Μοσχαράκι με dumplings

2 Ιανουαρίου 2016

Για το κρέας

  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά, χωρίς κόκκαλο και χωρίς λίπος κομμένο σε κομμάτια των 4 εκ.
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 κρεμμύδια ξερά λεπτά κομμένα σε φέτες
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο (μόνο φύλλα)
  • 30 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα dumplings

  • 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 ½  κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • θυμάρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κούπα γάλα πλήρες
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα η οποία να μπορεί να μπει και μέσα στο φούρνο. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει.
  • Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
  • Στεγνώνουμε το κρέας μας με μία πετσέτα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια των 4 εκ. Πασπαλίζουμε με λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζω μέσα στην κατσαρόλα μου το κρέας σε δόσεις και όχι όλο μαζί.
  • Ψήνουμε το κρέας μας από όλες τις μεριές για περίπου 2-5 λεπτά και έπειτα το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Περιμένουμε να ζεσταθεί καλά το τηγάνι πάλι και ρίχνουμε μέσα και το υπόλοιπο κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για άλλα 2-5 λεπτά δηλαδή. Αφαιρούμε το κρέας και το βάζουμε και αυτό στο μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι στη γάστρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα για 5-7 λεπτά.
  • Ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν όμορφα για 30 δευτερόλεπτα περίπου.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο αν φαίνεται το μείγμα στεγνό ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα (1-2 κ.σ.) για να γίνει σαν μία πάστα.
  • Προσθέτουμε μέσα το νερό και τον κύβο, τη δάφνη και το κρέας ξύνοντας με μία σπάτουλα τα τοιχώματα της κατσαρόλας για να φύγει ότι υλικό υπάρχει και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα.
  • Προσαρμόζουμε τη σχάρα του φούρνου σε θέση χαμηλή προς μεσαία και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
  • Σιγοβράζουμε, και μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε και μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά μέχρι να είναι τρυφερό το κρέας. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το φούρνο, αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα, τα φύλλα δάφνης που τα πετάμε και αλατοπιπερώνουμε. Η σάλτσα μας θέλουμε να είναι σφιχτή. Αν είναι αραιή , αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να δέσει. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό. Επιστρέφουμε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Για τα dumplings

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα.
  • Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε το φαγητό μας από το φούρνο χωρίς όμως να σβήσουμε το φούρνο και με τη βοήθεια 2 κουταλιών ρίχνουμε μέσα μπαλίτσες από τη ζύμη μας μεγέθους ¼ της κούπας μέσα στο φαγητό μας και να απέχουν περίπου 2 εκ. μεταξύ τους.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα πίσω στο φούρνο χωρίς να σκεπάσουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα dumplings μας να διπλασιαστούν σε μέγεθος για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε.

 

http://akispetretzikis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Τα νέα της ημέρας
13:47 Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ