Ελληνική οργή από τις δηλώσεις Πράγας για το Grexit

23 Δεκεμβρίου 2015

Τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχει εντός της ημέρας ο Νίκος Κοτζιάς με τον Τσέχο ομόλογό του, σχετικά με το διπλωματικό θέμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Τσεχίας κατά της Αθήνας, οι οποίες οδήγησαν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην απόφαση να ανακαλέσει τον πρέσβη της χώρας μας στην Πράγα, χτες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δύο ήταν οι βασικές δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν που «ξεχείλισαν» το ποτήρι της οργής της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Σλοβακίας, είπε ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και πρόσθεσε:

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Δυσφορία υπήρχε όχι ήταν μόνο για τις δηλώσεις από τα χείλη του Τσέχου πρόεδρου, αλλά και για αυτές του πρωθυπουργού της χώρας, Μπουχοσλαβ Σομπότκα.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου, ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τους χειρισμούς της Ελλάδας για το μεταναστευτικό:

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι η Τσεχία θα ενδιαφερθεί να μάθει για το τι συνέβη με τα χρήματα που έλαβαν οι χώρες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεδομένου ότι αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα είναι πιθανόν να μην χρησιμοποιήθηκαν με διαφανείς και αποτελεσματικούς τρόπους».

Πάντως, άλλες διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την απορία γιατί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε αυτήν την κίνηση και ενώ άλλοι επίσης σημαντικοί αξιωματούχοι, όπως της Αυστρίας και της Σλοβακίας, έχουν προβεί σε ανάλογες σκληρές δηλώσεις κατά της Αθήνας.

Και πρόσθεταν ότι ούτε η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ούτε η Ελλάδα είχε ανακαλέσει τον δικό της πρέσβη από την Τουρκία, όταν σκοτώθηκε το 2006 ο Ηλιάκης στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια εμπλοκής.

Και κατέληξαν ότι πρόκειται για ένα ευφυές επικοινωνιακό τέχνασμα, χωρίς, όμως, ουσία.

www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...