Θέατρο. Ο "Επιθεωρητής" του Γκόγκολ στο Ακροπόλ

Βρισκόμαστε σε μία μικρή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, όπου το κοινωνικοπολιτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από απάτη, διαφθορά και διαπλοκή. Την καθημερινότητα της πόλης έρχεται να ταράξει η ανακοίνωση πως σύντομα θα καταφθάσει στη μικρή πόλη ένας κρατικός Επιθεωρητής για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. 

Γράφει η θεατρολόγος, Ζωή Μπέη.

Η πόλη είναι ήδη αναστατωμένη με τον ερχομό του Επιθεωρητή όταν φτάνει ένας νεαρός δημόσιος υπάλληλος ο Χλεστακώφ (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης). Το περιποιημένο του ντύσιμο και η επιβλητική του παρουσία είναι αρκετά για να πείσει για Επιθεωρητής κι έτσι ξεκινάει μία σειρά από κωμικές παρεξηγήσεις. Τόσο ο δολοπλόκος Έπαρχος (Γιώργος Αρμένης) όσο και οι υπόλοιποι πολίτες, αν και ζουν μέσα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, πέφτουν θύματα του της απάτης του νεαρού δημοσίου υπαλλήλου. Ο Χλεστακώφ όχι μόνο τους τρομοκρατεί αλλά ερωτοτροπεί με την κυρία Επάρχου (Αριέττα Μουτούση) και την κόρη του Επάρχου (Δανάη Σκιάδη) και δείχνει να το απολαμβάνει που σπέρνει τον πανικό και το φόβο! Σύντομα έρχεται η στιγμή που ο Χλεστακώφ φεύγει, όμως τα βάσανα των κατοίκων της μικρής πόλης δεν έχουν τελειώσει καθώς έρχεται ο πραγματικός Επιθεωρητής…

Ευχάριστο, με γρήγορη πλοκή, χιουμοριστικές ατάκες και αστείους ρόλους το συγκεκριμένο έργο πιο επίκαιρο από ποτέ σατιρίζει την πολιτική διαφθορά των ηγετικών προσώπων της τσαρικής περιόδου… που τόσο πολύ όμως ταιριάζει με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη σημερινή Ελλάδα!

Αυτό είναι και το μαγικό στον «Επιθεωρητή» του Γκογκόλ πως είναι μια διαχρονική κλασική κωμωδία παρεξηγήσεων που προβληματίζει τον θεατή και τονίζει με καυστικό τρόπο τη διαφθορά και τη απάτη της πολιτικής ζωής.

Σε σκηνοθεσία του έμπειρου Σπύρου Ευαγγελάτου η συγκεκριμένη παράσταση έχει ενθουσιάσει το κοινό με τα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής και την προσεγμένη μουσική. Τα σκηνικά είναι πιο απλά από όσο θα περίμενε κανείς κι έτσι η προσοχή πέφτει στις  ερμηνείες των  ηθοποιών και στα κοστούμια! Από τις ερμηνείες ξεχωρίζουν ο Γιώργος Αρμένης στο ρόλο του Επάρχου καθώς και ο Κώσνταντίνος Μαρκουλάκης στο ρόλο του νεαρού δημοσίου υπαλλήλου, εξαιρετική είναι και η ερμηνεία της Αριέττας Μουτούση.

Ιnfo!

Η παράσταση πάιζεται στο θέατρο Ακροπόλ Ιπποκράτους 9 – 11, μέχρι 19/5

Σκηνοθεσία: Σπ. Ευαγγελάτος

Σκηνικά Γ. Πάτσας.

Κοστούμια Γ. Μετζικώφ

Μουσική: Γ. Αναστασόπουλος

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Χλεστακώφ), Γιώργος Αρμένης (Έπαρχος), Αριέττα Μουτούση (Άννα), Μιχάλης Μητρούσης (Όσιπ), Δανάη Σκιάδη (Μαρία), Θοδωρής Κατσαφάδος (Αρτέμι), Γιώργος Ψυχογιός (Άμος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Σπέκιν), Θανάσης Δήμου (Μπομπτσίνσκι), Άγγελος Μπούρας (Ντομπτσίνσκι), Βαγγέλης Ψωμάς (Λούκα), Θωμάς Γκαγκάς (Γκαρσόνι, Β΄ έμπορος, Κορόμπκιν), Γιώργος Μπούγος (Αστυνομικός, Μίσκα, Α΄ έμπορος).

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα