Kάνε την ιστορία σου θεατρική παράσταση!

“Σαν εσένα- Σαν εμένα”

Θέατρο Playback 

Δείτε τις δικές σας ιστορίες επί σκηνής. Στο θέατρο Playback οι θεατές μοιράζονται τις ιστορίες τους και οι ηθοποιοί τις αναπαριστούν στη στιγμή μέσα από ένα άμεσο αυτοσχεδιασμό. Αποτελεί ένα θέατρο για την “κοινότητα”. Δυναμώνει τη φωνή του ανθρώπου που βρίσκεται στο περιθώριο, ως καταπιεσμένος ή διαφορετικός αλλά και τη φωνή του καθενός μας που πνίγεται μέσα από τα καθημερινά “πρέπει”. Η ιστορία κάθε ανθρώπου μέσα από τη σκηνική της αναπαράσταση και γίνεται η ιστορία όλων μας.

Η πρωτότυπη αυτή θεατρική έκφραση παρουσιάζεται στο θέατρο Playback για 7 ακόμα παραστάσεις και η είσοδος είναι δωρεάν.

Στο συντονισμό της παράστασης είναι ο συνεργάτης μας, ψυχίατρος – δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης κύριος Λάμπρος Γιώτης μαζί με τον Δημήτρη Μπέγιογλου. Τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Κλεφτάκης ενώ πρωταγωνιστούν οι Παύλος Δρακούλης, Ευδοκία Ζέρβα, Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Ελένη Λύρα, Δήμητρα Μάγιου, Μαρία Μαραγκοπούλου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Ελένη Πιπέρη, Άρτεμις Χαζτηαργυρίου.

Μια διαδραστική παράσταση που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να απολαύσετε. Και μη ξεχνάτε! Μοιραστείτε μαζί μας και με τους υπόλοιπους αναγνώστες του boro.gr την εμπειρία σας! Δεν έχετε παρά να μας γράψετε στο [email protected]!

Παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ. μέχρι τις 28 Απριλίου. Το θέατρο Playback, στεγάζεται στον πολυχώρο “Παλμός” , στην οδό Κλεισθένους 3 στην πλατεία Κοτζιά. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6983457570.

Tι είναι το Θέατρο Playback; 

Μέσα σ’ ένα κόσμο πληροφορίας και παραπληροφόρησης, εμπιστοσύνης και εξαπάτησης, κριτικής και «κρίσης», αυτό που διακυβεύεται είναι το αληθινό βίωμα. Ένα γεγονός ζωής συνήθως απωθείται, παρακάμπτεται ή δημοσιοποιείται παραποιημένο. Λείπει η Κοινότητα – εκείνη που μπορεί να στηρίξει και να ενθαρρύνει τα μέλη της. Σε αυτήν στοχεύει το θέατρο playback: να δημιουργήσει ένα χώρο όπου θα μοιραστούμε τα προσωπικά μας βιώματα μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Ένα χώρο που θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε προσωπικές ιστορίες μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Γράφει ο Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής – Σκηνοθέτης, κύριος Λάμπρος Γιώτης. (www.therapy-playback.gr)

 Το Playback είναι ένας χώρος μετάβασης. Κάθε διαδικασία μετάβασης χρειάζεται μια τελετουργία. Υπάρχει ένα «εδώ και τώρα» – ο χώρος, ο χρόνος, τα πρόσωπα- που θα συναντήσει το «εκεί και τότε», μέσα σ΄ ένα ταξίδι ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Η ομάδα των ηθοποιών ενεργεί ως καταλύτης και ο συντονιστής ζεσταίνει το κοινό για τη χημική αντίδραση. Οι θεατές μετέχουν στο δρώμενο μέσα από αφηγήσεις προσωπικών τους βιωμάτων. Οι ιστορίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή από την ομάδα των καλλιτεχνών της παράστασης – ηθοποιούς, μουσικό, φωτιστή.

Τι είναι όμως μια ιστορία;

Μπορεί να είναι ένα καθημερινό περιστατικό, ένα σημαντικό γεγονός ζωής, ένα ταξίδι, ένα αστείο, ένα όνειρο. Μια ιστορία μπορεί να είναι και μια λέξη μόνο, μια εικόνα, μια ατάκα ή ένας στίχος. Σημασία έχει η πρόθεση. Για ποιο λόγο θέλει ο αφηγητής να τη μοιραστεί και τί θέλει να δει στην αναπαράστασή της. Η αναπαράσταση κάθε ιστορίας εκφράζεται μέσα από θεατρικά σύμβολα. Γίνεται θεατρική πράξη. Βρίσκει χώρο για να ζήσει και να καθρεφτίσει για όσο χρειαστεί τα βιώματα που μοιράζεται το κοινό. Πολλές φορές ο καθρέφτης παραμορφώνει, αλλάζει, στοιχειώνει ή διακωμωδεί. Κάποιες φορές αποδομεί τη περιπέτεια και απομυθοποιεί την ιστορία μας. Άλλοτε φτιάχνει μια κατασκευή να κρατηθούμε μέσα στη σύγχυση ή στον πόνο. Συχνά δίνει την ευκαιρία μιας άλλης οπτικής σ’ αυτό που έχουμε ζήσει. Αλλά υπάρχουν και μερικές φορές που «όντως, έτσι έγινε ακριβώς»! Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να το θυμόμαστε.

Κάθε ιστορία ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο στη μνήμη. Δίνει το χέρι σε μια επόμενη ιστορία. Δική μας ή κάποιου άλλου. Ποιος είναι άραγε ο «αντικειμενικός σκοπός»; Ίσως, όταν η παράσταση κλείσει, να μπορούμε να κοιταχτούμε στα μάτια. Και αργότερα, στην ανάμνηση της στιγμής, να μας ξεφεύγει ένα χαμόγελο. Μια μνήμη που να δίνει νόημα σ’ αυτό που ζούμε.

 

 

 

Σχετικά άρθρα