«Πονάω στο μάτι μου και βλέπω θολά… Πού οφείλεται αυτό;»

Ε: Είμαι 24 ετών και πριν 5 μήνες παρουσίασα πόνο στο δεξί μάτι και θολή όραση. Έκανα όλες τις εξετάσεις όπως μαγνητική παρακέντηση, οπτικά πεδία και εγκεφαλογράφημα.

Πέρα από τα οπτικά πεδία που έδειχναν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όλες οι άλλες εξετάσεις βγήκαν καθαρές. Με την κορτιζόνη, τα συμπτώματα υποχώρησαν. Όταν σταματούσα όμως την κορτιζόνη, ο πόνος επανερχόταν μέχρι που πήρα για αρκετές ημέρες και ησύχασα από τα συμπτώματα.

Τώρα όμως, ο πόνος επανήλθε χωρίς θολούρα. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν απλά μια ίωση που πέρασα στο μάτι και μέχρι εκεί. Όμως φοβάμαι… Γιατί να επανέλθει και πάλι ο πόνος;

Στα ερωτήματά σας απάντησε η χειρουργός – οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα

Α: Από τα στοιχεία που παραθέτετε υποθέτω πως περάσατε μια οπισθοβολβική νευρίτιδα, η οποία μπορεί να είναι και ιογενούς αιτιολογίας, όπως ήδη σας είπαν. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν επαναλάβατε τον έλεγχο των οπτικών πεδίων, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει βελτίωση.

Εάν δεν έχετε προβεί στην επανάληψη της εξέτασης, τότε αυτή πρέπει να γίνει. Επίσης, σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο επεισόδιο στο μέλλον, η ενδεδειγμένη παρακολούθηση και διερεύνηση πρέπει να γίνει σε συνεργασία νευρολόγου και οφθαλμιάτρου.

Ερώτηση και απάντηση

E: Εδώ και 2 μήνες σχεδόν ταλαιπωρούμαι με ένα πρόβλημα στον αριστερό κρόταφο και στο μάτι. Είχα νιώσει ένα δυνατό απροειδοποίητο πόνο κατά τη μάσηση και έκτοτε υπάρχει μια ακαθόριστη ενόχληση. Το μάτι μου είναι ελαφρώς πρησμένο. Επειδή ο πόνος επικεντρωνόταν στο μάτι κυρίως επισκέφθηκα οφθαλμίατρο ο οποίος μου είπε αρχικά ότι έχω κερατίτιδα λόγω των φακών επαφής και μου χορήγησε κολλύριο.

Αργότερα που δεν υποχώρησε ο πόνος, με εξέτασε και μου είπε ότι οφείλεται πια σε κάποια αλλεργία. Δεν έχω επισκεφτεί άλλο γιατρό ενώ η θεραπεία συνεχίζεται. Ο πόνος έχει σαφώς περιοριστεί αλλά είναι υπαρκτός. Μήπως τελικά το πρόβλημα βρίσκεται στο κεφάλι και όχι στο μάτι;

Α: Η αυτοπρόσωπη εξέταση του ασθενούς από τον ιατρό είναι αναντικατάστατη. Για αυτό και η προσέγγισή μου στο θέμα είναι επιφυλακτική, διότι προδήλως είναι ελλιπής. Από την περιγραφή σας πιστεύω ότι το θέμα σας άπτεται και άλλων ειδικοτήτων πλην της οφθαλμιατρικής.

Από οφθαλμολογικής πλευράς, χρήσιμη θα ήταν μια διάβαση ρινοδακρυϊκού πόρου, λόγω του οιδήματος που περιγράφετε κοντά στη βρύση. Αυτή η εξέταση μας δείχνει εάν ο ρινοδακρυϊκός πόρος είναι ελεύθερος ή παρουσιάζει κάποια στένωση, που δημιουργεί υποτροπιάζουσες φλεγμονές.

Εάν η οφθαλμολογική διερεύνηση δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρότεινα να συμβουλευτείτε ακολούθως έναν ΩΡΛ, για έλεγχο των ιγμορείων.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Ποτέ μου δεν είχα θέμα με την όραση μου καθώς δεν διαγνώστηκε ποτέ μυωπία ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα νιώθω έντονο πόνο στο μάτι καθώς και αντιλήφθηκα ότι βλέπω πιο θολά σε σχέση με πριν. Είναι στιγμές που είναι αδύνατο να εστιάσω σε κάποιο σημείο.

Προσωπικά, το συσχέτισα με τις πολλές ώρες διαβάσματος και συγκέντρωσης σε έναν πίνακα. Παρόλα αυτά διάβασα πως ίσως είναι επιπεφυκίτιδα. Κρίνεται αναγκαία η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο;

Α: Από αυτά που περιγράφετε πιθανόν να έχετε κάποιου βαθμού ξηροφθαλμία, που επηρεάζει τη δακρυική στοιβάδα και προκαλεί κάποιες φορές αίσθημα ξένου σώματος και δυσκολία στην εστίαση. Αν η ξηροφθαλμία είναι μια μόνιμη κατάσταση ή περιστασιακή λόγω ενεργειών συγκεκριμένης περιόδου, μπορεί να διαγνωστεί μόνο από τον ειδικό οφθαλμίατρο.

Μπορεί όμως, να έχετε και ένα μικρού βαθμού αστιγματισμό, που λόγω των δραστηριοτήτων σας (πολύωρο διάβασμα) ίσως έχει «κουράσει» τα μάτια σας. Σε ανάλογες περιπτώσεις συνήθως συνιστούμε να γίνει αρχικώς χρήση τεχνητών δακρύων με υαλουρονικό.

Στις περιπτώσεις που σε λίγες μέρες τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε η ενδεδειγμένη ενέργεια είναι ο ασθενής να επισκεφτεί οφθαλμίατρο. Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων η εξέταση από οφθαλμίατρο κρίνεται ως αναγκαία και άμεση.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Τι είναι το χαλάζιο; Κινδυνεύει η όρασή μου; Χρησιμοποιώ μια κρέμα και κάνω ζεστές κομπρέσες με χαμομήλι. Βλέπω ότι παραμένει το πρόβλημα. Να περιμένω ή να κάνω κάτι άλλο;  Επίσης, να αναφέρω ότι έχω σταματήσει να βάφομαι.

Α: Το χαλάζιο είναι αποτέλεσμα φλεγμονής που συμβαίνει λόγω της βλεφαρίτιδας και προκαλείται από βακτήρια του δέρματος. Πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση και αντιμετωπίζεται εύκολα. Ο ασθενής παρουσιάζει διόγκωση στο βλέφαρο που δεν προκαλεί πόνο.

Η διαφορά από το κριθαράκι είναι ότι συνήθως δεν πονάει και είναι προς την εσωτερική μεριά του βλεφάρου. Σαν πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση χορηγούνται αντιβιοτικά τοπικά σε μορφή αλοιφής για τον περιορισμό της φλεγμονής που συνήθως συνυπάρχει.

Οι ζεστές κομπρέσες βοηθούν να απελευθερωθεί το περιεχόμενο της κύστης χωρίς χειρουργική διάνοιξη. Είναι σημαντικό αυτή η αντιμετώπιση να αρχίσει νωρίς. Η αγωγή χρειάζεται να εφαρμοστεί για 7 – 10 ημέρες. Αν δεν ανακουφιστεί με αυτή τη μέθοδο, μπορεί να ανοιχτεί χειρουργικά με τοπική αναισθησία και μια απλή σχετικά διαδικασία.

ponos mati

Έλενα Κεφάλα
MICOpth Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αθανασιάδη 3 – 5, Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)
τηλ. 210 645 89 59
email: [email protected]
www.lasermiopias.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5+2 συμβουλές για τα μάτια σου ώστε να τα φροντίζεις καθημερινά!

«Το μάτι μου δακρύζει ασταμάτητα. Πώς να το αντιμετωπίσω;»

Σχετικά άρθρα