Άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη: Τα χαρακτηριστικά τους

17 Νοεμβρίου 2015

Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει τις ρίζες της σε αυτό που πρώτος  ο E.L.Thorndike όρισε το 1920 ως "κοινωνική νοημοσύνη". Οι ψυχολόγοι αποκάλυψαν και άλλα είδη νοημοσύνης την τελευταία δεκαετία, χωρίζοντας την έτσι σε 3 κατηγορίες:

  • Με τον όρο αφηρημένη νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να χειριζόμαστε λεκτικά και μαθηματικά σύμβολα.
  • Με τον όρο συγκεκριμένη νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να χειριζόμαστε αντικείμενα.
  • Με τον όρο κοινωνική νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να σχετιζόμαστε με ανθρώπους.
Ο Gardner (1983) στη θεωρία του περιλαμβάνει τηδιαπροσωπική και την ενδοπροσωπική νοημοσύνηστην κοινωνική νοημοσύνη και εξηγεί ότι:

Η διαπροσωπική νοημοσύνη  είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τους άλλους: τι τους παρακινεί , πως λειτουργούν, πως να συνεργαστείς μαζί τους. Επιτυχημένοι πωλητές, δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι και πνευματικοί ηγέτες φαίνεται να έχουν υψηλότερο δείκτη διαπροσωπικής νοημοσύνης.

Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου , η ικανότητα να σχηματίζεις ένα ακριβές μοντέλο γι' αυτόν και να μπορείς να εφαρμόσεις αυτό το μοντέλο με αποτελεσματικότητα στη ζωή σου.

Η θεωρία των Salovey & Mayer (1990) για τησυναισθηματική νοημοσύνη συμπεριλαμβάνει και τη διαπροσωπική και ενδοπροσωπική νοημοσύνη και ξεχωρίζει σε αυτές ,τις εξής παραμέτρους:

1)Αυτο-επίγνωση: αυτοπαρατήρηση και αναγνώριση των συναισθημάτων μας (π.χ. αναγνωρίζω τι συναίσθημα νίωθω την κάθε στιγμή)

2)Συναισθηματική διαχείριση : χειρισμός των συναισθημάτων μας έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για την κάθε περίσταση. Η ικανότητα μας να βρούμε τι κρύβεται πίσω απο ένα συναίσθημα που νιώθουμε ή να βρίσκουμε τρόπους να χειριστούμε το φόβο,το θυμό, το άγχος και τη θλίψη.

3)Δημιουργία κινήτρων για μας τους ίδιους: Δρομολόγηση των συναισθημάτων στην υπηρεσία κάποιου σκοπού.

4)Συναισθηματική ταύτιση: η ευαισθησία μας για τα συναισθήματα και τα ενδιαφέροντα των άλλων.

5)Χειρισμός σχέσεων : Διαχείριση των συναισθημάτων των άλλων , του κοινωνικού ανταγωνισμού και των κοινωνικών δεξιοτήτων.
 
 
Πηγή: Daniel Goleman ,"Η συναισθηματική Νοημοσύνη στο Χώρο της Εργασίας",
Επιμέλεια: Νίκος Ε. Δέγλερης , Χρύσα Ξενάκη  Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά Δρ. Νικόλαος Ε. Δέγλερης http://medpsychotherapy.blogspot.gr
εκδ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Αθήνα 2000.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ