Πάμε για Πάσχα Μονεμβασιά;

Ανάμεσα στο μπλε της θάλασσας και στο γκρι της πέτρας, η Μονεμβασιά συνθέτει ένα μοναδικό παζλ με πολυποίκιλα κομμάτια: ιστορίες με πειρατές, στίχοι ποιητών και βυζαντινές μελωδίες διασταυρώνονται στα στενά σοκάκια της.

“Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή, σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια”. Αυτός ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου περιγράφει άριστα τον πέτρινο όγκο, πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η Μονεμβασιά. Ο τεράστιος βράχος κρύβει στα σπλάχνα του, όμως, μια ζωντανή Καστροπολιτεία, που, με το βλέμμα της στη θάλασσα, συνεχίζει να ζει, να αναπνέει και να δουλεύει πάνω στην πέτρα και κάτω από τον ήλιο. Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Μονεμβασιά. Οι πέτρες δεν καίνε ακόμη, το αεράκι της θάλασσας είναι δροσερό και οι αυλές των σπιτιών γεμάτες μυρωδιές από λουλούδια.

Πάσχα στη Μονεμβασιά

Με επίκεντρο την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, η Μονεμβασιά γίνεται τις μέρες του Πάσχα ακόμη πιο σιωπηλή και ατμοσφαιρική. Ιδιαίτερη στιγμή είναι η περιφορά του Επιταφίου στα στενά σοκάκια της Καστροπολιτείας, συνοδεία της μουσικής της μπάντας του δήμου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Για την μετάβασή σας:

Η Μονεμβασιά απέχει από την Αθήνα 300 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες για να φτάσετε. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθήνας – Τρίπολης, θα συνεχίσετε προς Σπάρτη και, αφού περάσετε τους Μολάους, θα συνεχίσετε προς Μονεμβασιά. Από τη Σπάρτη και μετά ο δρόμος απαιτεί προσοχή.

Για την διαμονή σας:

Πολλοί από τους ξενώνες διαμορφώνουν ειδικά πακέτα με προσφορές για τις μέρες του Πάσχα.

Θεοφανώ Art Hotel (πλατεία Χρυσαφίτισσας, Κάστρο, www.theophano.gr). Τα κτίσματα γύρω από την πλατεία αναστηλώθηκαν με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στο χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού. Καθένα από τα 14 δωμάτια είναι μοναδικό: στο δωμάτιο “Κομνηνή” η παλιά βυζαντινή στέρνα μεταμορφώθηκε σε ατμοσφαιρικό λουτρό και στο “Φλωρέττα” η θέα συναγωνίζεται σε ομορφιά τη χειροποίητη τοιχογραφία. Από 88 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Το Πάσχα υπολογίστε προσαύξηση της τάξης των 10 ευρώ ανά δωμάτιο.

Λικίνια (πλατεία Χρυσαφίτισσας, Κάστρο, www.likinia.gr). Λίθινες καμάρες, στέρνες, ξύλινα ταβάνια και χειροποίητα έπιπλα συνθέτουν την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου, που διαθέτει 12 δωμάτια και 4 σουίτες με θέα στη θάλασσα. Από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Hotel Byzantino (www.hotelbyzantino.com). H πέτρα, το σκούρο ξύλο και η μίνιμαλ διακόσμηση χαρακτηρίζουν τα δωμάτια, ενώ δεν λείπουν τα παραδοσιακά παράθυρα, τα έπιπλα αντίκες και ο ιδιαίτερος φωτισμός με λάμπες εποχής. Υπάρχουν και τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια για οικογένειες ή μεγαλύτερες παρέες. Από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (συν 10% το Πάσχα).

Kinsterna Hotel & Spa (Άγιος Στέφανος, www.kinsternahotel.gr). Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και αμπελώνες, το πεντάστερο ξενοδοχείο απλώνεται σε έκταση 60 στρεμμάτων. Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό στεγάζει 27 δωμάτια και σουίτες, ανάμεσα στα οποία θα βρείτε θολωτές βυζαντινές σουίτες, μοντέρνα και πολυτελή δίκλινα, αλλά και τις Κisterna σουίτες, που είναι μεγαλύτερες. Το εστιατόριο και το spa του ξενοδοχείου θα σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης. Από 139 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Κελλιά (Κάστρο Μονεμβασιάς, www.kelliaguesthouse.com). Το όνομά του παραπέμπει στην προηγούμενη χρήση του, που ήταν τόπος κατοικίας μοναχών. Χτισμένος σε πλαγιά και σε διάφορα επίπεδα, ο ξενώνας διατηρεί τη λιτή αλλά υποβλητική ατμόσφαιρα με την εξαιρετική διακόσμηση και το όμορφο τοπίο. 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές και 75 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και το Πάσχα.

Lazareto Hotel (www.lazareto.gr). Μια μικρή πέτρινη πολιτεία με μονοπάτια, γκαζόν, δέντρα, πυργίσκους και θέα στη θάλασσα. Τα σωμάτια χωρίζονται σε δίκλινα, τρίκλινα, οικογενειακά και σουίτες. Τα οικογενειακά δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα μια τετραμελή ή πενταμελή οικογένεια. 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές, 120 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και 160 ευρώ το Πάσχα.

Που θα πάμε για φαγητό;

Ματούλα (Κάστρο). Από το 1950 ήδη, πολλοί επισκέπτες αναζητούν τη λουλουδιασμένη αυλή της Ματούλας με την εξαιρετική θέα. Σπιτικά ορεκκτικά, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και κρεατικά στη σχάρα.

Αστερίας (Γεφυράκι, Μονεμβασιά). Δίπλα ακριβώς στο κύμα, σε ένα έρημο και μαγευτικό τοπίο, η ταβέρνα σερβίρει όλα τα καλά της θάλασσας: αστακομακαρονάδα, μύδια αχνιστά, καλαμαράκια και βέβαια, φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα.

Μαριάνθη (Κάστρο). Από το 1970, το εστιατόριο προσφέρει παραδοσιακή κουζίνα μέσα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Δοκιμάστε τα κεφτεδάκια και τις παραδοσιακές χορτόπιτες “σαϊτια” αλλά και τα κρεατικά της ώρας και τα μαγειρευτά. Εξαιρετικό και το ντόπιο κρασί.

Χρυσόβουλο (Κάστρο). Με την υπογραφή του γνωστού σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, το Χρυσόβουλο προσφέρει εμπνευσμένα πιάτα δημιουργικής κουζίνας, όπως χοιρινό στο φούρνο με σάλτσα πορτοκαλιού, κριθαρότο με γαρίδες, αλλά και φρέσκα ψάρια στη σχάρα. Δοκιμάστε και τα εξαιρετικά γλυκά, όπως η ζεστή πορτοκαλόπιτα και το σουφλέ σοκολάτας.

Μην ξεχάσετε…

Να περάσετε από το παλιότερο ζαχαροπλαστείο της Μονεμβασιάς, το “Μορέως Ηδιστα” (Σπάρτης 14, κεντρική πλατεία), για να προμηθευτείτε δίπλες, φλογέρες και τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής, αμυγδαλωτό και σαμουσά.

Ανεβείτε μέχρι την Επάνω Πόλη και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Εκτός από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, θα θαυμάσετε κκαι μια θέα που κόβει την ανάσα, καθώς ο ναός είναι χτισμένος στην άκρη του γκρεμού.

Το ονομαστό Πορτέλο (μικρή πύλη) χωρίζει την Καστροπολιτεία από την θάλασσα. Μαγική η στιγμή που θα διασχίσετε την πύλη, αλλά και η βόλτα γύρω – γύρω από τα τείχη.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά άρθρα