Χριστουγεννιάτικη τούρτα με σοκολατένια δέντρα

18 Δεκεμβρίου 2015
Συστατικά

Για το παντεσπάνι

  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 ζάχαρη άχνη
  • 6 αυγά
  • 50 γρ. κακάο

Για την κρέμα πατισερί με raspberries

  • 500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 75 γρ. κορνφλάουερ
  • 3 κρόκους
  • 135 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. raspberries φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 100 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τα δεντράκια

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο που έχουμε αναμείξει σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε λίγα δευτερόλεπτα και αφαιρούμε από τον κάδο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30x40 εκ. Βάζουμε από πάνω τη λαδόκολλα την οποία βουτυροκακαώνουμε. Περιχύνουμε το μείγμα από πάνω. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία συνολικά 2 φορές και ψήνουμε τα ταψάκια μας για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν και με ένα κυκλικό κουπάτ ή πιάτο διαμέτρου 20 εκ. που το βάζουμε στην άκρη του παντεσπανιού κόβουμε από ένα κύκλο. Με το υπόλοιπο παντεσπάνι που θα μείνει σχηματίζουμε τον 3ο κύκλο. Το 3ο παντεσπάνι μας θα αποτελείται από 2 κομμάτια αλλά δεν μας πειράζει. Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε φύρα στο παντεσπάνι μας.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη σοκολάτα και τη διατηρούμε χλιαρή.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 350 ml γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε το μείγμα της κατσαρόλας και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, με το κορνφλάουρ και το υπόλοιπο γάλα για να μην κάνει γρομπαλάκια. Περιχύνουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και επιστρέφουμε στη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε καλά και συνέχεια μέχρι να πήξει. Αφού πήξει, και γίνει μία παχύρευστη κρέμα προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα, τα raspberries, το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι και καλύπτουμε με μεμβράνη να ακουμπάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Για την επικάλυψη

  • Στον κάδο ενός μίξερ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και με το σύρμα χτυπάμε στη μέτρια προς δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει. Σιγά σιγά , προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μία παχύρευστη σαντιγί.

Για τα σοκολατένια δεντράκια

  • Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής . Σχηματίζουμε δεντράκια πάνω σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να παγώσουν. Με προσοχή βγάζουμε τα δεντράκια και διακοσμούμε τη τούρτα μας.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα. Φέρνουμε σε βρασμό και μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και ραντίζουμε τα παντεσπάνια μας.

Για το στήσιμο της τούρτας

  • Απλώνουμε πάνω σε ένα παντεσπάνι τη μισή κρέμα. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και έπειτα απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βάζουμε το τρίτο παντεσπάνι από πάνω. Ρίχνουμε τη σαντιγί πάνω στην τούρτα μας και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας μας.
  • Στολίζουμε με τα δεντράκια γύρα γύρω από την τούρτα μας και είμαστε έτοιμοι!  

http://akispetretzikis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ