Σήμερα: Ίθαν Χοκ και Οpen Air Film Festival!

Ο γλυκός καιρός, ο φρέσκος αέρας, το τσιγάρο, οι νυχτερινές ευωδιές, η υποσυνείδητη αίσθηση ελευθερίας που σου χαρίζει ο ανοιχτός χώρος… Οι λόγοι που δύσκολα κλείνεσαι το καλοκαίρι σε τούτο τον τόπο αμέτρητοι, αλλά βάζω στοίχημα ότι –αν χρειαζόταν– οι Έλληνες θα επινοούσαμε άλλους τόσους. Πατώντας λοιπόν στην εγγενή μας αδυναμία στις open air εμπειρίες, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας αγαπήθηκε άμεσα από τον κόσμο. Σε χρόνο-ρεκόρ οι προβολές του έγιναν talk of the town και οι πλατείες γέμισαν όπως παλιά με καρέκλες, για να μετατραπούν σε αυτοσχέδια σινεμά.

Μάλιστα, το περιοδεύον κινηματογραφικό γεγονός ήρθε και «κούμπωσε» σε μια δυσμενή οικονομική περίοδο με την ανάγκη των Αθηναίων για δωρεάν ποιοτικές προτάσεις, οι οποίες θα τους κάνουν να (επ)ανακαλύψουν τους δημόσιους χώρους χρησιμοποιώντας τους ως πολιτιστικές νησίδες απόδρασης από την γκρίζα αστική πραγματικότητα.

Το 3ο Open Air Film Festival, στην απόλυτη ακμή και ανάπτυξή του και με την πολύτιμη στήριξη φέτος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, διευρύνει τις προβολές και τις εκδηλώσεις του και φιλοδοξεί –όπως λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης– «να ταξιδέψει τις αισιόδοξες εικόνες μιας κατάμεστης αθηναϊκής πλατείας, ενός πάρκου ή αυλής ενός μουσείου όπου παίζεται μια εξαιρετική ταινία σε ολόκληρο τον κόσμο». Και αν κρίνουμε από τη θεαματική από κάθε άποψη πρεμιέρα του είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει…

Πρεμιέρα στο Παλλάς.

Σήμερα λοιπόν, το φεστιβάλ κόβει την οργανωτική του κορδέλα με τον πιο λαμπερό τρόπο, με την ελληνική avant premiere της εξολοκλήρου γυρισμένης στη Μεσσηνία ταινίας «Πριν τα Μεσάνυχτα». Θα στρώσει μάλιστα κόκκινο χαλί  έξω από το Παλλάς, στη Βουκουρεστίου στις 8.30  για τους γνωστούς πρωταγωνιστές της Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί και τον σκηνοθέτη της Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ – η είσοδος σε αυτό και μόνο το event είναι με προσκλήσεις.

Η συνέχεια θα είναι εξίσου εντυπωσιακή, σε θερινούς κινηματογράφους αλλά και δημόσιους χώρους, προαύλια μουσείων, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, τις πλατείες Αγίας Ειρήνης και Αυδή και δεκάδες άλλα αθηναϊκά spots που μετατρέπονται σε υπαίθρια σινεμά με δωρεάν είσοδο.

Το χορταστικό μενού του φετινού Athens Open Air Film Festival περιλαμβάνει προβολές κλασικών ταινιών και ειδικών avant premieres, συναυλίες, διαδραστικές παράλληλες εκδηλώσεις, εικαστικές παρεμβάσεις από νέους καλλιτέχνες και street artists, μετατρέποντας την κινηματογραφική διοργάνωση σε ένα διαρκές δρώμενο που αφήνει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε ολόκληρη την πόλη. Ζουμάροντας στο καθαρά κινηματογραφικό του κομμάτι, το φεστιβάλ δύσκολα θα αφήσει κάποιον Aθηναίο σινεφίλ ανικανοποίητο. Από το κλασικό ρεπερτόριο θα δούμε τη «Ζαζί στο Μετρό» (1960) του Λουί Μαλ, μια απολαυστικά εκκεντρική και βαθιά σαρκαστική τσάρκα στην Πόλη του Φωτός μέσα από τα μάτια μιας 12χρονης (με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας).

Το καλτ χολιγουντιανό έπος «Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες» του 1963 θα προβληθεί ως φόρος τιμής στον πρωτοπόρο σπεσιαλίστα των ειδικών εφέ Ρέι Χαριχάουζεν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες. Στο άτυπο in memoriam του φετινού φεστιβάλ εντάσσεται και η προβολή του road movie «Ονειρεύομαι τους Φίλους μου» (1993) του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αείμνηστος Λευτέρης Βογιατζής.

Η «Φωτογραφία» (1986) του παραγνωρισμένου συμπατριώτη μας Νίκου Παπατάκη, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια, αποτελεί ένα από τα αδιαμφισβήτητα highlights του φεστιβάλ.

Σημειώστε επίσης στα must-see τη «Μεγάλη Ανατριχίλα» του Λόρενς Κάσνταν, μια συγκινητική, γλυκιά και παράλληλα κυνική ματιά στην έννοια της πραγματικής φιλίας, αλλά και την προβολή του πολυβραβευμένου φιλμ «Eden» (2012) της Μέγκαν Γκρίφιθ για το απάνθρωπο φαινόμενο του trafficking, που θα γίνει με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Ραντεβού σε πλατείες, αυλές, πάρκα και σινεμά. Το φεστιβάλ ξεκινά…

Όλα για την άφιξη του Ίθαν Χοκ στην Αθήνα!

Μια σουίτα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία είναι ήδη έτοιμη και περιμένει τον Ιθαν Χοκ και την οικογένεια του που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα.

 

 

Ο διάσημος Aμερικανός σταρ – πρώην σύζυγος της καλλονής Ούμα Θέρμαν- έρχεται για την πρεμιέρα της ταινίας του Πριν τα μεσάνυχτα που θα κάνει πρεμιέρα αύριο το βράδυ στον θερινό κινηματογράφο Θησείον – ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από το CNN ως ο ομορφότερος στον κόσμο χάρη και στη μοναδική θέα στην Ακρόπολη.

 

Γράφει σήμερα η Σίβυλλα στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος: «Ο διάσημος Αμερικανός σταρ Ίθαν Χοκ επέλεξε, ενώ βρισκόταν ακόμα στην Αμερική, την σουίτα που θα διαμείνει με την οικογένεια του. Είναι μία απλή σουίτα, σε έναν από τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου. Ο ηθοποιός διευκρίνισε ότι δεν επιθυμούσε κάποια πολυτελή, τεράστια σουίτα, τύπου Royal κλπ. Ο Ίθαν αισθάνεται πολύ άνετα άλλωστε κοντά στους Έλληνες φίλους του. Τις λεπτομέρειες της διαμονής του στην «Μεγάλη Βρετανία» φρόντισε άλλωστε ο παραγωγός του, κ. Χρήστος Κωνσταντακόπουλος

 Και πάλι διακοπές στο “Costa Navarino”

Ο γιος του αείμνηστου καπετάν Βασίλη είναι ιδιοκτήτης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Costa Navarino” (ανήκει και αυτό στον Όμιλο Starwood όπως και η “Grande Bretagne”). Εκεί όπου γυρίστηκε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας «Πριν τα Μεσάνυχτα», με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του κινηματογράφου, εφόσον είναι και ο producer της ταινίας “Only lovers left alive” του Τζάρμους, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η οικογένεια Χοκ, μετά την σύντομη αθηναϊκή διαμονή της θα αναχωρήσει για την Πύλο και το “Costa Navarino”, όπου θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές.

Το φιλί με την Αντζελίνα και οι βόλτες στην Πλάκα
Επιλέγω να μην αναφερθώ και πάλι στις κακόγουστες ενδυματολογικές επιλογές του Mr. Χοκ. Οι βόλτες του στην Μεσσηνία το περασμένο καλοκαίρι με ρούχα που θύμιζαν… τρελό έφηβο της δεκαετίας του ’80. Προτιμώ να γυρίσω την σκέψη μου σε πρόσφατη συνέντευξη του Ίθαν. Όταν εκείνος δήλωνε σε τηλεοπτικό δίκτυο των Η.Π.Α ότι έπαθε την πλάκα του μόλις τον φίλησε η Αντζελίνα Τζολί. Όλα αυτά στη διάρκεια επαγγελματικής τους συνεργασίας (κάποιοι υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα ότι οι δύο stars «προχώρησαν» περισσότερο. Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά).

 

Τι θα κάνει όμως ο κ. Χοκ, η σύζυγός του Ryan Shawhughes και τα παιδιά τους στην Αθήνα; Η οικογένεια έχει κλείσει τραπέζι για dinner στο Roof Garden του ξενοδοχείου. Βόλτες στην Πλάκα, το Σούνιο, την Ακρόπολη. Συνάντηση για φιλική κουβέντα με τους κ.κ. Κωνσταντακόπουλο, Θόδωρο Βασιλάκη της Aegean (διοργανωτή του διεθνούς τουρνουά golf στο “C.N”) και λίγους ακόμα επιχειρηματίες.»

Σχετικά άρθρα