Πώς μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σε έναν έφηβο

28 Δεκεμβρίου 2015

Τι μπορούν να κανονν οι γονείς για να αυξήσουν την αυτοεκτιμηση των παιδιών τους όταν βρίσκονται στην εφηβεία;

Πρώτα απ’ όλα, θα αναφέρουμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν οι γονείς, επειδή μερικοί αγνοούν ότι η στάση τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους:

- Μην κάνετε κριτική στους έφηβους, ακόμα και τις στιγμές που συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν σας αρεσει. Η κριτική, συνήθως, δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά. Αν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να σχολιάσετε αρνητικα κάποια συμπεριφορά τους, αναφερθείτε στη συγκεκριμένη πράξη τους που δεν εγκρίνετε και όχι στην προσωπικότητά τους γενικά.

- Μην υπερπροστατεύετε τους έφηβους, γιατί, με τον τρόπο αυτό τους δίνετε το μήνυμα ότι δεν είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σας.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση των εφήβων:

-Δίνετέ τους συνεχώς ενθάρρυνση, και δείξτε τους εμπιστοσύνη όπου χρειάζεται.

- Ακούστε τους με προσοχή. Ακουστέ τόσο τα λεκτικά, όσο και τα μη λεκτικά μηνύματα που σας στέλνουν.

- Δώστε τους θετικά μηνύματα για το σώμα τους. Πολλοί νεαροί έφηβοι δεν νιώθουν καλά για το σώμα τους, και χρειάζονται μεγάλη στήριξη από τους άλλους.

-Εμπιστευτείτε τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος γιο να γίνουν άτομα άξια εμπιστοσύνης,

- Αποδεχθείτε το γεγονός ότι έχουν ανάγκη να διαφέρουν από εσάς, ότι δεν θέλουν να γίνουν αντίγραφά οας ( κι αν γίνουν δεν θα είναι ο εαυτός τους, θα είναι ψεύτικοι).

Να τους συμπεριφέρεστε σαν να είναι ενήλικες, ακόμα κι όταν οι ίδιοι συμπεριφέρονται σαν παιδιά.

Δώστε τους όση περισσότερη ελευθερία είναι δυνατόν.

Αν είναι απαραίτητο να περιορίσετε την ελευθερία τους, πείτε το ξεκάθαρα και αποφύγετε τους καυγάδες*. Να θυμάστε ότι πλησιάζει ο καιρός που θ’ αναλάβουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους.

Δώστε τους πληροφορίες για τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία και πώς να αντιμετωπίσουν τις σχέσεις με το άλλο φύλο που... έρχονται. 

Από την παιδαγωγό June Morris. Απόσπασμα από το βιβλίο Κουβεντιάζοντας για το σεξ - Εκδόσεις Θυμάρι 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ