Σας ταλαιπωρούν οι ρυτίδες; Δείτε ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία και πώς μπορείτε να επαναφέρετε τα επίπεδα κολλαγόνου στην επιδερμίδα σας

Η χαλάρωση και πτώση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί αν όχι όλες τις γυναίκες, τις περισσότερες σίγουρα. Για αυτό, συνήθως αναζητούν την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης, τις ρυτίδες.

Γράφει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Τσιλιώνης

Τι είναι η θεραπεία αντικατάστασης του κολλαγόνου;

Είναι ένα ιατρικά ελεγχόμενο πρόγραμμα με ενέσιμα εμφυτεύματα κολλαγόνου, μια μη χειρουργική μέθοδος που αντικαθιστά το φυσικό κολλαγόνο και απαλύνει δραστικά τις ρυτίδες του προσώπου. Οι ρυτίδες εμφανίζονται με τη σταδιακή μείωση του φυσικού κολλαγόνου του δέρματός σας.

Η θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου βοηθά στην εξαφάνιση των ρυτίδων της επιφάνειας του δέρματος, αναπληρώνοντας το κολλαγόνο κάτω από το δέρμα. Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχθεί κλινικά ασφαλής για τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων και τα τελευταία δέκα χρόνια την έχουν εφαρμόσει πάνω από 750.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το δέρμα είναι ο μεγαλύτερος ιστός του σώματος. Αποτελείται από δύο στρώματα. Το εξωτερικό, η επιδερμίδα, ελέγχει την απώλεια του νερού από τα κύτταρα και τους ιστούς. Χωρίς τον προστατευτικό αυτό φραγμό το σώμα γρήγορα θα αφυδατωνόταν. Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το δεύτερο στρώμα, το χόριο.

Περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, θύλακες τριχών και ένα από τα κύρια συστατικά του είναι μια πρωτεΐνη, το κολλαγόνο. Η πρωτεΐνη αυτή σχηματίζει ένα πλέγμα από ίνες το οποίο παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη των κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων. Επειδή είναι το κύριο συστατικό του χορίου, ενεργεί ως δομικό υλικό για τη στήριξη του δέρματος.

Γιατί σχηματίζονται οι ρυτίδες;

Στο νεανικό δέρμα, το πλέγμα του κολλαγόνου είναι άθικτο και το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό. Είναι ανθεκτικό και προσαρμόζεται στις καθημερινές μικροαλλοιώσεις και φθορές έως και τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου που αποκτάμε με την πάροδο του χρόνου.

Με τον καιρό όμως, το κολλαγόνο εξασθενίζει και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τον τόνο του. Η στήριξή του από το κολλαγόνο μειώνεται. Κάθε φορά που χαμογελάμε ή κατσουφιάζουμε ασκούμε πίεση πάνω στο κολλαγόνο του δέρματός μας. Το αποτέλεσμα των εκφράσεων αυτών είναι αθροιστικό και αρχίζουν να εμφανίζονται γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο.

Έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι αντιρυτιδικές κρέμες;

Οι κρέμες που περιέχουν κολλαγόνο δρουν μόνο στην επιφάνεια του δέρματος. Μια υδατική κρέμα, με ή χωρίς κολλαγόνο, δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα και δεν είναι κατασκευασμένη για να απορροφηθεί. Κανένας υδατικός παράγοντας δεν μπορεί να ανατρέψει το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της απώλειας κολλαγόνου. Οι κρέμες επιβραδύνουν κυρίως τον ρυθμό απώλειας του νερού από το δέρμα και βοηθούν να κρατηθεί το δέρμα μαλακό και ευλύγιστο.

Πώς εξελίχθηκε η θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου;

Το κολλαγόνο άρχισε να χρησιμοποιείται στην ιατρική πριν από δεκαετίες, όταν το ζωικό κολλαγόνο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή χειρουργικών ραμμάτων. Η συνεχής επιστημονική έρευνα οδήγησε στην ευρύτατη χρήση του σε πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών βαλβίδων και στην προσπάθεια για τη διακοπή της αιμορραγίας στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Μια ομάδα βιοχημικών και ιατρών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ πειραματίστηκε με εναλλακτικά υλικά για την παραγωγή δερματικών μοσχευμάτων. Οι πρωτοποριακές τους έρευνες προώθησαν τη γενική ιδέα πλήρους καθαρισμού του ζωικού κολλαγόνου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση χαμένων ιστών.

Χρόνια έρευνας οδήγησαν στην κατασκευή των εμφυτευμάτων κολλαγόνου που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους πλαστικούς χειρουργούς και τους δερματολόγους. Είναι μια μη χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα με ένα πρόγραμμα συντήρησης, που σκοπό έχει να δείξει μια άμεση και εμφανή διαφορά στο πρόσωπο.

Πώς γίνεται αυτή η θεραπεία;

Η θεραπεία αυτή ανανεώνει το φυσικό κολλαγόνο του δέρματος. Η φυσική εμφάνιση του δέρματος ενδυναμώνεται καθώς αποκαθίσταται το δομικό υλικό που το υποβαστάζει. Τα εμφυτεύματα κολλαγόνου είναι φυσικές ουσίες που αντικαθιστούν το φυσικό κολλαγόνο του δέρματος.

Αποτελούνται από υψηλής καθαρότητας κολλαγόνο, που προέρχεται από το δέρμα νέων μοσχαριών. Τοποθετούνται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα που τα δέχεται σαν να είναι δικό του κολλαγόνο. Το κολλαγόνο εμφυτεύεται μόνο από εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους και απαλύνει τις περισσότερες ουλές τις γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από αυτήν τη θεραπεία;

Άμεσα αποτελέσματα. Η θεραπεία αντικατάστασης γίνεται μέσα σε μισή ώρα και είναι πολύ εύκολη. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας τι ακριβώς μπορείτε να περιμένετε από κάθε εμφύτευση. Μαζί μπορείτε να καθορίσετε ποιες περιοχές του προσώπου είναι πιο σημαντικές για εσάς, πόσες εμφυτεύσεις θα χρειαστείτε και ποιο θα είναι το κόστος της θεραπείας.

Είναι σημαντικό επίσης, να ξέρετε ότι με μία μόνο εμφύτευση ίσως να μη διορθωθεί πλήρως κάθε ρυτίδα στο πρόσωπό σας. Μια πλήρης διόρθωση μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετες μικροεμφυτεύσεις.

Πόσες εμφυτεύσεις θα χρειαστώ;

Όπως το φυσικό κολλαγόνο του σώματός σας έτσι και το ενέσιμο φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Πλήρης διόρθωση και διατήρηση επιτυγχάνονται μόνο με μια σειρά εμφυτεύσεων. Ίσως χρειαστεί θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου δύο περίπου φορές το χρόνο για πλήρη διατήρηση των αποτελεσμάτων.

Ανάλογα με την ηλικία, τη γενική κατάσταση του δέρματος και το μέγεθος της φθοράς από τον ήλιο, το πρόγραμμα της θεραπείας θα καθοριστεί από το γιατρό σας, για να συμπεριλάβει τις προσωπικές σας ανάγκες.

Πώς θα διαπιστώσω αν η θεραπεία αντικατάστασης κολλαγόνου είναι κατάλληλη για εμένα;

Αρχικά, ο γιατρός κάνει ένα δοκιμαστικό τεστ στο χέρι, για να διαπιστώσει αν έχετε ευαισθησία στα εμφυτεύματα κολλαγόνου. Πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά, με τις οδηγίες του γιατρού σας, το σημείο που έγινε το τεστ για τέσσερις εβδομάδες. Ένα 97% των ανδρών και των γυναικών δεν παρουσιάζει υπερευαισθησία και μπορεί να κάνει τη θεραπεία.

Πριν κάνετε το τεστ, θα συζητήσετε με τον γιατρό το ιατρικό σας ιστορικό, τους πιθανούς κινδύνους, τα πλεονεκτήματα της θεραπείας και τις περιοχές που θέλετε να διορθώσετε. Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για ορισμένες ουλές και ρυτίδες, όπως και αν συνυπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Αν κάνετε ενέσεις απευαισθητοποίησης για προϊόντα κρέατος, πάλι δεν μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία;

Έχει αναφερθεί και η εμφάνιση νόσων του συνδετικού ιστού σε ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό. Ασθενείς επίσης, που ήδη έχουν μια τέτοια νόσο, μπορεί να δείξουν αυξημένη ευπάθεια σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή/και επιταχυνόμενη κάθαρση των εμφυτευμάτων. Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη θεραπεία αυτών των ατόμων και μάλιστα καλό θα ήταν να γίνουν πολλαπλά τεστ.

Και να σημειωθεί πως επειδή οι ιατρικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ενέσιμο κολλαγόνο μπορεί να διεγείρει την εναπόθεση του δικού σας κολλαγόνου στα σημεία εμφύτευσης, υπάρχει η πιθανότητα ένα μέρος ή όλη η διόρθωση να διαρκέσει και πάνω από δύο χρόνια.

rytides

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θες να κάνεις ρινοπλαστική; Όλη η αλήθεια μέσα από 7 ερωτήσεις και απαντήσεις!

Δέρμα χωρίς ρυτίδες: Κάνε… botox μόνη σου!

Σχετικά άρθρα