11 προσωπικότητες σχολιάζουν το λουκέτο στην ΕΡΤ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

«Άλλο εξυγίανση κι άλλο πονάει το δόντι και κόβουμε το κεφάλι! »

Κώστας Βαξεβάνης:

«What we’re seeing today is an #ERT without government intervention. If you like it, this is the solution, not shut-down»

Ελευθερία Αρβανιτάκη:

«Δεν αναγνωρίζω τον τόπο μου, ούτε τη χώρα μου. Πραξικοπηματικές ενέργειες όπως η σημερινή με γεμίζουν ντροπή κ θυμό. Είμαι κι εγω εκει.

Χρήστος Θηβαίος:

«Σε μια τέτοια κοινωνία δεν θα μπορούν πια να ζήσουν τα παιδιά μας, με τέτοιες φασιστικές αποφάσεις Ντροπή σε όλους όσους βγήκαν και απαιτούν ακόμα και τώρα μια τέτοια Ελλάδα»

Γιάννης Βαρουφάκης, Οικονομολόγος

Ο γνωστός οικονομολόγος, σε άρθρο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλύει την απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ που ήρθε «χωρίς δημόσιο διάλογο, χωρίς συζήτηση στη βουλή, χωρίς προειδοποίηση».

«Ως ο μοναδικός ίσως σχολιαστής που ήταν στη μαύρη λίστα για την ΕΡΤ τα τελευταία δύο χρόνια, έχω την ηθική εξουσία να διαμαρτυρηθώ για το θάνατό της», γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης που συνεχίζει:

«Η δολοφονία της από την καθοδηγούμενη από την τρόικα κυβέρνηση είναι ένα έγκλημα εις βάρος των δημόσιων ΜΜΕ, ενάντια στην οποία πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο».

Χαρακτηρίζοντας τον Σίμο Κεδίκογλου ως «υπουργό Προπαγάνδας» περιγράφει το περιστατικό στο οποίο ενώπιόν του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να μην προσκληθεί ξανά σε εκπομπή στην ΕΡΤ, έπειτα από κοινή τηλεοπτική παρουσία τους.

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «όποια κι αν είναι τα ελαττώματα της ΕΡΤ», αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για ειδήσεις, επικαιρότητα και πολιτιστικά προγράμματα που δεν κρίνονται με βάση τη διαφημιστική τους αξία.

Αναφέροντας πως πράγματι «τα δημόσια ΜΜΕ μπορεί να είναι απαίσια», προσθέτει πως είναι απόλυτα απαραίτητα.

«Χωρίς αυτά είμαστε στο έλεος των Ρούπερ Μέρντοχ του πλανήτη, οι οποίοι ακούγοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σίγουρα έχουν άσχημες ιδές για το πώς το ελληνικό μοντέλο θα εξαχθεί στη Βρετανία (BBC πρόσεχε), την Αυστραλία (ABC είσαι το επόμενο) και όπου μπορούν να προκύψουν χρήματα από τη διάλυση των δημόσιων ΜΜΕ», ενώ καταλήγει γράφοντας:

«Τη στιγμή που θα σημάνουν τα μεσάνυχτα απόψε, όταν σιγήσουν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, θα γίνουμε πιο φτωχοί πολίτες, σε όλο τον πλανήτη».

Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια 

 

Ο μονος δρομος ειναι αντισταση και παλη. #ert

Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

Υπ’ όψιν, αν είναι να αρχίσουμε με ‘λίστες της ντροπής’ δημόσιων λειτουργών που τα πιάνανε χοντρά πανταχόθεν χωρίς να παρέχουν ουσιαστικό έργο, δεν θα τελειώσουμε ούτε όταν θα ‘χει μπει το τελευταίο κεραμίδι στη Σαγράδα Φαμίλια. Δεν διατείνομαι πως η ΕΡΤ υπήρξε υπόδειγμα κρατικού φορέα, αλλά μην ανακαλύψουμε – πάλι – τον τροχό με αφορμή την σοκαριστικά αιφνιδιαστική της διάλυση.

Γιάννης Πανούσης βουλευτής Α Αθηνών, Καθηγητής εγκληματολογίας:

Με την ΕΡΤ όρθια και ανεξάρτητη

Τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή της άλλης Ελλάδας (Κομοτηνή, Λέρος, Ιθάκη, Αντικύθηρα) δεν επιτρέπεται να πάψουν να συλλαμβάνουν και να εκπέμπουν τα μηνύματα της εθνικής μας μοναξιάς ή της εθνικής μας αξιοπρέπειας ή της εθνικής μας προσπάθειας.

Άλλο η ευθύνη των πολιτικών που διαχειρίστηκαν την ΕΡΤ, άλλο η ευθύνη των συχνά συν-διοικούντων συνδικαλιστών, άλλο η ευθύνη των πάσης φύσεως «προμηθευτών» και «παραγωγών» και άλλο η γενίκευση της απαξίας των εργαζομένων.

Η κάθαρση – εξυγίανση δεν ταυτίζεται με την εκκαθάριση – απολύσεις. Η ΕΡΤ πρέπει να σηκωθεί όρθια για να παίξει ανεξάρτητη και αδέσμευτη, με διαφάνεια και λογοδοσία, τον εθνικό της ρόλο κι όχι να γονατίσει ή να ταπεινωθεί για να παίξει τα παιχνίδια ισορροπιών τρίτων.

Υ.Γ.: Προς Θεού. Μην γίνουν σύμβολα ελευθερίας οι επί 30 χρόνια ιδιωτικώς διαπλεκόμενοι με την πολιτική και το πολιτικό χρήμα «βεντέτες» της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Μανώλης Γλέζος

«Ως εδώ και μη παρέκει!» είπε μεταξύ άλλων για την πολιτική της τρόικας και της μνημονιακής κυβέρνησης ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος προσήλθε στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμό της.

Ο κ. Γλέζος τόνισε ότι η προσπάθεια σιγής της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης ξεκίνησε με τη φημολογία γύρω από την πώληση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και, τώρα, θέλουν να επιβάλουν «σιγή τάφου στα πάντα, για να μπορούν να επιβάλουν τα σχέδιά τους». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα μέσα να προσέλθουν στο Ραδιομέγαρο, προκειμένου να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Φοίβος Δεληβοριάς:

Διεφθαρμένη και αδιαφανής η ΕΡΤ; “Πονάει χέρι, κόβει χέρι”, λοιπόν. Ούτε λόγος για το ότι τα μεγάλα σκάνδαλα τα οργάνωσαν, τα γεύτηκαν (και έφυγαν εγκαίρως) οι δικοί τους άνθρωποι. Ενώ τώρα θα πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι, η μνήμη και ο πολιτιστικός μέσος όρος μας. Όπως σε όλα. Success story, όχι αστεία. Κάτι μου λέει πως οι διευθυντές της “νέας, διαφανούς, μη Κρατικής” τηλεόρασης, θα είναι οι ίδιοι που κατέστρεψαν την Κρατική. Κι εγώ -που ανάμεσα σε άλλους συναδέλφους- πάμε σήμερα να βοηθήσουμε τον Ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” (που συν τοις άλλοις είναι κι απ’ τους 2-3 ιδιωτικούς που απέμειναν και παίζουν αληθινή, εξαιρετική μουσική) να συνεχίσει να υπάρχει, νιώθουμε ένα πικρό αστείο να πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Νιώθω αληθινή ντροπή-και κυρίως για όσους θα αρθρογραφήσουν και σήμερα, λέγοντας πως όσοι είναι αντίθετοι στο σε μια μέρα γκρέμισμα της ΕΡΤ είναι λαϊκιστές. Εντάξει, ευτυχώς άνθρωποι σαν τον Κεδίκογλου, τον Φαήλο , τον Σαμαρά που το αποφάσισαν είναι τρομεροί πολέμιοι του λαϊκισμού απ΄ τα γεννοφάσκια τους. Καλό τους success. Αλίμονό μας.»

 

Γιάννης Κότσιρας

Ανόητε χαιρέκακε…

Στο δρόμο ακόμη 3.000 άνθρωποι.

Τέλος τα μεροκάματα για ακόμη 3.000 οικογένειες.

Λες πως σε ενοχλούσε που πλήρωνες 4€ το μήνα την ΕΡΤ στο λογαριασμό σου επειδή δεν την έβλεπες. Οπότε καλύτερα να την κλείσουν.

Για να το διευρύνω λίγο αυτό.

Κι εγώ δεν πήγα ποτέ στην Κάρπαθο αλλά τους δρόμους και από δικά μου χρήματα τους έκαναν. Να μην τους έκαναν λοιπόν αφού δεν τους είδα και ίσως να μην τους δω ποτέ.

Και το νερό που πίνει το παιδί σου στο δημόσιο σχολείο να το κόψουν.

Πληρώνεται και από μένα αλλά εγώ δεν έχω παιδί να πίνει από αυτό.

Γιατί να το πληρώνω λοιπόν;

Και τον Στρατό; Τον στρατιωτικό ποιος τον πληρώνει; Γιατί να τον πληρώνω αφού δεν είμαστε σε πόλεμο; Να τον καταργήσουν. Να τους απολύσουν όλους και άμα μας την πέσουν, βλέπουμε.

Και τους Πυροσβέστες. Να τους απολύουν το χειμώνα. Μόνο το καλοκαίρι να τους πληρώνω.

Γιατί; Άσε που άμα μένεις στην πόλη τι σε νοιάζει για το δάσος. Ας καούν όλα. Γιατί να πληρώνω κι εγώ που μένω στην πόλη;

Και το δημόσιο ιατρείο που φτιάχτηκε στη Λέρο, να μην το έκαναν ποτέ.

Αφού κι εγώ πλήρωσα γι αυτό και ίσως να μην το χρειαστώ ποτέ.

Και το σχολείο που έγινε στην Ορεστιάδα, να μην το έχτιζαν.

Γιατί να πληρώνω κι εγώ ένα σχολείο, που δεν θα δω ούτε εγώ, ούτε το παιδί μου.

Άσε που δεν έχω παιδί. Κι άμα δεν κάνω; Γιατί να πληρώνω εγώ για τις σπουδές των παιδιών;

Και το παιδί του γείτονα που σώθηκε από την άρρωστη καρδιά του στο δημόσιο νοσοκομείο;

Από τις ασφαλιστικές εισφορές που έδινα και εγώ, σώθηκε. Να μην σωζόταν.

Αφού δεν το γνώριζα και ίσως να μην το μάθω ποτέ.

Και αν σου φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, μην χαμογελάς γιατί είναι και αυτά στο πρόγραμμα.

Θα συμβούν και μάλιστα γρήγορα.

Η ΕΡΤ αγαπητέ χαιρέκακε δεν είναι ένα κανάλι.

Είναι άνθρωποι. Εργαζόμενοι.

Φίλοι. Γείτονες. Συμμαθητές. Γονείς. Συγγενείς.

Όπως ήταν οι χαλυβουργοί, οι εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργεία, στα ναυπηγεία,
οι χιλιάδες απολυμένοι σε ιδιωτικές εταιρίες που έκλεισαν.

Κι εσύ χαίρεσαι…

Να χαίρεσαι λοιπόν με την κατάντια σου.

Και να μην παραξενευτείς άμα αδιαφορήσω όταν απολυθείς.

Ούτε καν να διαμαρτυρηθείς.

Γιατί δεν θα αφορά εμένα η απόλυσή σου.

Δεν θα αφορά εμένα η εξόντωσή σου.

Είναι αδιανόητη η φίμωση της ΕΡΤ.

Είναι αδιανόητη αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Είναι αδιανόητη η δική σου απάθεια.

Είναι αδιανόητη αυτή η χαρά σου για την εξόντωση 3000 οικογενειών!

Κι όμως, εγώ δεν θα χαρώ με την δική σου εξόντωση.

Θα παλέψω για σένα ακόμη και την ώρα που εσύ χαίρεσαι με τον πόνο του άλλου.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους.

Τους άνεργους, τους άστεγους.

Αλληλεγγύη σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Κι αν δεν σε απασχολούν οι υπόλοιποι, σκέψου έστω το τομάρι σου.

Κάποια στιγμή θα χρειαστείς βοήθεια…

Ας έχεις κάπου να τη ζητήσεις…

Γιατί τότε δεν θα χαίρεσαι.

Ανόητε χαιρέκακε!

Γιάννης Κότσιρας

Σχετικά άρθρα