"E.Πασπαλά: Όταν ο 902 έκανε απολύσεις δεν είπαν τίποτα"

Το www.boro.gr ζήτησε την άποψη της Έλλης Πασπαλά για την ΕΡΤ.  Πώς έπρεπε να γίνει η αλλαγή; Τι σηματοδοτεί γα εκείνη το ξαφνικό κλείσιμο του σήματος;  Ήταν μαζί με τον 14χρονο γιο της όταν έφτασε στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Εκείνος της είπε, Γιατί ήρθαμε εδώ; Δε θα αλλάξουμε τίποτα.

-Τι πιστεύετε για όσα βλέπουμε αυτές τις ημέρες;

Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία υποκρίνεται. Λένε όλοι ότι το δημόσιο πρέπει να μειωθεί πρέπει να συρρικνωθεί είναι ένα τέρας που πολλαπλασιάζεται με την τροφοδοσία των κομμάτων. Δεν γίνεται όμως να κοπεί αυτό το πράγμα χωρίς να απολυθεί κόσμος. Είναι δυσάρεστο είναι πολύ δύσκολο αλλά τα ίδια κόμματα που αύξησαν το δημόσιο τώρα αρνούνται να το μειώσουν. Είμαι εντελώς αντίθετη με το να κλείσει η ΕΡΤ. Δεν μπορεί μια χώρα να μην έχει δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση και ενημέρωση.

-Πώς πρέπει να γίνει η αλλαγή;

Σαφώς πρέπει όλο το καθεστώς να αναδιαρθρωθεί. Βαθιά ριζική αναδιάρθρωση αλλά όχι κλείνοντάς τη. Και πιστεύω ότι ο Σαμαράς δημιουργεί μια καινούργια κρίση. Αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ που έχει στηθεί έξω από την ΕΡΤ μαζί με το ΠΑΜΕ και διαδηλώνει, όταν ο 902 έκανε τις περικοπές τις έκανε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς να πάρει κανείς είδηση και χωρίς να ειπωθεί τίποτα. Τώρα όμως, που γίναν όλα αυτά στην ΕΡΤ είναι μπροστά. Θεωρώ ότι όλοι μας υποκρινόμαστε.  Και στον τύπο και στο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από τη μια λένε ότι πρέπει να κοπεί το δημόσιο και από την άλλη όταν είναι να απολυθούνε όλοι ξεσηκώνονται. Δεν εμπιστεύομαι κανένα πολιτικό κόμμα και κανένα πολιτικό.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο. Μονομερώς κλείνεται μια πηγή ενημέρωσης μιας χώρας, μια πηγή που φυσικά είχε και μια εμβέλεια φτάνει σε μέρη που δεν έχουν άλλη ενημέρωση βεβαίως ο κόσμος ενημερώνεται και με άλλους τρόπους κακά τα ψέματα στην παραμεθόριο και σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν άλλη ενημέρωση. Σταματάει αυτή η φωνή ξαφνικά, αυτό δημιουργεί μια προϋπόθεση ότι μπορεί να κλείσει και να ξανανοίξει έτσι ξαφνικά. Με προβληματίζει πάρα πολύ γιατί δεν μου αρέσει σαν πολίτης να νιώθω ότι μπορώ να κάνω κάτι, βλέπω ότι οι πολίτες γενικώς βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο υπάρχει ένα τοπίο που βράζει κοινωνικά και δεν ξέρω που θα μας βγάλει. Θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα όλο αυτό το πράγμα. Δεν ήξερα ότι ζουμε σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Είναι πολύ επικίνδυνο, σαφώς και πρέπει να γίνουν περικοπές στο δημόσιο, σαφώς και πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της χώρας.

Σαφώς και υπήρχαν άνθρωποι στην ΕΡΤ αργόσχολοι αλλά σαφώς και υπήρχαν και άνθρωποι που είχαν δώσει την ψυχή τους σε αυτό το πράγμα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, υπάρχει ένας άνθρωπος στην ΕΡΤ, ο Νίκος Αιβαλής που υπηρετεί το ραδιόφωνο εδώ και 30 χρόνια. Με πίστη και αφοσίωση και μια ευγένεια απέναντι στο κοινό του. Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη να κρίνει ποιος είναι καλός και ποιος δεν είναι. Γιατί φοβούνται οι άνθρωποι την αξιολόγηση; Ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα έχουν απολυθεί και δεν τολμάει κανένας να απολύσει έναν δημόσιο υπάλληλο. Υπάρχει υποκρισία. Δεν μπορεί να μείνει κάποιος σε μια θέση επειδή είναι καλός συνδικαλιστής ή επειδή είναι του κόμματος. Πρέπει να κριθεί βάση της απόδοσής του στη δουλειά του. Δεν παίρνει κανείς μια υπεύθυνη στάση να πει ότι θα ιδρύσω μια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα κρίνει… αποτελούμενη από ανθρώπους που προέρχονται από αυτό το χώρο.

-Πιστεύετε ότι θα ακούγονται πια όλες οι φωνές στη δημόσια τηλεόραση. Μιλάμε πια όλο και πιο πολύ για κριτήρια ακροαματικότητας.

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν είναι η θεαματικότητα και η ακροαματικότητα. Πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης, μια ανεξάρτητη πηγή διασκέδασης δεν μπορεί να θεωρούμε στόχο την ακροαματικότητα. Δεν μπορεί να είναι και συνέχεια ζημιογόνα, πρέπει να μπορεί να παράγει και παραγωγές. Δεν θα μπορούσαμε να βλέπουμε τις παραγωγές του Εξάντα σε άλλο κανάλι…

-Και το τρίτο πρόγραμμα είναι μοναδικό, το πρόγραμμά του δεν το ακούμε σε άλλο σταθμό…

Έχω ακούσει πολλά καινούργια πράγματα για πρώτη φορά στο τρίτο πρόγραμμα. Έχω δει πολλά καινούργια πράγματα στην τηλεόραση που δεν μπορείς να τα δεις αλλού. Υπάρχουν σκανδαλώδεις καταστάσεις με παραγωγές με αμοιβές κτλ. Αλλά αυτά πρέπει να τα εξετάσει ένα ένα η διοίκηση. Όχι βάση ποιανού πρόσληψη ήταν ο μπατζανάκης και ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο πολιτικός προστάτης. Αυτή τη στιγμή απαιτείται μια πνευματική αναδιάρθρωση της χώρας. Πολύς κόσμος είναι έτοιμος για αλλαγή αλλά και πολύς κόσμος δεν είναι έτοιμος να δει τίποτα να αλλάζει. Η αλλαγή δεν έρχεται σίγουρα με το να κλείνεις την δημόσια τηλεόραση. Στέλνει σίγουρα κακό μήνυμα και κακό προηγούμενο. Έχω ακούσει εφιαλτικά σενάρια. Ότι πάμε για εκλογές και ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή.

-Τι σκέφτεστε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής;

Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι εγώ ήρθα στην Ελλάδα πριν από 31 χρόνια, δεν μπορώ να το πιστέψω ότι σήμερα μετά από τόσο καιρό που ζω εδώ και μετά από επιλογή μου να ζω στην Ελλάδα ότι έχω και τη χρυσή αυγή μέσα στη βουλή. Κάποιοι άνθρωποι συζητούν αν έχουν το δικαίωμα ή όχι να οπλοφορήσουν μέσα στην ελληνική βουλή. Είναι απαράδεκτα πράγματα.

-Κάποιοι τους οδήγησαν στο κοινοβούλιο. Ποιος φταίει;

Φταίει η έλλειψη πολιτικού ήθους κοινωνικού ήθους γιατί βολεύτηκε ο κόσμος κοντόφθαλμα, φθηνά… και τα κόμματα δεν είναι άλλος πλανήτης είμαστε εμείς βγαίνουν μέσα από την κοινωνία μας. Εμείς είμαστε αυτοί οι γιατροί που παίρνουν τα φακελάκια. Σαφώς και η χρυσή αυγή είναι μια αντίδραση. Αλλά θα μπορούσε η χρυσή αυγή να αντιδράσει και αλλιώς. Ο κόσμος σκέφτεται αφού δεν γίνεται κάτι μέσα από φυσιολογικές οδούς… έχω ακούσει απίστευτες ιστορίες. Για κάτι σχολεία που δεν πήγαιναν τα σχολικά να πάρουν τα παιδιά, στην αρχή της χρονιάς και ο κόσμος έλεγε, να φωνάξουμε τη χρυσή αυγή. Το μεταναστευτικό είναι όντως τεράστιο πρόβλημα και έπρεπε πολύ καιρό να βρεθούν λύσεις. Έστω τώρα, μπορούμε να τις βρούμε όμως. Δεν μπορώ να ακούω νέα παιδιά να ψηφίζουν τη χρυσή αυγή. Εικοσάχρονα. Είναι πολλά τα θέματα αλλά εκτός από λίγες εξαιρέσεις δε βλέπω ανθρώπους που να έχουν βάλει τη χώρα και την πρόοδο της χώρας μπροστά, πάνω από κάθε συμφέρον.

-Αν στο κοινό σας, σε μια συναυλία είχατε έναν χρυσαυγίτη;

Εγώ πιστεύω πολύ στη δύναμη της μουσικής. Μπορεί να μη φέρνει άμεσες αλλαγές στις καταστάσεις αλλά είναι πολύ δυνατή. Θα ήλπιζα ότι ένας χρυσαυγίτης σε μια συναυλία μου θα έβρισκε μια πηγή θεραπείας. Δεν ξέρω αν έχω τέτοια δύναμη αλλά νομίζω ότι η μουσική την έχει. Ίσως υποσυνείδητη.

-Αν έπρεπε να περιγράψετε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε με ένα συναίσθημα ποιο θα ήταν αυτό;

Δυστυχώς στο μυαλό μου έρχεται η αγωνία και η θλίψη. Αλλά ίσως μέσα από την αγωνία και τη θλίψη να βγει και μια δράση που μπορεί να βοηθήσει. Δεν ξέρω. Υπάρχει και ο θυμός. Όταν πήγα στην ΕΡΤ πήρα και τον γιο μου μαζί. Ο γιος μου είναι 14 ετών. Όταν ο γιος μου δεν μπορούσε να δει τους λόγους για τους οποίους πηγαίναμε στην ΕΡΤ γιατί δε θα αλλάξουμε έλεγε τίποτα, με έπιασε σχεδόν τρέλα ακούγοντάς το. Γιατί πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της δημοκρατίας. Αλλά η δημοκρατία θέλει δράση και είναι διαδραστικό σύστημα. Ο πολίτης τι κάνει λοιπόν; Φοβάμαι ότι ο κόσμος είναι λίγο αδρανής. Υπάρχει ένα μούδιασμα.

-Τι είπατε στο γιο σας;

Του απάντησα ότι σαν πολίτες οφείλουμε να ακουστούμε και να πάρουμε θέση στηρίζοντας αυτά που πιστεύουμε. Και έτσι μπορεί να φέρουμε μια αλλαγή σε πράγματα και σε καταστάσεις που μας επιβάλλονται. Η στάση «δεν μπορώ να κάνω τίποτα με εξαγριώνει». «Ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και έχουμε το δικαίωμα να πούμε αυτό που πιστεύουμε», αυτό του είπα.

-Ονειρεύεστε για το μέλλον μας;

Τα πράγματα είναι τρομερά δύσκολα και είναι πολύ βαρύ το κλίμα αλλά η ανθρωπότητα περιέχει όλα τα στοιχεία, και τα πολύ αρνητικά και τα πολύ υπέροχα. Έχει ζήσει πολύ δυσκολότερες και πιο άσχημες καταστάσεις. Νομίζω ότι ο άνθρωπος επιθυμεί την ευτυχία και την ανθρωπιά. Αλλά πολλές φορές καλούμαστε να παλέψουμε γι΄αυτήν. Να έρθουμε σε αντίθεση με πολύ σκοτεινές δυνάμεις που αποτελούν μέρος της ανθρωπότητας. Πρέπει να παλέψουμε για το καλό. Θέλει δουλειά και θέλει αγώνα. Ο καθένας έχει διαφορετικά μέσα και τρόπους. Άλλοι είναι πιο μαχητικοί άλλοι φαίνονται να είναι πιο εσωστρεφείς και μοιάζει αρχικά η εμβέλειά τους να είναι μικρότερη. Έναν άνθρωπο όμως αν καταφέρεις να αγγίξεις αυτό μεταφέρεται. Εξαπλώνεται. Μια καλή κουβέντα μια καλή πράξη την ημέρα είναι πολύ σημαντική γιατί αυτό εξαπλώνεται. Όπως μια αγένεια μια κακία , επίσης εξαπλώνεται. Νηφάλια σκέψη είναι το αντίδοτο.

-Οι καλλιτέχνες αγωνίζονται;

Πολλοί ναι, άλλοι όχι. Ένας καλλιτέχνης δεν είναι απαραίτητα ο φορέας του πολιτισμού. Δεν είναι όλη σε θέση να είναι δραστικοί. Κάποιοι είναι. Αυτούς οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Δεν είναι όλοι φιλόσοφοι, δεν μπορούν όλοι να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο. Είναι λίγοι που είναι οι φάροι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ποιος είναι ο φάρος και να προσέξουμε. Με κρίση πάντα. Ο άνθρωπος μπορεί να έχει σοφία αλλά μπορεί να έχει και αδυναμία.

-Να δεχόμαστε και την αδυναμία.

Ακόμα και ο Σωκράτης, φαντάζομαι ίσως είχε κάποιες αδύναμες στιγμές μέσα στη μέρα του!

-Υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που δε θα θέλατε να ανταλλάξετε χειραψία;

Με τον Μιχαλολιάκο.

-Σε ποιον άνθρωπο «θα βγάζατε το καπέλο»

Θαυμάζω πολύ τον Στέλιο Ράμφο. Και τον Αμπρέου μια  μεγάλη φυσιογωμία στη Βενεζουέλα. Έμαθε μουσική στα φτωχά παιδιά, ξεκίνησε με 11 παιδιά και αυτή τη στιγμή έχουν εκπαιδευτεί  200 χιλιάδες! Έχουν ορχήστρες και χορωδίες. Και το μεγάλο τους αστέρι είναι ο μαέστρος της φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.

 -Έχουμε στην Ελλάδα τέτοιους ανθρώπους;

Έχουμε αφοσιωμένους ανθρώπους σε διάφορους τομείς που κάνουν πολύ σπουδαία δουλειά. Δεν είναι όλοι επώνυμοι. Είναι δάσκαλοι, είναι εκπαιδευτικοί για παράδειγμα.

 -Αναδεικνύονται;

Με το έργο τους και τη δουλειά τους ναι. Μπορεί να μη γίνει γνωστό το όνομά τους σε κάθε σπίτι αλλά έχουν τεράστια επιρροή γιατί στην καθημερινότητά τους καλλιεργούν την ανθρωπιά. Και την καλοσύνη και την πνευματικότητα.

-Ηγέτες με τέτοια, ανθρώπινα οράματα θα δούμε;

Νομίζω πως ναι. Είναι και θέμα φύσης. Μετά το βαθύ σκοτάδι έρχεται το φως.

-Ηγέτες υπάρχουν ήδη;

Δεν τους έχω συναντήσει. Υπάρχουν όμως πολλοί νέοι άνθρωποι των οποίων η ζωή αρχίζει και ξεδιπλώνεται μπροστά. Θα τους συναντήσουμε σύντομα. Και νέες ιδέες θα δουμε. Δεν ξέρω αν είναι στην γενιά των 25 ή σε μικρότερες ηλικίες αλλά σίγουρα υπάρχουν. Πρέπει να βρεθούμε όλοι όμως στη διαδικασία της αναζήτησης.

 

 

 

Σχετικά άρθρα