Τι περίεργο καταλαβαίνεις για τον άνδρα από το στοματικό σεξ

21 Δεκεμβρίου 2015
Μια διαφορετική ανάλυση για τις σεξουαλική ζωή του άνδρα από τον Alon Gratch 

 Αν τη ντροπή τη νιώθουμε γιατί κρύβουμε κάτι από κάποιον άλλο, στην απουσία συναισθήματος κρύβουμε κάτι απ' τον εαυτό μας. Μι­λώντας σε σεξουαλικό επίπεδο, το τελευταίο είναι συχνά εμφανές στον τρόπο που οι άντρες κυνηγούν το στόχο τους, και στη μηχανική τους προσέγγιση όταν κάνουν έρωτα.

Όπως και πολλές άλλες, μια γυναίκα λέ­ει στον άνδρα ή στο φίλο της στη θεραπεία ζευγαριών, «Δεν νιώθω ότι είσαι μαζί μου όταν κάνουμε έρωτα». H απροθυμία των ανδρών να νιώσουν -δηλαδή η απουσία συναισθημάτων τους- βασίζεται, πρώτα και κύρια, στο φόβο τους μη χάσουν τον εαυτό τους μέσα σε μια γυναίκα. Είδαμε, επίσης, ότι αυτός ο φόβος είναι, ταυ­τόχρονα, και η επιθυμία τους. Κι αυτός ο διχασμός -να φοβάσαι αυτό που επιθυμείς- είναι ο πυρήνας αυτού που αποκαλούμε ανδρική ανα­σφάλεια. Σεξουαλικά, η επιθυμία να χάσει ένας άνδρας τον εαυτό του μέσα σε μια γυναίκα, είναι φανερή όταν oι άνδρες προσπαθούν να κερ­δίσουν την είσοδό τους μέσα στο σώμα της γυναίκας. Η άλλη πλευρά της σύγκρουσης, ο φόβος, δεν είναι τόσο φανερή γιατί είναι περισσότε­ρο ασυνείδητη.

Όταν ο άνδρας ζητά συνέχεια στοματικό ή θέλει doggy style 

Παρόλα αυτά, απ' τη γνωστή προσέγγιση στον έρωτα "Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε", μέχρι την πιο σπάνια κατάσταση της "vagina dentata" (την ιδέα ότι τα δόντια του κόλπου θα δαγκώσουν το πέος που εισχωρεί), υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από περισσότερο ή λιγότερο κοι­νωνικά καθιερωμένες συμπεριφορές και στάσεις, οι οποίες αντανακλούν (κι αυτό το) φόβο. Ένας πελάτης μου διεγειρόταν υπερβολικά με τη φίλη του τους πρώτους μήνες της σχέσης τους. Όταν όμως η φίλη του άρχισε να του λέει ότι θα ήθελε να τον βλέπει περισσότερο, η έλξη που ένιωθε άρχισε να εξασθενεί. Και δεν βοήθησε καθόλου τα πράγματα όταν εκείνη άρχισε να ρίχνει υπονοούμενα για αρραβώνες. Όμως, η τύχη αυτού του ζευγαριού κρίθηκε όταν -σε μια προσπάθεια ν' αναζωογονήσουν την τα­λαντευόμενη σεξουαλική τους ζωή - έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Η ιδέα ότι μπορεί να ήταν έγκυος -δηλαδή μελλοντική μητέρα- ήταν αρκε­τή για να κάνει τον πελάτη μου να παγώσει τελείως. Δυστυχώς, αυτό το εί­δος της απώλειας της επιθυμίας -για μια ελκυστική και αγαπημένη γυναί­κα- είναι ένα συχνό πρόβλημα στους άνδρες στην ψυχοθεραπεία.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι άνδρες γίνονται σε­ξουαλικά απόντες, περιορίζοντας ή χάνοντας την ερωτική τους επιθυμία. Κάποιοι άνδρες νιώθουν έλξη μόνο για τις μικρόσωμες ή τις νεαρές γυ­ναίκες - ασυνείδητα προστατεύουν τον εαυτό τους απ' το να νιώσουν συντετριμμένοι σωματικά. Κάποιοι άλλοι νιώθουν έλξη μόνο για γυναίκες κατώτερης πνευματικής καλλιέργειας, που τους επιτρέπουν να χρησιμο­ποιούν το μυαλό τους σαν ασπίδα ή τοίχο, πίσω απ' τον οποίο μπορούν να διατηρούν κρυμμένο ένα μεγάλο συναισθηματικό κομμάτι τους. Υπάρχουν και άλλοι που νιώθουν έλξη μόνο για κάποιο μέλος του γυναι­κείου σώματος, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό τους απ' την πολλή οι­κειότητα. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που διεγείρονται με το είδος της σε­ξουαλικής δραστηριότητας που περιορίζει την πιθανότητα να χάσουν τον μέσα σε μια γυναίκα, είναι φανερή όταν οι άνδρες προσπαθούν να κερ­δίσουν την είσοδό τους μέσα στο σώμα της γυναίκας.

Στο στοματικό σεξ, για παράδειγμα, υπάρχει σύνδεση μόνο με ένα μικρό μέρος του σώματος του άλλου. Πα­ρόμοια, στη στάση του "σκύλου", κάποιοι αποφεύγουν να νιώσουν κλει­σμένοι σε μια αγκαλιά.

Υπάρχουν και πιο μοναδικές, ατομικές παραλλαγές του ίδιου θέμα­τος. Ένας πελάτης μου για παράδειγμα, φοιτητής κολεγίου, είχε κάποιες σεξουαλικές εμπειρίες, αλλά είχε δεσμευτεί για θρησκευτικούς λόγους να μην κάνει σεξ πριν το γάμο. Ακόμα και στα όνειρά του -έβλεπε πολλα σεξουαλικά όνειρα- δεν μπορούσε να «ολοκληρώσει την πράξη» μια και υπήρχε πάντα κάποια παρέμβαση ή ενόχληση πριν την εισχώρηση. Κάποια στιγμή, έβλεπε μια εικόνα παρείσακτη και σίγουρα καθόλου διε­γερτική, την εικόνα του θεραπευτή του -εμένα- που καθόταν σε μια κα­ρέκλα. Μ' αυτό βγήκε στην επιφάνεια ότι δεν ήταν απλά ένα θρησκευτι­κό ζήτημα, αλλά ο φόβος του για οικειότητα. Η Φροΐδική ερμηνεία τέτοι­ων ονείρων -η παρείσακτη εικόνα μιας πατρικής φιγούρας- είναι ότι ο φόβος του θεραπευόμενου για τη σεξουαλική επαφή είναι Οιδιπόδειος: Η ασυνείδητη επιθυμία να κοιμηθεί το αγόρι με τη μητέρα οδηγεί στο φό­βο της τιμωρίας με ευνουχισμό, απ' τον πατέρα. Σύμφωνα με μια τέτοια ερμηνεία, ο πελάτης μου απέφευγε τη σεξουαλική επαφή επειδή φοβό­ταν ότι θα χάσει το πέος του. Μια βαθύτερη ερμηνεία όμως, είναι όο το απέφευγε επειδή φοβόταν ότι θα χάσει τον εαυτό του. Είναι ενδιαφέρον ότι η ιστορία του πελάτη μου υποστήριζε και τις δύο εκδοχές.

Ο πατέρας του πέθανε όταν εκείνος βρισκόταν στην περίοδο του Οιδιπόδειου, που σημαίνει ότι σαν παιδί ο πελάτης μου δεν είχε την ευκαιρία να δει ότι ο πατέρας του δεν θα τον τιμωρούσε αλλά, στην πραγματικότητα, θα του στεκόταν σαν αδελφικός φίλος. Και η μητέρα του που ήταν υπερπροστα­τευτική, αντέδρασε στο θάνατο του άνδρα της με την προσκόλλησή της στο μοναχοπαίδι της σαν να είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας - αφήνο­ντας τον πελάτη μου να παλεύει δια βίου για να κερδίσει το χώρο του απ' τις επόμενες γυναίκες στη ζωή του.

Ο αγαπημένος τρόπος των ανδρών για ν' απαλλάσσονται ή να παίρ­νουν κάποια απόσταση απ' τα συναισθήματα της οικειότητας, είναι ν' αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν αντικείμενα. Για παράδειγμα, οι άνδρες συχνά φέρονται στις γυναίκες σαν να είναι αντικείμενα πορνογραφίας, ή τους ζητούν να φορέσουν εκείνο ή το άλλο, για να νιώσουν περισσότερο ερεθισμό. Ίσως αυτό να είναι μια προέκταση της επιθυμίας σου να είναι ο άλλος σέξι, όμως εγώ νιώθω ότι είναι και η τάση των ανδρώνν α προστατεύουν τον εαυτό τους απ' την πραγματικότητα της θηλυκής σεξουαλικότητας, χρησιμοποιώντας νοητικές εικόνες τις οποίες μπορούν α ελέγχουν. Αυτός είναι και ο λόγος που τα όμορφα οπτικά ερεθίσματα π:η σεξουαλική ζωή ενός άνδρα δεν διαρκούν και πολύ - μόλις η πραγματικότητα υποταχθεί στη νοητική εικόνα, ο άνδρας χρειάζεται μια νέα, ανανεωμένη εικόνα.

Είναι λυπηρό ότι για μερικούς άνδρες ούτε η νοητική εικόνα δεν είναι αρκετά καλή. Ένας θεραπευόμενος έχασε με τραγικό τρόπο και τους δύο του γονείς σε αυτοκινητιστικό. Το γεγονός αυτό τον είχε τσακίσει τό­σο πολύ, που ως ενήλικας του ήταν δύσκολο να νιώσει οτιδήποτε. Ενώ απέφευγε να συνδεθεί σεξουαλικά με γυναίκες, δεν έχανε την ευκαιρία να παίρνει μαζί του στο σπίτι τη νοητική εικόνα μιας ελκυστικής γυναίκας που έβλεπε στο δρόμο και να τη χρησιμοποιεί για αυνανισμό.

Αυτός ο άνδρας ειλικρινά δεν φαινόταν να χρειάζεται πλουσιότερη σεξουαλική ζωή, εκτός από κάποιες φορές όπου η εικόνα που έφερνε σπίτι ξεθώρια­ζε, κι έτσι δεν μπορούσε να διεγερθεί. Αυτό τον εκνεύριζε πολύ επειδή καταλάβαινε ότι δεν μπορεί να έρθει σ' επαφή με τους ανθρώπους ούτε στη φαντασία του. Αυτό είναι κι ένα παράδειγμα απουσίας συναισθήμα­τος, που δεν προέρχεται απ' την άμυνα που χρησιμοποιεί ο άντρας για να μη χαθεί μέσα σε μια γυναίκα, αλλά από ένα γενικό συναισθηματικό κλείσιμο, που προήλθε από μια καταστροφική απώλεια.

Aπόσπασμα από το βιβλίο Αν μιλούσαν οι άνδρες - Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ