Θέατρο. Η "Αγία Ιωάννα των σφαγείων"!

Το καλό θέατρο στην πόλη μας

Όπως κάθε εβδομάδα, ο συνεργάτης μας σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης μας προτείνει την παράσταση που ο ίδιος επέλεξε να δει και πιστεύει πώς αξίζει και εμείς να δούμε. Μας μιλά για την παράσταση «Η ΑΓΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ», του ΜΠΕΡΤΟΛΤ  ΜΠΡΕΧΤ στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, με πρωταγωνιστές τον Αιμίλιο Χειλάκη  και την Βίκυ  Βολιώτη.

 

 

 

 

 

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά  και τα κοστούμια, είναι του  Νίκου  Μαστοράκη.

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα αλλά και δυσκολότερα, ως προς το ανέβασμά του έργα, του μεγάλου Γερμανού, θεατρικού, συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων», γράφτηκε στα 1929-30. Την εποχή, δηλαδή, της μεγάλης παγκόσμιας, οικονομικής κατάρρευσης. Η δράση του τοποθετείται, όχι τυχαία, στο Σικάγο των ΗΠΑ, την πατρίδα του Κεφαλαίου! Και όπως ο ίδιος ο Μπρεχτ σημειώνει, πηγή έμπνευσης υπήρξε το έργο της Ελίζαμπετ Χάουπτμαν «Χάπι Εντ».

Στο θέατρο, το έργο αυτό ανέβηκε για πρώτη φορά, στο Αμβούργο, μετά το θάνατο του συγγραφέα, στο 1959. Ωστόσο πρόλαβε και πραγματοποίησε μία πρώτη παρουσίαση του, από το ραδιόφωνο, το 1932.

Είναι φανερό, νομίζω, ότι το θέμα του έργου, επίκαιρο βεβαίως, παραπέμπει άμεσα στη σημερινή οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε.

Το έργο, σχηματικά, κινείται στη βάση ενός τριγώνου, όπου στις τρεις κορυφές του κυριαρχούν:

  1. Ο Αδίστακτος Καπιταλιστής, μεγαλέμπορας κρεάτων Πιέρποντ Μάουλερ. (Ο ρόλος ερμηνεύεται από τον Αιμίλιο Χειλάκη).
  2. Οι Εργάτες που παράγουν πλούτο.
  3. Η  Αγία Ιωάννα,  που είναι μέλος μιας θρησκευτικής αίρεσης : των «Μαύρων ψάθινων καπέλων». (Το ρόλο ερμηνεύει η Βίκυ Βολιώτη).

Και γύρω – τριγύρω, άλλοι βιομήχανοι, έμποροι, κεφαλαιούχοι, εργάτες, μέλη της θρησκευτικής αίρεσης…

Ο Μπρεχτ μέσα από αυτό το, επικών διαστάσεων, έργο του, δίνει μαθήματα  Πολιτικής Οικονομίας, με τρόπο κατανοητό από τον μέσο θεατή, τον οποίο κοιτάζει κατάματα, καθώς στοχεύει κατευθείαν, πρώτα στο μυαλό του και κατόπιν στη συγκίνησή του… Αποσυναρμολογεί, τη διαχρονική Εξουσία, στα επί μέρους δομικά της στοιχεία  και τα εκθέτει στο ξέφωτο! Φωτίζει, με άλλα λόγια, όλους τους μηχανισμούς λειτουργίας του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος και της μεθοδολογίες που αυτό χρησιμοποιεί προκειμένου να επικρατεί στο διηνεκές!

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, Νίκος Μαστοράκης, για μία ακόμη φορά διαχειρίστηκε με επιτυχία ένα σημαντικό θεατρικό κείμενο, πολυεπίπεδο, ιδιαίτερων απαιτήσεων και γνώσεων… Κι ακόμη, η επιλογή αυτού του έργου με την εξαιρετικά επίκαιρη θεματολογία του ήταν και εύστοχη αλλά και δαπανηρή, ως προς την παραγωγή του.

Με ηθοποιούς λαμπερούς, στους πρώτους, σύνθετους, ρόλους, όπως ο Αιμίλιος Χειλάκης  και η Βίκυ Βολιώτη, νοήματα, επιχειρήματα, προθέσεις και σκοπιμότητες έφταναν στην πλατεία, αβίαστα. Συγκινούσαν και προβλημάτιζαν, συγχρόνως.

Και πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι στους πολλούς, ανδρικούς και γυναικείους ρόλους του έργου οι νέοι, γενικά,  ηθοποιοί διαπρέπουν, με τις γυναίκες  να αγγίζουν ελαφρώς, υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων.

Και μία ευχή: Μακάρι στο μέλλον ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης, να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο δύσκολο αντικείμενο της σκηνοθεσίας… Τα αποτελέσματα τότε δεν θα είναι μόνο καλά και επιτυχημένα, αλλά σημαδιακά, ιστορικά και μοναδικά !

Δείτε αυτήν την παράσταση. Το αξίζει! Και θα  νιώσετε, εκτός των άλλων, πως κάποιοι μοχθούν πράγματι  σ΄αυτόν τον τόπο και γι΄αυτό παράγουν σπουδαίο έργο.

Info!

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 

Τετάρτη: 18.00
Πέμπτη: 20.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή 19.00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ
Κεντρική Σκηνή
Ιπποκράτους 9-11
τηλ. 210 3643700

 

Σχετικά άρθρα