Φεστιβάλ Αθηνών: 3 παραστάσεις ξεχωρίζουν!

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ξεκίνησε. Αλλά ποιες παραστάσεις πρέπει να δούμε; Η συνεργάτιδά μας θεατρολόγος, Ζωή Μπέη μας πρότεινε δυο παραστάσεις που πιστεύει πως φέτος το καλοκαίρι θα κλέψουν τις εντυπώσεις.

Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ – Διονύσης Σαββόπουλος

Αριστοφάνη, Πλούτος

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, πλαισιωμένος από εξαιρετικούς ηθοποιούς, κάνει φέτος την έκπληξη για το θεατρόφιλο κοινό και παρουσιάζει με τον δικό του ευφάνταστο τρόπο τον Πλούτο (388 π.Χ.), τη σάτιρα του μεγάλου ποιητή πάνω στο ανθρώπινο όνειρο για πλούτη.

 Τυφλός ο Πλούτος, κυκλοφορεί ρακένδυτος και γέρος. Ο Δίας τον τύφλωσε, επειδή είχε απειλήσει να δίνει τα δώρα του μόνο στους ενάρετους. Όταν με τη συμβολή του Αθηναίου Χρεμύλου ξαναβρίσκει το φως του, όλοι γίνονται πλούσιοι. Στον αντίποδα ο Αριστοφάνης τοποθετεί την Πενία, που ως καλή δασκάλα προσπαθεί να πείσει ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Ποιος την ακούει; Την παράσταση περιμένουμε με ανυπομονησία να απολαύσουμε στις 12 -13 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Ευριπίδη, Ελένη 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συμπαραγωγή, παρουσιάζουν την ιλαροτραγωδία του Ευριπίδη ΕΛΕΝΗ , με την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο στους δύο κύριους ρόλους. Την σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου Βασίλης Νικολαϊδης, ενώ τη μουσική της παράστασης έγραψε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Νίκος Ξανθούλης.

Ανατρεπτικός και τολμηρός, ο Ευριπίδης τοποθετεί τη δράση του έργου στην Αίγυπτο, όπου σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, η Ωραία Ελένη έμεινε επί 17 χρόνια και δεν πήγε ποτέ στην Τροία! Μεταφέρθηκε πριν την έναρξη του Τρωικού πολέμου στην Αίγυπτο και έμεινε τόσα χρόνια, περιμένοντας τον Μενέλαο τον άντρα της άσπιλη και τίμια…Έτσι λοιπόν ο πόλεμος της Τροίας έγινε για το τίποτα… «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»…

Το παράξενο αυτό έργο χαρακτηρίζεται ως «ιλαροτραγωδία», λόγω των πολλών ευτράπελων καταστάσεων που το διατρέχουν, ωστόσο η ιδέα αυτή καθαυτή ενός πολέμου χωρίς λόγω υπονομεύει την κωμική πλευρά και τονίζει την ματαιότητα της ανθρώπινης αγριότητας.

Η παράσταση  θα παιχτεί στο Ηρώδειο στις 15 και 16 Ιουλίου 2013.  Πρωταγωνιστές του; Η  Πέμυ Ζούνη και ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Αλλά και οι Νίκος Αρβανίτης, Αντώνης Καρυστινός, Νίκη Παλληκαράκη, Γιάννης Κοτσαρίνης.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ευριπίδη, Μήδεια

Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Η Μήδεια είναι άνδρας! Ο Γιώργος Κιμούλης επιστρέφει στην Επίδαυρο και ερμηνεύει την αρχετυπική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια ιδιαίτερη παράσταση που παίζεται μόνο από άνδρες, με τη χρήση μάσκας. Ακόμη και ο χορός φοράει μάσκες!

«Είναι άλλη η προβολή των νοημάτων με μάσκα και άλλη χωρίς» ανέφερε σε συνέντεξή του ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Τραγωδία με νεωτερικά στοιχεία, η Μήδεια (431 π.Χ.) μιλά για την αιώνια διαμάχη ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, και τη σύγκρουση δύο πολιτισμών. Πλάσμα σύνθετο και γοητευτικό, η πριγκίπισσα από την Κολχίδα, ξένη στην Κόρινθο, βιώνει τη μέγιστη προδοσία από τον Ιάσονα. Η μάγισσα Μήδεια αποφασίζει να εκδικηθεί και μηχανεύεται την πιο απάνθρωπη τιμωρία.

Την παράσταση θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 5-6 Ιουλίου.

 

 

 

Σχετικά άρθρα