Γεμιστά μελομακάρονα

9 Δεκεμβρίου 2015

Στην Ελλάδα τα μελομακάρονα δεν λείπουν από κανένα σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι νοικοκυρές τα φτιάχνουν µε πάρα πολλούς τρόπους. Μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές είναι αυτή εδώ. 

 Υλικά συνταγής

  • Για τη γέμιση
  • 200 γραµµ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 7 ποτήρια (περίπου 1 κιλό)Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις , κοσκινισμένο
  • 2 ποτήρια νερού σπορέλαιο
  • 3/4 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 3/4 ποτήρι νερού χυμός πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1½ κ.γλ. Mπέικιν Πάουντερ 
  • Για το σιρόπι
  • 2 ποτήρια µέλι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας µε σύρμα. Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα μελοµακάρονα. Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγο.  η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή! Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Το πατάμε πάλι, να γίνει ξανά πλακέ.

Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, µε την ένωση προς τα κάτω. Με πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους. Ψήνουμε στους 170oC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) το ένα κολλητά στο άλλο, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6΄-7΄ και ξαφρίζουμε το σιρόπι. Περιχύνουμε τα κρύα μελομακάρονα µε το ζεστό σιρόπι στο ταψί για 4΄-5΄ και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.

Οδηγίες για τα μελομακάρονα: Αφήνουμε λίγο τη ζύμη, 15΄-20΄, να ξεκουραστεί σκεπασμένη και µμετά πλάθουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη. Από την ώρα που αρχίζει να μαζεύεται η ζύμη από το μπολ, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγει και σκληραίνουν τα μελομακάρονα.


Mερίδες: 80
 
www.argiro.gr 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ