Εκλέρ με σοκολάτα γάλακτος και τζίντζερ

26 Δεκεμβρίου 2015
Συστατικά

Για τη γέμιση

  • 500 ml γάλα, 3,5% λιπαρά
  • 1 κ.γ. βανίλια σιρόπι ή 2 βανιλίνες
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 εκ. τζίντζερ φρέσκο κομμένο σε 4-5 ροδέλες
  • 60 γρ. κορν φλάουερ
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Για τη ζύμη

  • 250 ml νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 ζάχαρη
  • 128 γρ. αλεύρι
  • 3-4 μεγάλα αυγά
  • 1 αυγό μαζί με 1 κ.σ. νερό, ελαφρώς χτυπημένο για το άλλειμα

Για την επικάλυψη

  • 180 γρ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη
  • 50 γρ. καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Μέσα στους κρόκους, ρίχνουμε το κορν φλάουερ και τη μισή ζάχαρη. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το γάλα για να δώσουμε υγρασία στο μείγμα. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σ'ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα και το τζίντζερ μας, κομμένο σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε 1 κ.γ. βανίλια σιρόπι και τοποθετούμε στη φωτιά.
  • Μόλις βράσει ελαφρώς, αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το τζίντζερ και όλο το γάλα το προσθέτουμε σιγά σιγα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Και πάλι, όλο το μείγμα, το τοποθετούμε πίσω στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει σφιχτό.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι και αν έχει γεύση κορν φλάουερ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε λίγο ακόμα και πάνω στη φωτιά.
  • Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το βούτυρο.
  • Αδειάζουμε την πατισερί μας σ'ένα ταψάκι, την απλώνουμε και με μία μεμβράνη φροντίζουμε να κλείσουμε το ταψί μας.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου μέχρι να κρυώσει τελείως η πατισερί.

Για τη ζύμη

  • Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση - μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε 2 λεπτά με το σύρμα.
  • Ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά μας και περιμένουμε να απορροφούνται για να ρίχνουμε κάθε επόμενο.
  • Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας, το βάζουμε σε ένα κορνέ (ή αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι σούπας).
  • Σε 2 ταψιά με λαδόκολλα, αφού έχουμε κολλήσει με λίγο ζυμάρι τη λαδοκολλα από κάτω, σχηματίζουμε λωρίδες από σου - εκλέρ.
  • Σε ένα μπολάκι, σπάμε 1 αυγό με 1 κ.σ. νερό (ή γάλα) και ανακατεύουμε. Με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού περνάμε με ένα πινέλο τα σου 1 φορά.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.

Συναρμολόγη

  • Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την ανακατέυουμε για να ζωντανέψει.
  • Βάζουμε όλη τη γέμιση σε ένα κορνέ και κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο κορνέ μας.
  • Κάνουμε 2 τρύπες στην κάτω μεριά των εκλέρ και γεμίζουμε με τη γέμιση του κορνέ.

Για την επικάλυψη

  • Σπάμε σε κομμάτια τη λευκή κουβερτούρα και τη λιώνουμε στα μικροκύματα για 1 -1,5 λεπτά στα 800 watt.
  • Στη συνέχεια, την ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε πάνω στα σου- εκλέρ μαζί με το καβουρδιμένο αμύγδαλο.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ