Μοσχαράκι με δαμάσκηνα και πορτοκάλι

22 Δεκεμβρίου 2015

Υλικά

-1½ κιλό μοσχαράκι από κιλότο σε κομμάτια
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-3 κουτ. σούπας αλεύρι
-1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
-2 καρότα κομμένα σε φέτες
-3 σκελίδες σκόρδο
-1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
-1/2 φλιτζάνι μπράντι
-1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
-1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
-1 κομμάτι πορτοκαλόφλουδα
-300 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
-1 ξύλο κανέλας
-2 δαφνόφυλλα
-5 κλαράκια θυμάρι φρέσκο
-1 φλιτζάνι ζωμό κότας ή νερό
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Eκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και απλώνουμε τα κομμάτια κρέατος. Τα ροδίζουμε καλά από την κάτω πλευρά για 4-5 λεπτά, ώστε να κάνουν κρούστα και να ξεκολλάνε. Γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά και μόλις ροδίσουν, βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι που έμεινε, το κρεμμύδι και τα καρότα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το μπράντι και το κρασί. Ξύνουμε δυνατά τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καβουρντισμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στα υγρά. Προσθέτουμε το πορτοκάλι και τη φλούδα, τα δαμάσκηνα, την κανέλα, τη δάφνη, το θυμάρι, αλατοπίπερο και τον ζωμό μέχρι να καλυφθεί σχεδόν το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας καλά. Συνοδεύουμε με πουρέ κίτρινης κολοκύθας.

 

thecookbook.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ