Καστανόσουπα καπουτσίνο με σύγκλινο

<p><strong><span>Υλικά<br /></span></strong><span>50 ml έ.π. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το σύγκλινο<br /></span><span>500 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση<br /></span><span>1 πράσο, το άσπρο μέρος, σε ροδέλες<br /></span><span>1 λίτρο ζωμός κότας, σπιτικός ή ψυγείου<br /></span><span>50 γρ. βούτυρο γάλακτος<br /></span><span>2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο <br /></span><span>αλάτι &amp; φρεσκοτριμμένο πιπέρι<br /></span><span>100 γρ. σύγκλινο Μάνης (καπνιστό χοιρινό), σε κύβους <br /></span><span>100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά<br /><br /></span></p>
<p><strong><span>Εκτέλεση<br /></span></strong><span>Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα και το πράσο για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με τον ζωμό κότας και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις.</span></p>
<p><span>Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και το θυμάρι και ανακατεύουμε να λιώσει. Περνάμε τη σούπα από ένα ψιλό σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε κομμάτια υλικών που δεν πολτοποιήθηκαν. Αλατοπιπερώνουμε.<br /></span><span>Σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το σύγκλινο για 6-7 λεπτά. Το διατηρούμε ζεστό σε ένα ταψάκι στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40°C-50°C). Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή (σαν την κρέμα του καπουτσίνο). Μοιράζουμε τη σούπα σε κούπες του καφέ, συνεχίζουμε μοιράζοντας την κρέμα και γαρνίρουμε την κάθε σούπα με 2-3 κύβους χοιρινού. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρεται ζεστή.</span><br /><br /></p>
<p><strong><span>Tip<br /></span></strong><span>Αν δεν βρείτε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σύγκλινο Μάνης, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπέικον (σε κύβους ή καρέ) το οποίο θα σοτάρετε για 3-4 λεπτά για να γίνει τραγανό. Δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ζεστό, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.</span></p>

Σχετικά άρθρα