Καρκίνος ωοθηκών: Η εξέταση αίματος προλαμβάνει το θάνατο

21 Δεκεμβρίου 2015

Ένα ετήσιο διαγνωστικό τεστ αίματος μπορεί να περιορίσει κατά 20% τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών, μια σπάνια μορφή της ασθένειας η οποία αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος» διότι οι όγκοι της ανακαλύπτονται συνήθως με καθηστέρηση.

Περίπου το 60% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτήν παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Τα συμπτώματά της είναι εύκολο να περερμηνευθούν, καθώς περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς, που διήρκεσε 14 χρόνια και στην οποία μετείχαν 200.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 74 ετών, η καθιέρωση ενός ετήσιου τεστ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Περίπου 15 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που θα κάνουν το ετήσιο τεστ.

Την έρευνα διεξήγαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου, υπό την καθηγήτρια Ούσα Μενόν.

Στη δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δήλωσαν πάντως ότι είναι ακόμη πρόωρο να εισηγηθούν ένα τέτοιο τεστ σε μαζική κλίμακα και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες μέσα στην επόμενη τριετία.

Όπως εξηγούν, η εξέταση που δημιούργησαν μετρά στο αίμα των γυναικών το επίπεδο μιας χημικής ουσίας της πρωτεϊνης CA 125, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες.

Ωστόσο, υπάρχει όμως πάντα ο φόβος ότι -όπως συμβαίνει και με το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες- θα υπάρξουν περιπτώσεις, όπου τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω βιοδείκτη (ψευδώς θετικά) θα οδηγήσουν σε περιττή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.

efsyn


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πόσο γόνιμη είσαι;
Γυναικολογία
Πόσο γόνιμη είσαι;
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας