Οδηγός δωρεάν ψυχαγωγίας στην Αθήνα!

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος είναι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που γνωρίζουν τόσο καλά τα θέματα της Αθήνας. Και τα αρνητικά και τα θετικά. Τον γνωρίζουμε μέσα από τη στήλη του στην Καθημερινή αλλά και μέσα από την δράση που έχει αναπτύξει με τους Atenistas. Αυτή την Κυριακή, το άρθρο του στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας μας γέμισε με αισιοδοξία. Δωρεάν παραστάσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκθέσεις και κινηματογράφος με πολύ χαμηλό αντίτιμο… 

Διαβάζοντάς το, θα καταλάβετε πως η ζωή στην Αθήνα του 2013 είναι ωραία!

Έξοδος χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη

Δωρεάν εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, σινεμά και ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

«Ζήτω η κρίση!» θα μπορούσαν να αναφωνήσουν κάποιοι Αθηναίοι… αν δεν υπήρχαν οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης. Ωστόσο – να και ένα καλό- ποτέ στο παρελθόν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν είχαν πρόσβαση σε μια τόσο μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων χωρίς να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Εκεί που ζούμε μια μικρή «επανάσταση» είναι στον χώρο της μουσικής και (σε μικρότερο βαθμό) στο θέατρο. Πολλές από τις συναυλίες που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα είναι «ανοιχτές» και ο θεατής χρεώνεται μόνο το ποτό του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και η αγορά του είναι προαιρετική. Ολο και πιο δημοφιλής μάλιστα γίνεται τελευταία η πρακτική του «καπέλου», όπου το κοινό αφήνει τον οβολό του κατά βούληση.

Αν λοιπόν σας αρέσει η κλασική μουσική και η όπερα, επωφεληθείτε από τα χωρίς εισιτήριο «Απογεύματα στο Φουαγιέ» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που διοργανώνει τα Σαββατοκύριακα στο Θέατρο Ολύμπια. Αν θέλετε να ακούσετε σπάνιες ηχογραφήσεις ή να δείτε ιστορικές παραστάσεις όπερας, επισκεφθείτε τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής. Θα εκπλαγείτε με το υλικό που θα ανακαλύψετε· όλα αυτά χωρίς ούτε μισό ευρώ. Και κάτι που δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πριν από πέντε χρόνια: δωρεάν παραστάσεις. Το «Εκάβη project» στο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7) δεν έχει εισιτήριο. Κάτι που επίσης αγνοούν πολλοί συμπολίτες μας είναι ότι την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα η είσοδος σε μια σειρά από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι δωρεάν και σε κάποιες περιπτώσεις μουσεία προσφέρουν ελεύθερη είσοδο σε περιοδικές τους εκθέσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε τη σημαντική έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους που «τρέχει» μέχρι τον Ιούνιο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13) χωρίς εισιτήριο εισόδου.

Παράλληλα, σε τακτική βάση κάθε Σαββατοκύριακο ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της πρωτεύουσας χάρη στην εθελοντική προσφορά των ξεναγών. Με ελεύθερη είσοδο αλλά υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210.3692429) γίνονται οι ξεναγήσεις στη Βουλή κάθε Κυριακή, 2 το μεσημέρι. Δωρεάν και οι ξεναγήσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης κάθε Παρασκευή στις 2.30 μ.μ. (δήλωση συμμετοχής στο 210.3637938). Μην ξεχνάμε ότι η είσοδος σε όλες τις γκαλερί και αίθουσες τέχνης είναι δωρεάν, ενώ η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών προσφέρει και ξεναγήσεις, χωρίς αντίτιμο.

Οι δήμοι είναι ένας εξαιρετικά προνομιακός χώρος για μαθήματα, πλήθος δραστηριοτήτων και δημιουργική απασχόληση. Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει προγράμματα στα πολιτιστικά κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ για θέατρο, ελληνικούς χορούς και εικαστικά για παιδιά κι ενηλίκους. Επίσης, χοροκίνηση και μουσική (ντραμς, κιθάρα) για παιδιά κι εφήβους αλλά και δραστηριότητες για άτομα με ειδικές ανάγκες. (Πληροφορίες στα τηλ. 210.3621601 και 210.5284800).

Επίσης δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά διοργανώνει ο πολυχώρος «Αγκυρα».

Αλλη σημαντική εστία πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς αντίτιμο είναι τα ξένα ινστιτούτα (Γκαίτε, Γαλλικό, Ιταλικό Μορφωτικό, κ.ά.). Αν εστιάσουμε στις ταινίες θυμηθείτε ότι το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει μια σειρά από δωρεάν προβολές, όπως και ο πολιτιστικός χώρος «Κέλυφος» κάθε Πέμπτη (Αμφικτύονος 17, Θησείο, 2103410820). Δωρεάν (με δελτία προτεραιότητας) είναι οι διαλέξεις του Megaron Plus στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και μια σειρά από ομιλίες-ημερίδες που φιλοξενούνται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Η αναδυόμενη ζώνη «1 έως 5 ευρώ»

Εκτός από το «δωρεάν» υπάρχει και η… αναδυόμενη (ελέω κρίσης, βεβαίως, και αυτή) ζώνη του «1 έως 5 ευρώ». Ενας μεγάλος αριθμός μικρότερων αλλά σημαντικών μουσείων της πρωτεύουσας, όπως το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), το Νομισματικό Μουσείο, έχουν όλα εισιτήριο εισόδου  τρία ευρώ. Το Μουσείο Φωταερίου, που πρόσφατα εγκαινίασε ο Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, έχει καθιερώσει εισιτήριο ενός ευρώ.

Για να δείτε την τρέχουσα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη (δωρεές καλλιτεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη) το αντίτιμο είναι 5 ευρώ. Οι εκθέσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αυτήν την εποχή: Γιάννης Αδαμάκος και Δημήτρης Αληθεινός) έχουν εισιτήριο 5 και 3 ευρώ αντίστοιχα.

Η έκθεση Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) έχει εισιτήριο 5 ευρώ. Αλλά και στον χώρο του κινηματογράφου ο ανταγωνισμός έχει μειώσει σημαντικά τις τιμές: στο σινεφίλ, πλέον, «Τιτάνια» το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη εξασφαλίζετε πρόσβαση στην κινηματογραφική αίθουσα του Gazarte στο Γκάζι με είσοδο μόλις 4,50 ευρώ.

Και κάτι ξεχωριστά ενδιαφέρον: ανοικτές για το κοινό είναι οι ενδιαφέρουσες διαλέξεις που διοργανώνει η ομάδα «Θαλής και φίλοι» με αντικείμενο τη σχέση των μαθηματικών και της τέχνης. Φιλοξενούνται σ’ ένα καταπληκτικό αθηναϊκό σαλόνι, στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (Λ. Αμαλίας 4, Σύνταγμα).

Mπορείτε να διαβάσετε τις προτάσεις του Δημήτρη Ρηγόπουλου καθώς και την υπόλοιπη αρθρογραφία του στο: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_03/03/2013_513080

Σχετικά άρθρα