Άκης Πετρετζίκης: το πάθος για μαγειρική, τα ψεύτικα βιογραφικά, ο χωρισμός του

2 Δεκεμβρίου 2015

O Άκης Πετρετζίκης  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαρτίου 1984. Για να κάνει το χατήρι της μητέρας του όμως, τελειώνοντας το σχολείο, πέρασε στο ΤΕΙ Λογιστικής.  Όπως ομολογεί και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό People «Πέρασα στη λογιστική, άντεξα ένα εξάμηνο κι έφυγα. Πήγα στο στρατό και κάθε εξάμηνο επέστρεφα για να δώσω τα μαθήματα. Έκανα την πρακτική μου σε τράπεζα και στα 20 αποφάσισα πως ούτε αυτό μου άρεσε.»...» κατέληξα στη μαγειρική»

H μητέρα του εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση και έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι. Έτσι από πολύ νωρίς ο Άκης άρχισε να μαγειρεύει ρωτώντας συνεχώς τη γιαγιά του.

Ως έφηβος ήταν ατακτούλης και δεν πολυσυμπαθούσε το σχολείο. Ήταν καλός στη φυσική και τα μαθηματικά αλλά δεν θα μπορούσε να πει το ίδιο για τα τα αρχαία και τα λατινικά. Ωστόσο, δεν είχε ποτέ κακούς βαθμούς.  «Κακό παιδί δεν ήμουν, αλλά μου άρεσαν οι επαναστάσεις» λέει χαρακτηριστικά.  Από μικρός ήταν δυναμικός και αυτοσυντηρούμενος. «Δούλευα στον πατέρα μου ή ακόμα και σερβιτόρος, για να έχω τα δικά μου λεφτά». Ήταν πάντα μέσα σε όλα αλλά με μέτρο «ελεγχόμενος και όχι ακραίος». Ήταν άραγε ο ωραίος της τάξης;  Ποτέ δεν ένιωσε έτσι, υποστηρίζει.

 Ολοκληρώνει τις σπουδές του και μετακομίζει στο Λονδίνο όπου μαγειρεύει μέχρι και για την βασιλική οικογένεια. Την πρώτη του δουλειά ως μάγειρας στο Λονδίνο την έπιασε δίνοντας ψεύτικο βιογραφικό.

Ωστόσο τα πράγματα εκεί δεν πήγαν και τόσο καλά: «Επειδή με είχαν φέρει στο αμήν σηκώθηκα και έφυγα από το εστιατόριο. Ο σεφ μου πρότεινε να πάω σε ένα ξενοδοχείο, από τα καλύτερα του Λονδίνου και μου έκανε και συστάσεις.  Έστειλα λοιπόν το ίδιο βιογραφικό αλλά λίγο αλλαγμένο, ότι δούλευα δηλαδή από τα 15 μου αλλά σε καλύτερα εστιατόρια και έπιασα δουλειά, πάλι λόγω βιογραφικού» . Το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν ένα από αγαπημένα στέκια της βασιλικής οικογένειας και ο Άκης το λέει και καμαρώνει ότι έχει μαγειρέψει για την βασίλισσα της Αγγλίας.

Όσο μένει στην Αγγλία σπάνια βγαίνει για να πιει μια μπίρα ή για να διασκεδάσει. Ξυπνούσε πρωί και δούλευε όλη την ημέρα. Υπήρχε, μάλιστα, διάστημα που έκανε τρεις δουλειές, χωρίς ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, ''The Master Chef''. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ποτέ δεν θα τον δεις να τρώει ένα πιάτο φαγητό, σαν άνθρωπος. «Δεν έχω την πολυτέλεια, επειδή τσιμπολογάω όλη μέρα. Πολύ σπάνια, αν έχω ρεπό, θα μαγειρέψω στο σπίτι για να φάω. Πολλές φορές, παραγγέλνω απέξω ακόμη και πίτσα ή burger.»

Δεν του αρέσει να καλεί κόσμο στο σπίτι γιατί είναι τόσο παθιασμένος με τη δουλειά του που η αγωνία που έχει για το αν αρέσει ή όχι το φαγητό του στους καλεσμένους είναι τόσο μεγάλη που έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να διασκεδάζουν εκτός από αυτόν. «Με νοιάζει αν κάτι δεν αρέσει στον κόσμο. Και όσο μεγαλώνεις και πετυχαίνεις στη δουλειά σου, τόσο περισσότερο νοιάζεσαι για την αποδοχή της». Από την άλλη, του αρέσει όταν τον καλούν για φαγητό, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να κατακρίνει κανέναν.

Για την σχέση του με την Ντέμη (ή Δήμητρα όπως συνήθιζε να την λέει) δεν λέει πολλά εκτός από «Ό,τι είναι προσωπικό ας μείνει προσωπικό»  Η συγκατοίκηση με το τότε κορίτσι του θα ήταν το αναμενόμενο βήμα μέσα στο 2014 όμως ο επόμενος χρόνος θα τους βρει  χώρια.  Ωστόσο, αμφότεροι δηλώνουν κατά καιρούς ότι είναι πολύ καλοί φίλοι.

 

Μπορεί μέσα στην κουζίνα του να είναι υπερδραστήριος αλλά στη ζωή του – ειδικα πριν την έλευση της τηλεοπτικής του επιτυχίας – έβλεπε τον εαυτό του ως έναν χαρούμενο οικογενειάρχη.

«Δεν είναι νωρίς για γάμο. Ζω μόνος από τα 18 μου και είμαι αρκετά έτοιμος για τη ζωή. Θέλω να γίνω μπαμπάς νέος. Να είμαι κοντά στα παιδιά μου ηλικιακά, να είμαι μέρος της ζωής τους κι όχι να με φοβούνται. Θέλω να είμαστε φίλοι. Με φαντάζομαι συχνά μπαμπά» αποκαλύπτει σε συνέντευξή του.

Ομολογεί πώς είναι κλειστός χαρακτήρας και πως πολλές φορές δεν εξωτερικεύει αυτό που νιώθει αλλά όλα αλλάζουν όταν πιάνει τηγάνι στο χέρι του.  Είναι άνθρωπος που μαζεύει μέσα του πράγματα και ξαφνικά εκρήγνυται , πάντα όμως κάνει τον απολογισμό του.

Το 2014 συνέχισε τη συνεργασία του με το Mega, αποχωρώντας από την πρωινή ζώνη και αναλαμβάνοντας δύο εκπομπές, την καθημερινή εκπομπή «Κάν' το όπως ο Άκης» και την ταξιδιωτική εβδομαδιαία εκπομπή μαγειρικής «Ιστορίες Από Τη Λίστα».

Αν είναι κάτι που του λείπει αυτό είναι ο ύπνος καθώς κοιμάται το πολύ πέντε ώρες την ημέρα. Γυρνά από το εργαστήριο στο σπίτι και πιάνει να κάνει δουλειά με το υπολογιστή συντονίζοντας και δίνοντας οδηγίες στην ομάδα του. Στον εαυτό του χαρίζει μόνο μια ώρα χαλάρωσης στον καναπέ νωρίς το πρωί που ξυπνά  το πολύ στις 6.

Στη γειτονιά του υπάρχει κάποιος που πετάει καθημερινά αυγά και σκουπίδια στο καπό του αυτοκινήτου του. Το λέει και γελάει μεν αλλά ελπίζει να τον πιάσει κάποια στιγμή. Αυτή ειναι και η μοναδική «ακραία» αντίδραση που βιώνει από τότε που έγινε γνωστός.

Παραπονιέται ότι δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο και αυτό που τον στεναχωρεί είναι  το ότι έχει χαθεί από τους φίλους και την οικογένεια του. Βέβαια «Ένας μάγειρας δύσκολα έχει προσωπική ζωή..αυτή είναι η φύση της δουλειάς».

Ο Άκης θέλει να κάνει οικογένεια αλλά «δεν είναι ώρα ακόμα». Θέλει να κάνει τα πάντα για τα συνδιάσει όλα σωστά . Προς το παρόν προτεραιότητα έχει η δουλειά του. 

Σήμερα ο Άκης αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της τηλεόρασης. Κάθε μέρα, για τα τελευταία 5 χρόνια, μαγειρεύει σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πιο συγκεκριμένα την τηλεοπτική χρονιά του 2015 μαγείρευε στην καθημερινή του εκπομπή στο MEGA, ''Καν΄το όπως ο Άκης'' καθώς και στην εβδομαδιαία εκπομπή ''Ιστορίες απο την Λίστα''.

Παράλληλα ο κόσμος τον απολαμβάνει στην διαδικτυακή του εκπομπή ''Kitchen Lab''! Ο Άκης είναι γνωστός για την ευκολία που έχει να συνδυάζει απλά καθημερινά υλικά και να προετοιμάζει πεντανόστιμες συνταγές, γρήγορες και οικονομικές!

Παράλληλα, είναι ένας διακεκριμένος σεφ, παρασκευάζοντας υψηλού επιπέδου γαστρονομία. Πληθώρα πολυεθνικών επιχειρήσεων επιλέγουν τον Άκη να είναι ο κύριος πρεσβευτής των προιόντων τους.


Μέσα στο 2014 ο Άκης ξεκίνησε να εκδίδει μηνιαία περιοδικά και μέχρι το τέλος του έτους είχε εκδώσει και το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις».Το Μάιο του 2015 ο Άκης, συνεργάστηκε με την εταιρεία Fresh One Productions η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, ανεβάζοντας video από συνταγή του στο δίκτυο του Food Tube του Jamie Oliver. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace