Γιώργος Χουλιάρας στον "Αστρολάβο"!

Ξεκίνησε στην gallery «Αστρολάβος» η έκθεση του γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά. Γλυπτά επιμελημένα από τον ίδιο και τον στενό του συνεργάτη Θανάση Τζαμαλη. Παρουσιάζονται γλυπτά που αναπαριστούν σκεύη και αντικείμενα της καθημερινότητάς μας.

Λίγα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη για την έκθεση αυτή:

«Ένοιωσα την ανάγκη να παρουσιάσω αυτή τη μικρή ομάδα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, καθώς αυτή η δραστηριότητά μου σπάνια εκτίθεται αν και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος από τη δουλειά μου που φυσικά είναι η Γλυπτική.

Από πολύ νωρίς αρχές δεκαετίας του ’80, για προσωπική χρήση και για τις ανάγκες φίλων Αρχιτεκτόνων, άρχισα να φτιάχνω, διάφορα αντικείμενα και διάφορες μελλοντικές κατασκευές.

Ένοιωθα μια περίεργη ευχαρίστηση κάνοντάς τα, καθώς οι κατασκευές μου εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες ανάγκες και έβλεπα τη δουλειά μου να γίνεται μέρος της καθημερινότητας.

Έβλεπα τα αντικείμενα να αποκτούν μια ποιότητα, εννοώ την αίσθηση ότι χρησιμοποιείς κάτι που έφτιαξε ένας άνθρωπος παρόλες ίσως τις κατασκευαστικές του ατέλειες, να κουβαλάει κάτι παράξενα οικείο.

Ξυπνούσε μέσα μου ο Ηπειρώτης τεχνίτης. Για να μην παρεξηγηθώ, και φυσικά υπάρχουν στην εποχή μας εξαιρετικά βιομηχανικά αντικείμενα τέλεια κατασκευασμένα, που όμως έχουν την ψυχρότητα της μηχανής.

«Η μηχανή είναι απλώς απάνθρωπη» όπως λέει και ο ποιητής… Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, δουλεύουμε μαζί με τον Θ. Τζάμαλη. Ο Θανάσης ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, που συνδυάζει τη δουλειά, την τελειότητα μιας μηχανής και την ποιότητα ενός εραστή της Τέχνης.

Με τα χρόνια, εξελίχτηκε σε έναν άριστο τεχνίτη του μετάλλου, είναι ο άνθρωπος που ποτέ δεν θα πει «αυτό δεν γίνεται». Πράγμα σπάνιο στις μέρες μας. Αυτά που λέω μπορεί να τα δει κάποιος στον καθρέφτη και στο στρογγυλό τραπέζι που παρουσιάζουμε. Είναι αντικείμενα με άπειρη δουλειά και δύσκολα κατασκευαστικά προβλήματα.

Με το Θανάση έχουμε ζήσει μαζί, πάνω στη δουλειά, δύσκολες άλλα ευτυχισμένες στιγμές. Αυτή η έκθεση είναι δική μου και δική του…»

Αστρολάβος Artlife Ηροδότου 11, Κολωνάκι, 210 7221200

 

 

Σχετικά άρθρα