Θησαυροί από την πινακοθήκη Αβέρωφ!

Θησαυροί της σπουδαίας συλλογής του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μαζί με νέα αποκτήματα της ομώνυμης πινακοθήκης αποκαλύπτουν μια πτυχή της ελληνικής ζωγραφικής από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα μέσα από τα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και διαρκεί μέχρι τις 20 Ιουνίου 2013.

Ο γνωστός πολιτικός και λογοτέχνης Ευάγγελος Αβέρωφ διακατεχόταν από ένα γόνιμο πάθος απέναντι στην τέχνη. Αρχαία αντικείμενα, εικόνες, παλαιοχριστιανικά και εκκλησιαστικά σκεύη, κοσμήματα, όπλα και βιβλία, μεταξύ άλλων, εκφράζουν τη συνεχή αγάπη του Αβέρωφ για τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα, δημιούργησε δύο μοναδικές συλλογές, εκ των οποίων η μία στεγάζεται μόνιμα στην υποδειγματική…

Σημαντικά έργα των Προσαλέντη, Γιαλλινά, Λάντσα, Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Φλωρά-Καραβία, Ράλλη, Πανταζή, Χειμωνά, Παρθένη, Οικονόμου, Μόραλη, Τσαρούχη, Φασιανού, Μπότσογλου, Πρέκα, Σάμιου, Ξένου, Μορταράκου, Αδαμάκου, Ζαχαριουδάκη, κ.ά. φανερώνουν τη δύναμη και τον πλούτο των μορφοπλαστικών κατακτήσεων των Ελλήνων δημιουργών.

Εργα, όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου, «Ερωτικό» του Γ. Μόραλη, «Ο προπάππος Περραίβος κρατώντας στο χέρι του την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου» του Ν. Εγγονόπουλου, «Αναπαυόμενος άνδρας» του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, «Ξερά λουλούδια στο παράθυρο» του Π. Τέτση, «Αναφορά στο έργο του Π. Πανταζή ”Κεφάλι άνδρα”» του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, «Πορτρέτο Τατιάνας Α.» του Γ. Ρόρρη, μεταξύ των άλλων, φανερώνουν τον πλούτο των διαφορετικών υψηλών ζωγραφικών κατακτήσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ «αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, την προσήλωσή του στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Έτσι καταγράφεται με μοναδικό τρόπο το αληθινό και το ωραίο. Η έκθεση συμπληρώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, μια εμμονή προς την ιστορία του τόπου μας και την αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης… Ο Αβέρωφ κατάφερε με άκρα ενάργεια να πλησιάσει, μέσα από τα έργα που συνέλεγε, τη δική του Ελλάδα με τις ιστορικές μορφές, τα οικουμενικά μνημεία, τα μεγάλα γεγονότα, τα μαγευτικά τοπία, αλλά και με τις μικρές χαρές και πάθη των ανθρώπων της. Έτσι όλα αυτά τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σήμερα γίνονται ένα μέσο εθνικής μυσταγωγίας και αυτογνωσίας» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

 

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου – 20 Σεμπτεμβρίου 2013

 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 18:00

                               

Τιμές εισιτηρίων: 6€, 4€ (μειωμένο)

Σχετικά άρθρα