"Σωκράτης τώρα": Δωρεάν παράσταση στην Πλάκα

Η σωκρατική σκέψη κάνει το γύρο του κόσμου!

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 19.00 το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να μυηθεί ξανά στο σωκρατικό λόγο…

Γράφει η θεατρολόγος Ζωή Μπέη

Μετά την επιτυχή  περιοδεία σε αρκετές χώρες, το Ελληνικό Θέατρο τον Ιούλιο του 2012 παρουσίασε στα αγγλικά, το έργο «Σωκράτης τώρα!» σε έναν μοναδικό εξωτερικό χώρο, κοντά στο φυσικό χώρο διεξαγωγής της ιστορικής δίκης του Σωκράτη, στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα μετά το τέλος κάθε παράστασης Έλληνες και ξένοι θεατές συμμετείχαν σε δημόσια συζήτηση και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα που θίγει ο φιλόσοφος. Συγκινητική ήταν η συμπαράσταση των τουριστών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Το έργο είναι βασισμένο στα επιχειρήματα της απολογίας του Σωκράτη και  είναι μία επιτυχημένη δραματοποίηση. Με χιούμορ ο κατηγορούμενος (Σωκράτης) βρίσκεται μπροστά στο ακροατήριο, καλείται να απολογηθεί για όσα τον κατηγορούν και προτρέπει το κοινό να συζητήσει μαζί του. Ο μοναδικός Γιάννης Σιμωνίδης, ενσαρκώνοντας το σπουδαίο φιλόσοφο τονίζει την ανθρώπινη και απλή του διάσταση. Παρουσιάζεται ως ένας καθημερινός άνθρωπος, με ανησυχίες για τις αξίες και τους θεσμούς, καλοπροαίρετος και με αγάπη για τους συνανθρώπους του. Η διαφθορά, η κρίση των θεσμών, των αξιών και της δημοκρατίας είναι μερικά από τα φαινόμενα που απασχολούν πρωταγωνιστή και κοινό στην παράσταση.

Ο Γιάννη Σιμωνίδης είναι ένας βραβευμένος και διακεκριμένος ηθοποιός στην Αμερική που γυρίζει στην Ελλάδα για να υποδυθεί το ρόλο του Σωκράτη. Καταφέρνει μία ελεύθερη απόδοση χωρίς να βαραίνει την ατμόσφαιρα. Για περίπου μιάμιση ώρα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τις διαχρονικές αλήθειες και τη σωκρατική σκέψη.

Είναι πολύ εντυπωσιακό το πόσο διαχρονικά είναι τα μηνύματα που περνάει σήμερα ο σωκρατικός λόγος…

Το ιδιαίτερο σε αυτην την παράσταση είναι πως μετά το τέλος της, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανοιχτή συζήτηση. Ο φιλόσοφος προτρέπει το κοινό για σκέψη και διάλογο όπως έκαναν οι αρχαίοι, με συνεχείς ερωτήσεις εκφράζοντας έτσι τους προβληματισμούς τους για τη δημοκρατία, τη διαφθορά, τις ηθικές αξίες και άλλα προβλήματα…

Στην εποχή μας υπάρχει άμεση ανάγκη για δημόσιο διάλογο, για έκφραση, για εξωτερίκευση των προβληματισμών και για ανταλλαγή απόψεων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μαιευτική μέθοδο που έχει διδάξει ο Σωκράτης.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής είναι πως εξυψώνεται το μεγαλείο της σωκρατικής σκέψης και του σωκρατικού λόγου. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό το κλασσικό κείμενο «Η απολογία του Σωκράτη» μπορεί να γίνει διαχρονικό και να μιλήσει στην καρδιά και το μυαλό του κάθε σύγχρονου ανθρώπου. Η δύναμη της μαιευτικής μεθόδου του Σωκράτη οδηγεί τον καθέναν σε νέους δρόμους σκέψης, καθώς έχει σαν αρχή πως όσα λιγότερα ισχυρίζεται πως γνωρίζει κάποιος, τόσο περισσότερα μπορεί να μάθει!

Η παράσταση «Σωκράτης τώρα!» θα δοθεί στα ελληνικά, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι ξανά παραστάσεις στα αγγλικά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες της χώρας να ακούσουν το λόγο του Σωκράτη σε κατανοητή γι’ αυτούς γλώσσα και στη συνέχεια να μπορέσουν να προβληματιστούν, να συζητήσουν για τα διαχρονικά προβλήματα της διαφθοράς και της κρίσης των αξιών.

Ένα ταξίδι στις ανθρώπινες αξίες… επόμενος σταθμός: σε έναν πολύ αγαπημένο χώρο της Αθήνας, στη Ρωμαϊκή αγορά στην  Πλάκα,

Κυριακή 19/5 στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Σωκράτης: Γιάννης Σιμωνίδης

Σκηνοθεσία: Λουκάς Σκιπητάρης

Ενδυματολόγος: Θεώνη Βαχλιώτη – Aldredge

Μουσική υπόκρουση: Carin Heilman

Αγγλική μετάφραση: Γιάννης Σιμωνίδης & Λουκάς Σκιπητάρης

Ελληνική μετάφραση: Ηλέκτρα Ανδρεάδη

Σχετικά άρθρα