Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

<p><span>Η κορυφαία βρετανική παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά. Γεμίστε τη με φλουριά για να βρει εσάς και τους καλεσμένους σας το γούρι και το πνεύμα των Χριστουγέννων.</span></p>
<p><strong>Προετοιμασία </strong>30 λεπτά<br /><strong>Μαγείρεμα </strong>4 ώρες<br /><strong>Υλικά για</strong> 12-15 άτομα</p>
<div class="ylika"><strong>Υλικά</strong>
<p>-225 γρ. βούτυρο<br />-225 γρ. ζάχαρη<br />-4 αβγά<br />-50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις<br />-1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο<br />-1/4 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη<br />-1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο<br />-ελάχιστο μπαχάρι<br />-1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο<br />-1/2 κουτ. γλυκού αλάτι<br />-225 γρ. φρυγανιά τριμμένη (φτιαγμένη από μπαγιάτικο ψωμί 3 ημερών)<br />-225 γρ. σταφίδες με κουκούτσι<br />-225 γρ. σταφίδες σουλτανίνα<br />-225 γρ. σταφίδες μαύρες μικρές<br />-125 γρ. κερασάκια γλασέ<br />-250 γρ. κόντιτα ανάμεικτα<br />-125 γρ. σύκα ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες<br />-125 γρ. τζίντζερ γλασέ ψιλοκομμένο<br />-1 καρότο καθαρισμένο και τριμμένο<br />-2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)<br />-1 λεμόνι (το ξύσμα του)<br />-125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα<br />-75 ml μπίρα<br />-75 ml μπράντι<br />-3 κουτ. σούπας πετιμέζι<br />-1 φόρμα ειδική για πουτίγκα<br /><strong>Παραδοσιακή hard brandy sauce</strong><br />-300 γρ. βούτυρο<br />-500 γρ. ζάχαρη άχνη<br />-1/2 φλιτζάνι μπράντι</p>
<p> </p>
<p><strong>Eκτέλεση</strong></p>
<p>Ανακατεύουμε σε μεγάλη λεκάνη τα φρούτα κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια με τα μπαχαρικά και το μπράντι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μερικές μέρες. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη φρυγανιά, την μπίρα, τα σύκα, το ξύσμα του λεμονιού και των πορτοκαλιών και ανακατεύουμε καλά. Αναμειγνύουμε μαζί τα μαριναρισμένα φρούτα και προσθέτουμε τα κερασάκια και τα αμύγδαλα ολόκληρα. Στρώνουμε λαδόκολα σε μια φόρμα πουτίγκας και τη βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Δένουμε γύρω γύρω το καπάκι με σπάγκο κουζίνας και τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό πρέπει να φτάνει στη μέση της φόρμας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε την πουτίγκα να βράσει για 4 ώρες. Κάθε τόσο συμπληρώνουμε ζεστό νερό. Βγάζουμε την πουτίγκα και την αφήνουμε να κρυώσει, φυλαγμένη σε ξηρό μέρος μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Ετοιμάζουμε την παραδοσιακή hard brandy sauce: Χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα λείο, αφράτο και ομογενές. Το αδειάζουμε σε γυάλινο μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Προτού σερβίρουμε την πουτίγκα, τη ζεσταίνουμε για 2 ώρες μέσα στη φόρμα (με τον ίδιο τρόπο που τη βράσαμε). Σερβίρουμε με την παραδοσιακή hard brandy sauce.</p>
<p> </p>
<p>thecookbook.gr</p>
</div>
<p><span><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα