Πάμε ένα ταξίδι στην όμορφη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στους κορυφαίους προορισμούς ανά την υφήλιο για το 2013!  Η “Νύφη του Θερμαϊκού” δεν είναι απλά η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας όπως συνηθίζεται να λέγεται. Είναι μια πόλη ολοζώντανη και αισιόδοξη που αντιστέκεται στην κρίση.  

Στο σημερινό μας ταξίδι, θα ανακαλύψουμε τα πιο όμορφα στέκια, τα μουσεία της πόλης που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφτεί, τα πιο οικονομικά μαγαζιά για έξυπνες και όμορφες αγορές. Η Θεσσαλονίκη όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Ξεναγός μας η Φοίβη Παναγιωτοπούλου.

Ρίχνοντας μια ματιά, στην αρχή της χρονιάς, στην πολυαναμενόμενη λίστα του National Geographic με τους 20 must see προορισμούς του 2013, δε φανταζόμουν ότι ένας από αυτούς θα ήταν τόσο προσιτός! Κι όμως, η Θεσσαλονίκη φιγουράρει στη λίστα του κορυφαίου ταξιδιωτικού οδηγού, ανάμεσα σε ονειρικά νησιά της Ινδονησίας και πόλεις χαρακτηρισμένες ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Έτσι, λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία βρέθηκα ξανά μετά από καιρό στη συμπρωτεύουσα, για να διαπιστώσω ότι όχι μόνο παραμένει ζωντανή αλλά και ότι, κόντρα στην κρίση, ανανεώνεται συνεχώς προσφέροντας νότες αισιοδοξίας στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της. Στη Θεσσαλονίκη οι ρυθμοί είναι χαλαροί. Μπείτε στο κλήμα, και απολαύστε ατελείωτες βόλτες στα ενδιαφέροντα αξιοθέατά της και στην ενημερωμένη αγορά της, κάνοντας συχνές στάσεις σε κάποιο από τα αμέτρητα καφέ της!

Για το ξεκίνημα της μέρας… ή το τελείωμα της βόλτας!

Nooon Café: Μητροπόλεως 51 και Κ. Ν τηλ. Ξεκινήστε το πρωινό σας με έναν φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ ή ένα από τα τσάγια που σερβίρονται σε συνεργασία με τους «Δρόμους Του Τσαγιού» – διαλέξτε την γεύση που προτιμάτε χαζεύοντας τον τοίχο με τα μεγάλα κουτιά τσαγιού! Συνοδέψτε το με το δικό τους παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά και φρεσκοψημένες τάρτες, κρουασάν και σάντουιτς. Αν βρεθείτε στην περιοχή προς το απόγευμα, δοκιμάστε ένα από τα ιδιαίτερα cocktails του, όπως το After Nooon!

Θέλετε να ταξιδέψετε στο χρόνο;

Στην αρχή της Λεωφόρου Νίκης, στο διατηρητέο κτήριο της Αποθήκης Α’ στο λιμάνι, στεγάζεται το μουσείο Φωτογραφίας. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μια σειρά από φωτογραφικές εκθέσεις με θέμα «Ματιές στην πόλη». Φωτογραφία δρόμου, φωτορεπορτάζ της εποχής που δημοσιευόταν στον ελληνικό και διεθνή τύπο, καρτ ποστάλ, οπτικοακουστικό υλικό, μας δείχνουν τι τράβηξε το ενδιαφέρον των φωτογράφων στη διάρκεια ενός αιώνα.

Για πρωτότυπο shopping!

NATI MATI: Προξένου Κορομηλά 40. Στον κομψό αυτό δρόμο θα βρείτε πολλές ιδιαίτερες boutique. Η συγκεκριμένη συγκεντρώνει τα πιο ιδιαίτερα ρούχα, παπούτσια, τσάντες και κοσμήματα, χάρη στην ιδιοκτήτρια η οποία ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της μόδας για να τα εντοπίσει!
Kitchen 29o: Ισαύρων 6. Ένα δημιουργικό μαγαζί-εργαστήριο της fashion designer Ioanna Zikiri, με χειροποίητες δημιουργίες. Λάτρεψα τα πρωτότυπα t-shirts της “Happy. And in Love” (www.kitchen29.com).

Για να πάρετε μια καλή…γεύση από Θεσσαλονίκη!

Φούρνος Ble: γωνία Αγ. Σοφίας και Γεωργίου Σταύρου. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και αξιοθέατο της πόλης, χάρη στον επιβλητικό 12μετρο ξυλόφουρνο σε σχήμα μετεωρικού μονόλιθου, που δεσπόζει στον χώρο! Μόλις όμως δοκιμάσετε τα ψωμιά του, θα εντυπωσιαστείτε εξίσου. Για ένα υγιεινό σνακ, δοκιμάστε την κριθαροκούλουρα υγείας με σπόρους και βότανα της Κρητικής υπαίθρου!

Sugarela: Μητροπόλεως 102. Ένα κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο όπου όλα φτιάχνονται με «σπιτικό» τρόπο και σερβίρονται φρεσκότατα, μια και στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το εργαστήριο των γλυκών. Αγαπημένη γεύση η Ανδριανή, από αφράτη κρέμα με φυσική βανίλια, φρούτα του δάσους και μαρεγκάκια, που συνοδεύεται από σως φράουλας!

Παντοπωλείο Έργον: Κούσκουρα 5. Μια συλλογή από Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις που φέρουν τη σφραγίδα του παραγωγού και το λογότυπο της «Εργον». Άγρια τρούφα από τα βουνά της Πίνδου, ρύζι κίτρινο από τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες λιχουδιές από εκλεκτούς παραγωγούς και συναιτερισμούς. Ακριβώς δίπλα, στο Ελληνικό μεζεδοπωλείο Έργον, μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα σε συνταγές του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Για τους καλοφαγάδες!

Posseli Pizza: Βηλαρά 2. Δίπλα στην ανερχόμενη οδό Βαλαωρίτου με τα εναλλακτικά μπαράκια, το Posseli Pizza είναι απαραίτητος σταθμός αν αγαπάτε την ιταλική πίτσα. Ο Γιώργος ψήνει non-stop στον ξυλόφουρνο και εσείς τις καταναλώνετε επιτόπου (αν βρείτε να καθίσετε στον περιορισμένο χώρο του) ή στο χέρι.

Ζύθος στο Ντορέ: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος. Σουτζουκάκια με αρνί, ποικιλία από λουκάνικα και άλλες παραδοσιακές γεύσεις με θέα τον Λευκό Πύργο.

Ω3: Πολυχώρος Μύλος. Για ευφάνταστες θαλασσινές γεύσεις. Must το ταρτάρ τόνου και η κόκκινη φάβα!

Αγιολί: Λεωφόρος Νίκης 15. Με θέα τον Θερμαϊκό, μεσογειακές γεύσεις και ενημερωμένη λίστα κρασιών που συμπεριλαμβάνει συμβουλές για το ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο πιάτο. Εξαιρετική η φάβα του καθώς και η ζουμερή τσιπούρα Κεφαλονιάς που σερβίρεται με σπανάκι και κρέμα λεμονιού.

B Restaurant: Γ’ Σεπτεμβρίου 2, Βυζαντινό Μουσείο. Από τα ωραιότερα εστιατόρια της πόλης, με μεσογειακές γεύσεις και επιρροές από την ιταλική και τη γαλλική κουζίνα. Το μενού του ανανεώνεται κάθε 6 μήνες. Είναι ανοιχτό από το πρωί για καφέ, αλλά σας συνιστώ να το επισκεφτείτε βράδυ, μια και προσφέρεται για ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φώς των κεριών! Υπέροχη εξωτερική αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πού θα μείνω;

Colors rooms & apartments: Bαλαωρίτου 21. Ένα έξυπνο και πρωτοποριακό concept διαμονής που προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε πελάτη . Η φιλοσοφία; Πληρώνετε μια χαμηλή τιμή για το δωμάτιο που επιλέγετε και στην συνέχεια προσθέτετε ότι χρειάζεστε: μηχανή εσπρέσσο, πρωινό, ενοικίαση ποδηλάτων, ακόμη και παιχνιδοκονσόλες Wii, ή και ειδικό πακέτο γυμναστικής που περιλαμβάνει στρώμα για γιόγκα, βαράκια και λάστιχα για να γυμναστείτε ελεύθερα στο δωμάτιό σας!

City Hotel: Κομνηνών 11. Πλήρως ανακαινισμένο, το City Hotel είναι ένα ξενοδοχείο με οικολογική συνείδηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις λεπτά από την Πλατεία Αριστοτέλους και την πολυσύχναστη αγορά της οδού Τσιμισκή. Διακοσμημένο με στοιχεία εμπνευσμένα από τη φύση, προσφέρει μια αύρα χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ το spa του φέρει την υπογραφή της Apivita.

Daios Luxury Living: Λεωφόρος Νίκης 59. Ένα πολυτελές, boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Λευκό Πύργο. Μοντέρνο design, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και θέα στη θάλασσα είναι τα ατού του.

Σχετικά άρθρα