Τα 3 σημάδια σήμα κατατεθέν που μαρτυρούν πως ήρθε η ώρα να χωρίσεις!

Σας έχει ποτέ απασχολήσει το ερώτημα του αν πρέπει να εγκαταλείψετε μια σχέση; Βασανίζεστε από την αμφιβολία μήπως είναι λάθος να χωρίσετε τον σύντροφό σας; Συμβαίνει να παύουμε να αισθανόμαστε όμορφα σε μία σχέση, να νιώθουμε πως έχουμε χάσει τον εαυτό μας ή πως απλά πλέον δεν μας ταιριάζει η κατάσταση μέσα στην οποία ζούμε. Αυτό για να ξέρετε είναι οκ!

Οι άνθρωποι συχνά διακόπτουν μια σχέση πολύ σύντομα, πριν ακόμα επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα που αφορούν στον τομέα των σχέσεων, σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάργκαρετ Πολ. Αν αποφασίσετε να αφήσετε τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία του ρίχνετε ευθύνες για τη δική σας δυστυχία, είναι πιθανό να κουβαλάτε μαζί σας συνεχώς  τέτοιες δυσάρεστες συμπεριφορές και να επαναλάβετε ξανά τα ίδια λάθη στην επόμενη σχέση σας. Ο τερματισμός μιας σχέσης απαιτεί προσοχή και διερεύνηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αναμφισβήτητα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αφήσετε τον σύντροφό σας.

Δείτε τις 3 σημαντικές ενδείξεις που μαρτυρούν πως ήρθε η ώρα να τελειώσετε τη σχέση σας:

Κακοποίηση

Αν είστε σε μια σχέση στην οποία δέχεστε σωματική κακοποίηση, είναι ώρα να τη διακόψετε. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεχτεί να λάβει βοήθεια από κάποιον ειδικό, πρέπει να φύγετε μέχρι αυτό όντως να συμβεί. Φεύγοντας από τη σχέση θα νιώσετε άσχημα, αλλά είναι η σωστή απόφαση.

Ακόμα και αν ο σύντροφός σας σας απειλεί  πως θα ασκήσει σωματική βία χωρίς όμως να το πραγματοποιεί, και πάλι πρέπει να φύγετε. Οι απειλές μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη σωματική σας ακεραιότητα και προκαλούν συναισθηματική καταπίεση! Φυσικα δεν θέλετε να βάλετε τον εαυτό σας σε μια τέτοια θέση.

Αν ο σύντροφός σας σάς καταπιέζει συνεχώς είτε λεκτικά είτε συναισθηματικά, είναι άλλο ένα σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να διακόψετε τη σχέση σας. Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να διαλύσει τον αυτοσεβασμό σας, και να έχει περαιτέρω συνέπειες τόσο  στο σώμα  όσο και στο μυαλό σας.

Είναι απολύτως απαραίτητο να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το αν ο σύντροφός σας είναι βίαιος ή όχι. Δεν είστε εσείς η αιτία. Κάθε μορφή  κακοποίησης πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Το να προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε τον σύντροφό μας και τις πράξεις του, λέγοντας για παράδειγμα πως δεν το ήθελε ή πως δεν το έχει ξανακάνει ή πως διένυε μία δύσκολη περίοδο, είναι απλώς μία παράταση μέσα σε μία κακοποιητική σχέση.

Διαταραχή προσωπικότητας

Αν ο σύντροφός σας πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας, όπως ναρκισσιστική διαταραχή ή μεθοριακή διαταραχή και δεν δέχεται να λάβει βοήθεια, ίσως πρέπει να φύγετε. Είναι πολύ οδυνηρό να βιώνετε το άλλο άκρο της συμπεριφοράς όσων πάσχουν από διαταραχή προσωπικότητας.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για διαταραχή προσωπικότητας ακόμη κι αν είναι εξοικειωμένοι με κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ο ειδικός Ράντι Κρέγκερ αναφέρεται στα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας ως «άτομα με αντιφατική συμπεριφορά». Εμφανίζουν κοινές συμπεριφορές, έχουν την τάση να σας εξιδανικεύουν και στη συνέχεια να σας επικρίνουν, να προβάλλουν τα δικά τους συναισθήματα πάνω σας, να σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, να σας εκμεταλλεύονται, να έχουν απαιτήσεις από εσάς, να σας λένε ψέματα.

Είναι αλήθεια ότι οι διαταραχές της προσωπικότητας μπορούν να θεραπευτούν με προσωπική εσωτερική διεργασία. Είναι όμως απίστευτα αυτοκαταστροφικό για σας να περιμένετε μέχρι οι άλλοι να βελτιωθούν προκειμένου να καλυτερέψει και η σχέση σας. Δεν αξίζει να βρίσκεστε στην αναμονή ενώ εκείνοι συνεχίζουν να καταστρέφουν τη ζωή σας, προκαλώντας σας συναισθηματικό χάος.

Εξαρτήσεις

Αν ο σύντροφός σας είναι αλκοολικός, παίρνει ναρκωτικά, έχει εθισμό στον τζόγο, το σεξ, τα ψώνια ή σε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να βλάπτει τον ίδιο, εσάς ή άλλους, ίσως είναι προτιμότερο να φύγετε. Ειδικά αν δεν λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του εθισμού ή δεν προτίθεται να το κάνει.

Ο σύντροφός σας ίσως έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τον εθισμό, αλλά μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτόν να το κάνει, ενώ παράλληλα παραμένει σε μια σχέση. Για να ξεπεράσει κάποιον εθισμό, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και κόπο για την προσωπική του εξέλιξη και αυτοβελτίωση. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να είναι εντάξει απέναντί σας.

Πάντως, ως ζευγάρι, μπορεί και οι δύο να παραμελήσατε τον εαυτό σας

Αυτά τα 3 σημάδια είναι μερικά από τους πιο συχνούς και πολύ σημαντικούς λόγους για να διακόψετε τη σχέση σας. Φυσικά, ένας συνηθισμένος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι μπορεί απλά να αισθάνεστε ότι δεν βρίσκεστε σε αρμονία μέσα στη σχέση σας. Αυτό δεν αποτελεί κακοποίηση, αλλά είναι ένας ακόμα λόγος για να φύγετε.

Για παράδειγμα, αν σας ενδιαφέρει η προσωπική εξέλιξη και ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους αλλαγή, ίσως διαπιστώσετε ότι είστε ένα βήμα μπροστά από εκείνον. Ως ζευγάρι, μπορεί και οι δύο να παραμελήσατε τον εαυτό σας με διαφόρους τρόπους, αλλά μέσα από την προσωπική σας εξέλιξη αναλαμβάνετε πλέον την ευθύνη για τον εαυτό σας. Σας συμβουλεύουμε να μιλάτε με τον άνθρωπό σας και να μοιράζεστε μαζί του αυτά που σας απασχολούν. Μέσα από τον υγιή διάλογο θα επιλύσετε τυχόν προβλήματα και παρεξηγήσεις, ενώ θα καταφέρετε να μοιραστείτε πως πραγματικά νιώθετε.

Η διακοπή μιας σχέσης δεν είναι κάτι εύκολο. Αναρωτηθείτε αν αυτή αποτελεί μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό σας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας μέσα σε αυτή τη σχέση ή είναι καλύτερο για σας να εξελιχτείτε έξω από αυτή; Αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας , θα μπορέσετε να δώσετε και τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μόλις χώρισες; Δες ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις για να τον/ τη ξεπεράσεις γρήγορα

Χωρισμός ή… διάλειμμα; Αυτή είναι η διαφορά τους

Χωρισμός, δεύτερος γάμος και νέα οικογένεια: Τι είναι χρήσιμο να ξέρετε

Σχετικά άρθρα