Πάμε μια βόλτα στο Παρίσι;

Η συνεργάτιδά μας, Φοίβη Παναγιωτοπούλου εργάζεται εταιρία επικοινωνιακών συμβούλων. Το μεγάλο της πάθος όμως είναι τα ταξίδια. Σήμερα, θα ταξιδέψουμε μαζί της, θα πετάξουμε μέχρι το ονειρικό Παρίσι. 

Το Παρίσι που αγαπώ

Λατρεύω τα ταξίδια σε νέα μέρη. Τις περισσότερες φορές προτιμώ μια ταξιδιωτική εμπειρία σε έναν νέο προορισμό παρά να επισκεφτώ ξανά ένα μέρος που έχω ήδη πάει. Το Παρίσι είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Όσες φορές κι αν έχω πάει, πάντα ανακαλύπτω μια καινούργια γωνιά, μια νέα όψη, ένα νέο «θησαυρό» που μου είχε διαφύγει τις προηγούμενες φορές.

Γράφει η Φοίβη Παναγιωτοπούλου 

 

 

 

 

 

Υπάρχουν πολλές αφορμές για ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός: μια ωραία έκθεση, όπως η αυτή του Salvador Dali, στο Centre Pompidou που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε αν βρεθείτε εκεί μέχρι τις 25/3. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεσή του μεγάλου δημιουργού.

Το Παρίσι προσφέρεται για μια ρομαντική απόδραση μην παραλείψετε μια βόλτα στο πιο ρομαντικό πάρκο της πόλης, τον κήπο του Λουξεμβούργου.

Άλλοι πάλι επιλέγουν την πόλη του Φωτός για να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις της μόδας. Οι βιτρίνες στην Avenue Montaigne και στη Faubourg Saint-Honore αποτελούν «ένεση» στυλ. Και βέβαια μια ακόμα αφορμή είναι τα υπέροχα φαγητά. Είναι το ιδανικό μέρος για μια καινούργια γαστριμαργική εμπειρία (με νέα openings αλλά και old time classics).

 Δε θα σταθώ στα αναρίθμητα μνημεία, μουσεία, πάρκα, περιοχές που πρέπει να επισκεφτείτε. Αυτά θα τα βρείτε σε κάθε οδηγό για το Παρίσι, όπως και σε ενδιαφέροντα apps που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας – σας προτείνω το Gogo Paris  και το CNTraveller City guide. Εγώ θα σας ξεναγήσω στα δικά μου αγαπημένα στέκια της πόλης για φαγητό, ψώνια και ύπνο που πιστεύω ότι πραγματικά αξίζει και εσείς να επισκεφτείτε!

Έτσι, για σουβενίρ…

Ακόμα και αν δεν έχετε έρθει στο Παρίσι για ψώνια, μια βόλτα στις εμπορικές περιοχές της πόλης που γεννήθηκε η φινέτσα και το στυλ επιβάλλεται! Περπατήστε κατά μήκος της Avenue Montaigne και θαυμάστε τις βιτρίνες μυθικών οίκων υψηλής ραπτικής όπως του Dior και της Nina Ricci.  Συνεχίστε στη Rue du Faubourg Saint Honore όπου θα συναντήσετε όλες τις επώνυμες boutique.

Για non-stop shopping ακόμη και την Κυριακή, κινηθείτε στην περιοχή του Marais, από τα πιο trendy σημεία της πόλης με πρωτότυπα καταστήματα ρούχων και κοσμημάτων. Θα συναντήσετε αμέτρητα βιβλιοπωλεία και γκαλερί.

Κάντε το απαραίτητο πέρασμα από τα πολυκαταστήματα Galleries Lafayette, Printemps και Le Bon Marche, αλλά μην παραλείψετε να μπείτε και σε όποια μικρή boutique σας κεντρίσει το ενδιαφέρον – είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε έναν μικρό παράδεισο!

Κάποιες ιδιαίτερες δικές μου επιλογές για εσάς!

Colette: 213 Rue Saint-Honore, 75001. Pούχα και αξεσουάρ (που πολλές φορές εκτίθενται εδώ πριν κυκλοφορήσουν αλλού), cool περιοδικά και coffee table εκδόσεις, gadgets, μοναδικές θήκες για το iphone σας, αλλά και καραμέλες σε design συσκευασίες, όλα θα τα βρείτε στον ναό των fashionistas.

Merci: 111 boulevard Beaumarchais, 75003. Το chic alter ego της Colette, αυτό το 3όροφο concept store που θυμίζει loft, δένει το παλιό στοιχείο με το καινούργιο. Casual ρούχα συνδυάζονται με vintage κομμάτια, design αντικείμενα στολίζονται με ρομαντικά λουλούδια από το ανθοπωλείο του καταστήματος, και το καλύτερο: το 100% των κερδών του Merci προσφέρονται σε φιλανθρωπικό ίδρυμα!

Fifi Chachnil: 231 Rue Saint-Honoré, 75001. Οι Γάλλοι φημίζονται για τα φίνα εσώρουχά τους. Σε μια ήσυχη αυλή της κατά τ’ άλλα εμπορικότατης Rue Saint-Honore, το όνειρο κάθε κοριτσιού παίρνει σάρκα και οστά μέσα από παστέλ τόνους, σατέν υφάσματα και δαντέλες! Ακριβό αλλά ιδιαίτερο!.

Alexandra Sofjer: 218 Boulevard Saint-Germain, 75007. Αυτό το μαγαζάκι είναι μαγευτικό! Ομπρέλες και κοριτσίστικα αξεσουάρ, σαν εμπνευσμένα από τη Μαίρη Πόπινς, παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σας και σας κάνουν να σκέφτεστε «σε μια τέτοια μπουτίκ θα μπορούσα να σκοντάψω κάνοντας βόλτα στο Παρίσι μιας άλλης εποχής». Ιδανικό μέρος για να αγοράσετε ένα σπάνιο σουβενίρ από το ταξίδι σας.

Bonton: 5 Boulevard des Filles du Calvaire, 75003: Ένα τριώροφο κατάστημα για trendy παιδιά. Εκτός από ρούχα, στεγάζει παιδικό κομμωτήριο, ένα ρετρό photo booth, και ένα εντυπωσιακό σταντ με καραμέλες που θα γλυκαίνει κάθε μικρό επισκέπτη!

Mariage Freres: 30 rue du Bourg-Tibourg, 75004 (και σε άλλα σημεία της πόλης). Ο παράδεισος του τσαγιού, με πάνω από 500 ποικιλίες, είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς στην ιεροτελεστία του τσαγιού. Αγαπημένη επιλογή το Rouge Opera που συνδυάζει το μελωδικό άρωμα κόκκινων φρούτων και πολύτιμα μπαχαρικά με κυρίαρχη την βανίλια!

Maille: 6 Place de la Madeleine, 75008. Αν είστε λάτρης των μουστάρδων, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτό το κατάστημα . Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη μουστάρδα με Chablis και μαύρη τρούφα, και διαλέξτε ένα από τα υπέροχα αρωματικά ξίδια!

Fauchon: 24-26, Place de la Madeleine, 75008. Στην ίδια πλατεία με το Maille, χαζέψτε το foodhall του Fauchon. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα μοναδικά τυριά του (αγαπημένο το brie με τρούφα), τα πολύχρωμα γλυκά του, το φούρνο με τα φρεσκοψημένα ψωμιά και τα croissants του, και αν σε κάτι δε μπορείτε να αντισταθείτε, γευτείτε το επί τόπου

Pierre Herme: 72 rue Bonaparte, 75006 (και σε πολλά σημεία της πόλης). Τα καλύτερα macarons στον κόσμο θα τα βρείτε στον Pierre Herme. Από τις κλασικές «πειραγμένες» γεύσεις όπως η αλμυρή καραμέλα, μέχρι την κορυφαία λευκή τρούφα  με φουντούκι, ο ουρανίσκος σας δε θα μείνει παραπονεμένος! Και δε χρειάζεται απαραίτητα να φτάσετε μέχρι μία από τις boutique του για να τα γευτείτε, μια και πλέον υπάρχουν 3 corners μέσα στις Galleries Lafayette, για να τα απολαμβάνετε όσο ψωνίζετε.

A l’Etoile d’Or: 30, rue Fontaine, 75009. Σε αυτό το υπέροχο κατάστημα θα βρείτε μια εξαιρετική επιλογή από τα καλύτερα σοκολάτα και καραμέλες, διαλεγμένα από όλη τη Γαλλία! Εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε τις θεϊκές καραμέλες CBS-Salted Butter Caramel (καραμέλες – αλατισμένου – βουτύρου), του καλύτερου καραμελοποιού στη γη, του Henri Le Roux.

Και ένα extra tip: Αναζητήστε στα κεντρικά ξενοδοχεία του Παρισιού τον μηνιαίο οδηγό πόλης Where Paris. Εκεί θα βρείτε εύχρηστους χάρτες των πιο εμπορικών περιοχών με σημειωμένα όλα τα ενδιαφέροντα καταστήματα!

Ποιες γεύσεις πρέπει να δοκιμάσω;

Breizh Café: 9 Rue Vieille du Temple, 75003. Σε αυτό το καφέ θα απολαύσετε κρέπες με την παραδοσιακή συνταγή που ακολουθούν στη Βρετάνη, τη γενέτειρα της κρέπας. Μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών γεύσεων με υψηλής ποιότητας υλικά αλλά καθόλου υψηλές τιμές. Σας προτείνω την crepe au jambon cru de Savoie, όπου το λιωμένο gruyere στολίζεται με δαντέλες ζαμπόν άριστης ποιότητας!

Rose Bakery: 30 Rue Debelleyme 75003. Για μεσημεριανό γεύμα ή brunch, αυτό το γλυκό καφέ χρησιμοποιεί οργανικά συστατικά και φρεσκοψήνει τα πάντα επί τόπου. Υπέροχες σαλάτες, χειροποίητες τάρτες, βιολογικά κέικ και μοναδικοί φρέσκοι χυμοί που δεν πρέπει να χάσετε. Ο χώρος είναι περιορισμένος, οπότε αν δε βρείτε να καθήσετε, πάρτε κάτι στο χέρι και οδέψτε προς το πλησιέστερο πάρκο.

Tartes Kluger: 6 Rue du Forez, 75003. Ζαμπόν, τυρί, τραγανό μπέικον, μπεσαμέλ, κολοκύθα, μανιτάρια, φρούτα του πάθους, μαρέγκα, φουντούκι, και πολλά άλλα υλικά πρωταγωνιστούν στις υπέροχες γλυκές και αλμυρές τάρτες αυτού του ζεστού χώρου. Επιλέξτε το μενού που περιλαμβάνει μία ατομική τάρτα συνοδευόμενη από σαλάτα και σούπα ημέρας, σε πολύ συμφέρουσα τιμή.

Café Les Deux Maggots: 6 place Saint-Germain-des-Prés, 75006. Με θέα την  εκκλησία Saint Germain, είναι από τα πιο διάσημα και ιστορικά καφέ της πόλης. Εδώ έπινε κάθε πρωί τον καφέ του ο εξόριστος από την Αγγλία συγγραφέας Oscar Wilde.

La Fontaine de Mars: 129 Rue Saint-Dominique, 75007. Κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα, δερμάτινοι καναπέδες και σερβιτόροι με μαύρες μακριές ποδιές συνθέτουν μια ατμόσφαιρα τυπικού γαλλικού bistro. Οι ιδιοκτήτες είναι από τη Νοτιοδυτική Γαλλία, επομένως δεν είναι έκπληξη ότι το το fois gras και το  κασουλέ αποτελούν σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Η λίστα κρασιών είναι πλούσια, με μεγάλη έμφαση στο Bordeaux.

L’Avenue: 41 Avenue Montaigne, 75008. Ίσως στον πιο chic δρόμο του Παρισιού, αυτό το εστιατόριο με την υπογραφή των αδελφών Costes είναι το ιδανικό σημείο για να χαζέψετε τις πιο κομψές παρουσίες της πόλης.

L’ Atelier Robuchon : 5 rue de Montalembert, 75007. Ο Joel Robuchon παραμένει πραγματική ιδιοφυία της γαλλικής κουζίνας, και το L’Atelier είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε τη λάμψη του σε ρυθμούς χαλαρούς και chic.

Berthillon: 31 Rue Saint Louis en L’Ile, 75004. Προγραμματίστε ένα πέρασμα από το γραφικό “νησάκι” Ιle Saint Louis και δοκιμάστε τα φημισμένα παγωτά Bertillon και τα sorbet του που σε κάνουν να νιώθεις ότι τρως το ίδιο το φρούτο σε παγωμένη έκδοση!

Και ένα extra tip: Για μια πραγματικά διαφορετική γευστική και πολιτιστική εμπειρία, σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στις γαστρονομικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το www.lefoodist.com. Η αγαπημένη μου είναι το «Daring Pairings», όπου μέσα από ένα γευστικό ταξίδι θα εξερευνήσετε την τέχνη του κρασιού και το ταίριασμά του με γαλλικά τυριά και άλλες τοπικές λιχουδιές!

Για όνειρα γλυκά! 

Τα ξενοδοχεία που ανεπιφύλακτα σας προτείνω.

Hôtel Michelet Odéon: 9 place de l’Odéon, 75006, http://www.hotelmicheletodeon.com Στην καρδιά του Saint Germain, αυτό το ξενοδοχείο είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν οικονομικές λύσεις ακόμη και στις πιο ακριβές περιοχές.

 

Hôtel Arvor Saint-Georges: 8 rue Laferrière, 75009, www.hotelarvor.com . Μια ακόμη budget επιλογή. Δωμάτια που παίζουν με τις αντιθέσεις φωτεινού λευκού και έντονων χρωμάτων, έχουν διακοσμηθεί με vintage συρταριέρες και πίνακες με πρωτότυπες φωτογραφίες, όλα αγορασμένα από υπαίθριες αγορές της πόλης.

Hôtel Joyce, Paris: 29 rue La Bruyère, 75009. Το Joyce Hotel ανήκει στη νέα γενιά design ξενοδοχείων. Έχει πνευματώδες στιλ αλλά δεν του αρέσει να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Ξεχωρίζει η ρεσεψιόν που είναι κατασκευασμένη από πολυάριθμους Πύργους του Άιφελ, καθώς και η αίθουσα του πρωινού, με ένα συνονθύλευμα από καθρέφτες και παλιά καθίσματα αυτοκινήτων!

Royal Monceau: 37 avenue Hoche, 75008. Μόλις λίγα βήματα από τα Ηλύσια Πεδία, το ξενοδοχείο αυτό έχει μετατραπεί πρόσφατα από το διάσημο Γάλλο σχεδιαστή Philippe Starck σε μοντέρνο παλάτι. Το πολυτελές κομψό ντεκόρ του που είναι εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του 40 και του 50, είναι σε αρμονία με την Art Deco κληρονομιά του κτιρίου, αλλά έχει μια εντυπωσιακή και εμπνευσμένη προσωπικότητα!

Και ένα extra tip: Εάν τα ξενοδοχεία σας κάνουν να νιώθετε ξένος, ρίξτε μια ματιά στα στιλάτα διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση στο καλόγουστο site www.haveninparis.com.

Η Audrey Hepburn στο “Sabrina” έλεγε: «Paris is always a good idea». Μπορεί κανείς να μη συμφωνήσει μαζί της;

 

 

Σχετικά άρθρα