Χοιρινό με κάστανα και μήλα

16 Δεκεμβρίου 2015

Υλικά 
1½ κιλό χοιρινό ψαχνό
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξερό κόλιαντρο, σε σκόνη
6-7 κόκκοι μπαχαριού
1 ξυλάκι κανέλας
1 σκελίδα σκόρδου
1 ποτηράκι κονιάκ ή μπράντι
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
φλούδα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο
2 ποτήρια νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κιλό κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
1 μήλο (κατά προτίμηση ξινόμηλο), κομμένο σε λεπτές φέτες
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση 
Από την προηγούμενη ημέρα ξεπλένουμε καλά το κουνέλι με άφθονο κρύο νερό ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα αίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κουνέλι να μαριναριστεί για 24 ώρες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (στον αέρα). Αφαιρούμε το κουνέλι από τη μαρινάδα, το στραγγίζουμε καλά και γεμίζουμε την κοιλιά του με τις πατάτες. Ράβουμε προσεκτικά (κοντινές βελονιές) ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο και τοποθετούμε το γεμιστό κουνέλι σε μια γάστρα. Περιχύνουμε με τη μισή μαρινάδα, σκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 3½ ώρες. Κάθε 1 ώρα ελέγχουμε το κρέας και προσθέτουμε αν χρειαστεί (αν τα υγρά του έχουν εξατμιστεί) λίγη από τη μαρινάδα που έχει περισσέψει. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει το κρέας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 15-20 λεπτά να χλιάνει, αφαιρούμε προσεκτικά τον σπάγκο και σερβίρουμε. 


TIPS: 

Για πιο καπνιστή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μέσα στη γάστρα 2 φέτες μπέικον ή καπνιστό χοιρινό τις οποίες θα πετάξετε μετά το ψήσιμο. 

Το μήλο λόγω της πηκτίνης που περιέχει θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει όμορφα.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα ωραίο λευκό πιλάφι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ