3 προτάσεις για νόστιμο φαγητό!

Το 25αράκι

Με πρωταγωνιστή το ψάρι ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς στο «25αράκι» αφήνει την καλή πρώτη ύλη να μιλήσει στο πιάτο. Το ανακαλύπτεις με την πρώτη μπουκιά από το εξαιρετικό ταρτάρ ροφού που «παντρεύεται» ιδανικά με τραγανά σπαράγγια, σχοινόπρασο και ευωδιαστό μοσχολέμονο. Σαν βάλσαμο ηρεμεί το μέσα σου κάθε κουταλιά από τη βελούδινης υφής ψαρόσουπα με σφυρίδα, που ενισχύεται με λάδι λευκής τρούφας. Νοστιμιά μεγατόνων. Στο μενού φιγουράρει ένα πιάτο από την εποχή του ’70 που δεν είναι άλλο από την κλασική αθηναϊκή. Το ευγενικό σέρβις και η ειλικρινής φιλοξενία εκφράζεται μέσα από τα μπουκαλάκια-κέρασμα με τεντούρα, μαστίχα και λιμοντσέλο για τη χώνεψη και καλό κατευόδιο.

Αρτέμιδος 3 & Αγ. Ιωάννου, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112.

Ο Ήρωας

Ουζερί όπως παλιά. Ο  Ήρωας ξεπροβάλλει ανάμεσα από μεζέδες κλασικού ελληνικού ουζερί περασμένων δεκαετιών, έπιπλα και διάκοσμο της δεκαετίας του ’60, όπου κυριαρχεί η φορμάικα. Το μαγαζί δηλώνει στον κατάλογό του «ελληνικό εστιατόριο, γι’ αυτό όλα τα προϊόντα του είναι ελληνικά, όπως παλιά». Το διαπιστώνεις ευθύς από την ανάγνωση του μενού, που περιλαμβάνει πιάτα θαλασσινά και στεριανά σε μικρές μερίδες του μεζέ και συνδυασμούς με άποψη. Τα Αυγά στο τηγάνι από κότες ελευθέρας βοσκής με σουτζούκι αρμένικο και κεφαλοτύρι φάκας ξεχειλίζουν από αρώματα και γεύσεις. Δροσερός και ισορροπημένος ο μαϊντανός με ρόδι και κουσκούς. Πολύ καλό αποδείχτηκε το τηγανητό χταπόδι με μαγιονέζα κάππαρης. Ο κατάλογος, πάντως, δεν εξαντλείται εύκολα, με 52 επιλογές σε μεζεδάκια και τέσσερα γλυκά. Όσο για το ποτό, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ούζα, τσίπουρα και μπίρες (όλες ελληνικές). Το κρασί είναι χύμα, αλλά με ονοματεπώνυμο. Συμπέρασμα: οι μεζέδες του Ήρωα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να συναντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά είναι καλοφτιαγμένοι και νόστιμοι.

Κουμουνδούρου 50, Μικρολίμανο, 210 4101110.

Οινέας

Κρασί, μια πολύ παλιά αγάπη. «Σύμφωνα με έναν από τους μύθους που μνημονεύει ο Απολλόδωρος, ο Οινέας διδάχτηκε την καλλιέργεια του αμπελιού από τον ίδιο τον θεό Διόνυσο», υπάρχει μεταξύ άλλων, στην πρώτη σελίδα του μενού του εστιατορίου Οινέας. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που οι ιδιοκτήτες του έστησαν το 1999, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη μικρή γειτονιά του Ψυρρή. Ο χώρος είναι ονειρεμένος. Έκρηξη χρωμάτων από τις παλιές φιάλες και τα τσίγκινα κουτιά που φυλάκιζαν τα μπισκότα Παπαδοπούλου, και σε μια γωνιά ένα κόκκινο ποδηλατάκι. Οι ιδιοκτήτες του Οινέα, όπως δηλώνει και η ονομασία του, αγαπούν το κρασί. «Δεν είναι απλό συνοδευτικό, αλλά μια μεγάλη αγάπη».  Στο τραπέζι προσγειώνεται η σαλάτα με τις καταπράσινες καλοκαιρινές αλμύρες. Ακολουθεί ορεκτικό γαυράκι, ξεκοκαλισμένο και περασμένο ιδανικά από το τηγάνι, που τρώγεται απνευστί. Βελούδινο και το τυρί μαστέλο Χίου, που ψήνεται ελαφρά στη σχάρα και μαζί με ντομάτα αναπαύεται πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες. Στον Οινέα θα περάσεις όμορφα και μέσα από τη γοητευτική ατμόσφαιρά του θα ταξιδέψεις στον χρόνο.

Αισώπου 9, Ψυρρή, 210 3215614.

Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικά άρθρα