Croquembouche – Πυραμίδα από σου

<p><strong><br /></strong></p>
<p><strong>Για τα choux (σου)</strong></p>
<ul>
<li>125 ml νερό</li>
<li>125 ml γάλα 3,5% λιπαρά</li>
<li>100 γρ. βούτυρο</li>
<li>1/2 κ.γ. αλάτι 
</li>
<li>1 κ.γ. ζάχαρη</li>
<li>150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.</li>
<li>4 αυγά</li>
<li>1 αυγό για άλειμμα</li>
</ul>
<p><strong>Για την κρέμα πατισερί</strong></p>
<ul>
<li>6 κρόκοι</li>
<li>125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική</li>
<li>40 γρ. κορν φλαουρ</li>
<li>500 ml γάλα</li>
<li>1 βανίλια</li>
<li>180 γρ. λευκή κουβερτούρα</li>
</ul>
<p><strong>Για την κρέμα σαντιγύ</strong></p>
<ul>
<li>200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά</li>
<li>2 κ.σ. ζάχαρη άχνη</li>
</ul>
<p><strong>Για σερβίρισμα</strong></p>
<ul>
<li>200 γρ. σοκολάτα</li>
<li>150 γρ. ζάχαρη για να φτιάξουμε καραμέλα</li>
</ul>
<p><strong><br /></strong></p>
<p><strong><br /></strong></p>
<p><strong>Μέθοδος Εκτέλεσης</strong></p>
<div class="text">
<p> </p>
<p><strong>Για τα choux</strong></p>
<ul>
<li>Βάζουμε γάλα, νερό, βούτυρο, αλάτι και ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για να βράσουν. Ρίχνουμε το αλεύρι με μιας εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ξανά βάζουμε στην φωτιά για 1 – 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς..</li>
<li>Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και αφού τη δουλέψουμε μόνη της για 2 λεπτά ξεκινάμε να προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.</li>
<li>Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και σε ταψιά με λαδόκολλα ‘κόβουμε’ σουδάκια. Αν δεν έχουμε κορνέ αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα.</li>
<li>Αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με νερό τα σου μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180.</li>
<li>Καλό είναι να αφήσουμε τα σου μέσα στο φούρνο αφού τον έχουμε σβήσει και με μισάνοιχτη την πόρτα του ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά και να γίνουν τραγανά.

</li>
</ul>
<p><strong> Για την κρέμα πατισερί</strong></p>
<ul>
<li>Βάζουμε το 1/2 ζάχαρης μαζί με το γάλα και το σιρόπι βανίλιας στην φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει.</li>
<li>Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε γρήγορα. (Σε περίπτωση που το μείγμα θέλει περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε λίγο γάλα).</li>
<li>Ρίχνουμε λίγο – λίγο το καυτό γάλα στους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα.</li>
<li>Ρίχνουμε εκτός φωτιάς και τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.</li>
<li>Αδειάζουμε την πατισερί σε ένα μπολάκι, κλείνουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες. Όταν κρυώσει καλά η πατισερί ανακατεύουμε με την κρέμα που έχουμε χτυπήσει σε σαντιγύ.</li>
</ul>
<p><strong>Για την καραμέλα</strong></p>
<ul>
<li>Βάζουμε σε ένα τηγάνι διαμέτρου 15 εκ. σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα 2 κ.σ. από τη ζάχαρη (2 κ.σ.) . Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. και αφήνουμε να λιώσει και αυτό. Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η καραμέλα μας.</li>
</ul>
<p><strong>Για το στήσιμο</strong></p>
<ul>
<li>Για να χτίσουμε την πυραμίδα μας βουτάμε ένα σου μέσα στην καραμέλα, αφού το έχουμε γεμίσει πρώτα με την κρέμα. (Μπορούμε να βάλουμε την κρέμα σε ένα κορνέ και να γεμίσουμε τα σου μας τρυπώντας τα ελαφρά μ' αυτό). Προσοχή δεν το βουτάμε ολόκληρο γιατί θέλουμε να κολλήσει λίγη καραμέλα για να κολλήσει με το υπόλοιπο και να φτιάξουμε την πυραμίδα μας.</li>
<li>Λιώνουμε τη σοκολάτα είτε σε μπεν μαρί 1,5 – 2' είτε σε μικροκύματα και την περιχύνουμε στην πυραμίδα μας.</li>
</ul>
<p><a href="http://akispetretzikis.com/">http://akispetretzikis.com/</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα