Φεστιβάλ Αθηνών:Αλεξίου Mητσιάς και Κραουνάκης!

Η Πάτι Σμιθ, η θρυλική Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και ποιήτρια, έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική συναυλία το Σάββατο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εγκαινιάζοντας τη σειρά των καλοκαιριών συναυλιών.

40 χρόνια δημιουργικής πορείας στη μουσική κλείνει η Πάτι Σμιθ. Οι αναφορές της έφεραν τη γαλλική ποίηση του 19ου αιώνα κοντά στους Aμερικανούς έφηβους, ενώ η τολμηρή γλώσσα της αψήφησε την εποχή της ντίσκο. Έγινε διάσημη με το τραγούδι της “Because the Night”, το οποίο έγραψε μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία της, το “Just Kids”, αντιλαμβάνεσαι την ικανότητά της να μετουσιώνει έναν στίχο του Ρεμπό, και την καθοριστική επίδραση που είχε πάνω της η σχέση της με τον Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, τον μετέπειτα φημισμένο φωτογράφο. “Κανείς δεν θα με υποδεχόταν. Αλλά όλη η πόλη έμοιαζε να περιμένει εμένα”. Μ’ ένα σακίδιο γεμάτο σχέδια και ποιήματα, και τυλιγμένη με μια πελώρια γκρίζα καμπαρντίνα, η 20χρονη Πάτι Σμιθ φτάνει το 1967 μ’ ένα λεωφορείο στη Νέα Υόρκη. Το μόνο που έχει στα χέρια της είναι μια διεύθυνση κάποιων φίλων της στο Μπρούκλιν.

Η Σμιθ είναι η μουσικός που συμβολίζει την απαρχή της σύγχρονης νεοϋορκέζικης καλλιτεχνικής ζωής, πολυπράγμων και δημιουργική. Οργανώνει αφιερώματα beat ποίησης αλλά κυρίως συνεχίζει να βγάζει σημαντικά άλμπουμ, όπως το πρόσφατο “Banga”, ένα από τα καλύτερα της καριέρας της. Η μπάντα που θα τη συνοδεύσει στο Ηρώδειο αποτελείται από τους Lenny Kaye, κιθάρες, μπάσο & φωνητικά, Tony Shanahan, μπάσο, πιάνο & φωνητικά, Jay Dee Daugherty, ντραμς, Jackson Smith, κιθάρες.

Η συναυλία ξεκινά στις 9 μ.μ. και οι τιμές εισιτηρίων είναι από 50 ευρώ στη ζώνη VIP, 40, 30 και 25 ευρώ, 20 ευρώ το φοιτητικό, και 5 ευρώ των ανέργων και ΑΜΕΑ.

Τα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αθηνών 2013

Πολλά και καταξιωμένα τα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, που θα φιλοξενηθούν φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών, με πρώτο κατά σειρά αυτό του Θάνου Μικρούτσικου που θα δώσει συναυλία στις 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο με τίτλο “Πάντα γελαστοί και γελασμένοι” και ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου.


Στη συνέχεια, 3 Ιουλίου 2013, τη σκηνή του Ηρωδείου θα ανέβει η Χάρις Αλεξίου μαζί με τη νέα μπάντα της “Nouvelle Sextette”, για να παρουσιάσει τα τραγούδια του νέου άλμπουμ της “Τρίπλα” καθώς και άλλα παλαιότερα και δημοφιλή.
Στις 3 Ιουλίου.

Στις 8 Ιουλίου, στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260, ανεβαίνει η μουσικοθεατρική παράστασηΑnthem (εμπνευσμένη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού) με την πρωτοποριακή ομάδα Yiannies, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Φιλίππου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα, θα παρουσιάσουν στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 5 και 6 Ιουλίου, τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Αριστοφάνης τώρα – Το γλέντι της κωμωδίας.
Χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και με εξάρχοντα κορυφαίο τον Μανώλη Μητσιά.

Λίγο αργότερα στον ίδιο χώρο, στις 12 και 13 Ιουλίου, θα εμφανιστεί η ερμηνεύτρια, συνθέτρια και πιανίστρια Ηρώ, με τον Αργεντίνο Javier di Ciriaco, ενώ την παρέα τους συμπληρώνει ένα σύνολο ειδικευμένο στα τάνγκο, το “Nuevo Siete Ensemble”.

Μουσικές, τραγούδια και χορούς της Κάτω Ιταλίας θα παρουσιάσουν οι Encardia 19 και 20 Ιουλίου 2013, επίσης στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, το οποίο κλείνει το πρόγραμμά του με δύο συναυλίες του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου στις 26 και 27 Ιουλίου, με τίτλο “Μια διαδρομή από τα Γράμματα του Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου”.
Ερμηνεύουν οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Θεοδώρα Μπάκα, με φιλική συμμετοχή της Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή.

Σχετικά άρθρα