«Παγίδα» το κρυφό χρέος των 6 δις ευρώ

6 Δεκεμβρίου 2015

Το κρυφό χρέος που αγγίζει τα 6 δις ευρώ μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου από τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες, θα βρει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχές Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίς το πρωί κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δόσεων που είχε συμφωνηθεί με την σύναψη του δανείου των 86 δις ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τουλάχιστον για το σκέλος που αφορά την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό των δόσεων, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αποπληρώσει με την δόση των 13 δις ευρώ που πήρε τον περασμένο Αύγουστο, ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με την δόση των 2 δις ευρώ, η οποία εκταμιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, θα έπρεπε να δοθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η εξυπηρέτηση των χρεών προς τους ιδιώτες και ότι από την δόση του Αυγούστου έχουν δοθεί 500 εκατ. ευρώ, ενώ από την πρόσφατη δόση των 2 δις ευρώ, έχουν δοθεί άλλα 400 εκατ. ευρώ . Άρα το δημόσιο αποπλήρωσε 900 εκατ. ευρώ αντί των 1,6 δις ευρώ που είχε συμφωνήσει.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζουν να δημιουργούν νέα χρέη. Με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου, από το Αύγουστο μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου παραμένουν κοντά στα 6 δις ευρώ, ακόμη και μετά την καταβολή των 500 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του νέου δανείου.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των 500 εκατ. ευρώ «ισοσκελίστηκε» σχεδόν πλήρως από την δημιουργία νέων οφειλών που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές κοντά στα 4 δις ευρώ και τις καθυστερούμενες περιστροφές φόρων, οι οποίες παραμένουν σταθερά κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις καθυστερούμενες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, περιλαμβάνονται και περίπου 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή, λόγω της έλλειψης πόρων. Ως γνωστόν, μια σύνταξη, δεν είναι δαπάνη που εξοφλείται εφάπαξ αλλά ένα ποσό που θα πρέπει να δίνεται από το ασφαλιστικό ταμείο κάθε μήνα και στην περίπτωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να αποπληρωθεί με αναδρομικό κόστος. ¨Όταν λοιπόν τα ταμεία αναμένεται να παρουσιάσουν ταμειακό έλλειμμα 2 δις ευρώ για το 2015, αποφεύγουν όσο μπορούν τις μόνιμές δαπάνες.

Το ίδιο σοβαρό ατόπημα για τους δανειστές είναι και η καθυστέρηση επιστροφής φόρων, που αφορά κατά κύριο λόγο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό που καταγράφεται στο δελτίο των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνει σε πάγια βάση και τις επιστροφές φόρου που θα πρέπει να κάνουν τα τελωνεία, λόγω της καθυστέρησης υποβολής των σχετικών στοιχείων.

Η εξόφληση των χρεών αλλά και η δημιουργία νέων χρεών, θα είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά την συζήτηση που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου το κουαρτέτο των δανειστών.

http://www.enikonomia.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ