τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά να γυαλίσουν, σε μέτρια φωτιά.
6)Αλατίζουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση και τα μαγειρεύουμε για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
7) Θα πάρουν ένα υπέροχο χρυσο-καφετί χρώμα και θα αναδύουν μια θεσπέσια μυρωδιά.
8) Είναι η ώρα για τα μπαχαρικά, τα φύλλα της δάφνης, το δενδρολίβανο και τη μαντζουράνα. Τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
9) Προσθέτουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και πάλι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
10) Μη σας αποπάρει ο μεγάλος όγκος των κομμένων μανιταριών μέσα στη κατσαρόλα, πολύ γρήγορα θα μειωθεί στον μισό.
11) Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε και σ ι γ ο β ρ ά ζ ο υ μ ε (με ανοικτή τη κατσαρόλα) για 10 λεπτά.
12) Προσθέτουμε και το βαλσαμικο ξύδι, και μαγειρεύουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά.
13) Προσθέτουμε και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε για δύο λεπτά και αποσύρουμε ατη κατσαρόλα από την εστία.
14) Έτοιμο το φαγητό. Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο (είναι ένα εξαιρετικό κυρίως πιάτο με μόνο χορταρικά), ή να το συνοδέψετε άλλοτε με ρυζάκι, άλλοτε με ζυμαρικά, ή και να συνοδέψετε με αυτό πιάτα με ψητά κρέατα.

Λίγα μυστικά ακόμα:


Το βαλσαμικό ξύδι δίνει μία ενδιαφέρουσα γλυκιά γεύση που, μαζί με εκείνη των κρεμμυδιών, κάνει το φαγητό πολύ νόστιμο. Προτιμήστε το από το απλό ξύδι.
Τα μανιτάρια που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι δύο ειδών, καλλιεργημένα. Ονειρεύομαι την επόμενη φορά να κάνουμε το φαγητό με άγρια. Θα πρέπει να είναι έτη φωτός νοστιμότερο!


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Όσκαρ Ουάιλντ
Η Σκέψη της ημέρας
17:58 Όσκαρ Ουάιλντ