Θέατρο. Είδαμε τον "Ιουλιανό", με τον Κώστα Καζάκο

Το καλό θέατρο στην πόλη μας. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης είδε την παράσταση Ιουλιανός στο Ίδρυμα Κακογιάννη και μας εξηγεί για ποιο λόγο δεν πρέπει να τη χάσουμε.

«Συλλεκτικό» θεατρικό γεγονός, για φιλότεχνους αλλά και μη, συντελείται, στον υπόγειο «θεατρικό χώρο» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Μονόλογος, γραμμένος από τον καθηγητή κ. Θεοδόση Πελεγρίνη με θέμα-αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του αυτοκράτορα Ιουλιανού, στη μάχη κατά των Περσών.Ένας παλαίμαχος ηθοποιός κάνει πρόβα στο διαμέρισμά του. Υποδύεται το δάσκαλο του νεαρού αυτοκράτορα Ιουλιανού, έναν ευνούχο, μέλος της βασιλικής αυλής. Ο Ιουλιανός βρίσκεται θανάσιμα λαβωμένος μετά από  μάχη εναντίον των Περσών ο δάσκαλός του την κρίσιμη αυτή στιγμή θέλει να του εκφράσει ένα παράπονο και για να το καταφέρει αφηγείται πολύ σημαντικές στιγμές από τη ζωή του. Στη διάρκεια της αφήγησης αυτή ο παλαίμαχος ηθοποιός ξεχνά ρόλο του αρχίζει να μιλά για τη δική του πορεία στο θέατρο και μοιράζεται γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.  Δύο ηθοποιοί, ηλικιωμένοι, ο πρώτος  ερασιτέχνης και ο δεύτερος επαγγελματίας ερμηνεύουν τον ίδιο μονόλογο, με τη σειρά αυτή.

 Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε ή μάλλον ακούμε…τον ερασιτέχνη ηθοποιό να «παίζει» απαγγέλλοντας σωστά, νοηματικά, ενα εξαιρετικό και, ιστορικά, ενδιαφέρον κείμενο.Όμως, υποκριτικά, μοιάζει με ευθεία διαδρομή τραίνου σε αχανή πεδιάδα…Αλλά ακριβώς εδώ βρίσκεται, το ένα , πολύ ενδιαφέρον, αλλά σκόπιμο στοιχείο του θεατρικού εγχειρήματος.

Το άλλο βρίσκεται, στο δεύτερο μέρος, όπου ο σπουδαίος ηθοποιός μας Κώστας Καζάκος ερμηνεύει, κυριολεκτικά, και δημιουργεί λαμπρό υποκριτικό πρότυπο, με το ίδιο κείμενο!  Πρόκειται για ρεσιτάλ μοναδικό, από ηθοποιό με πάμπολλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, που κινείται σε επίπεδα υποκριτικής, υψηλών προδιαγραφών.

Το πρώτο παίχτηκε σε σκηνοθεσία Π. Ζούνη. Το δεύτερο σε σκηνοθεσία Γ.Μανιώτη.

Φιλότεχνοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, σπεύσατε!

Θέλετε να δείτε δωρεάν την παράσταση; Ελάτε εδώ 

info

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος / τηλ. 210 3418 550) , τη Δευτέρα και την Τρίτη στις 20.30. 

Σχετικά άρθρα