Πόσο επικίνδυνος είναι ο υποσιτισμός των παιδιών;

Περιστατικό υποσιτισμένης μαθήτριας καταγράφηκε, για πρώτη φορά, και στο νησί της Ρόδου. Όπως  αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η μαθήτρια γυμνασίου της Ρόδου πριν από λίγες ημέρες έχασε τις αισθήσεις της την ώρα του διαλείμματος. Όταν την μετέφεραν σπίτι οι καθηγητές, ήρθαν αντιμέτωποι με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειας…

Το γεγονός έγινε γνωστό ύστερα από ανακοίνωση της Α’ Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η οποία ζητά να προστατευτούν άμεσα οι άπορες οικογένειες.  Η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«To Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καταγγέλλει την Κυβέρνηση και την Τρόικα για τη βάρβαρη πολιτική που έχουν επιβάλλει στον ελληνικό λαό με συνέπεια να εμφανίζονται στη χώρα μας το 2013 ξεχασμένα φαινόμενα που ακούγαμε μόνο στις αφηγήσεις των ανθρώπων της κατοχής. Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται με την εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ είναι η επιστροφή στην εποχή του κάρβουνου. Δύο νέα παιδιά, φοιτητές στο ΤΕΙ Λάρισας έχασαν τη ζωή του και άλλα χαροπαλεύουν γιατί χρειάστηκε να ζεσταθούν χρησιμοποιώντας μαγκάλι ! Τις προηγούμενες ημέρες μαθήτριά μας σε σχολείο της Ρόδου λιποθύμησε και σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση η λιποθυμία οφειλόταν σε ανεπαρκή σίτιση του παιδιού(…) Αυτό είναι το πρόσωπο της κρίσης. Πείνα και εξαθλίωση. Η θέρμανση έγινε είδος πολυτελείας για τους φτωχούς ανθρώπους. Στα σχολεία είναι πλέον καθημερινά τα κρούσματα υποσιτισμού των μαθητών. Οι υπηρεσίες υγείας και παιδεία διαρκώς υποβαθμίζονται.

Τα διάφορα «ατυχήματα», αποτέλεσμα της ανέχειας, θα πολλαπλασιάζονται. Την ίδια ώρα υπέρογκα είναι τα κέρδη των πολυεθνικών, των λογής –λογής «επενδυτών», των τζογαδόρων των χρηματιστηρίων. Απαιτούμε η κατάσταση αυτή να ανατραπεί.

Συζητήσαμε με την παιδοψυχίατρο κυρία Μερσύνη Αρμενάκα, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο υποσιτισμός στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία ενός παιδιού. 

Σχεδόν καθημερινά διαβάζουμε πλέον για λιποθυμικά επεισόδια παιδιών λόγω ελλιπούς σίτισης εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας των γονιών τους.

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη βιβλιογραφία για τις συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων που θρέφονται ελλιπώς προκαλούν θλίψη όσα διαβάζουμε. Όλα σχεδόν τα άρθρα αφορούν χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Ρουάντα ή το Αφγανιστάν ή χώρες όπως η Ινδία και το Περού με χρόνια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.Ένα άρθρο αφορούσε μελέτη στο Ην .Βασίλειο.

Τι συμβαίνει στην ψυχική υγεία των ατόμων που υποσιτίζονται; 

Στην  μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι μετά από 8 μέρες χορήγησης τροφής και φροντίδας σε 22 υποσιτισμένους ανθρώπους μειώθηκαν εντυπωσιακά οι δείκτες που μέτρου σαν υπερένταση,κατάθλιψη,θυμό,αίσθημα κόπωσης και σύγχυση.

Από διαχρονική έρευνα για τα άτομα που γεννιούνται σε περιόδους μεγάλης  ανέχειας   έχει βρεθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για Σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αυξημένο λιπιδαιμικό προφίλ, έχουν έντονες αντιδράσεις σε στρεσογόνα γεγονότα. Σωματικά, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποια στιγμή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη!

Επίσης, σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι άτομα που βιώνουν ανασφάλεια στο θέμα εύρεσης τροφής έχουν κακή σωματική υγεία και αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και διαταραγμένες γνωστικές λειτουργίες.

Η ελλιπής λήψη Τροφής επηρεάζει τις εκτελεστικής λειτουργίες, την μνήμη ,την συγκέντρωση,την αντίληψη, τις λεκτικές δεξιότητες. Στο Περου όπου το 19,5% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά αυτά υπολείπονται σε όλη τους την ζωή ως προς την κοινωνικότητα και την εξέλιξη τους στον στίβο της ζωής.

Με διαπιστώσεις ότι το 1 στα 10 παιδιά υποσιτίζονται παγκοσμίως και πλέον η Ελλάδα μάλλον συμμετέχει σ´ αυτούς  τους αριθμούς πρέπει να δούμε σοβαρά τι κάνουμε όλοι μας όχι μόνο για το τώρα αλλά και για μετά από 20 χρόνια που θα φαίνονται οι συνεπείς των πράξεων κάποιων που δρουν και αποφασίζουν ¨Για το καλό ¨ μας. 

Σχετικά άρθρα